Sebgyógyulás folyamata lábszárfekély kezelésénél

Sebes lábszárfekélynél a sebgyógyulás folyamata különösen fontos. Nem olyan nehéz kitalálni, hogy miért.

A láb sebes állapota egyébként is azonnali kezelést igényel. Fekélyes lábnál azonban a sebgyógyulás egyáltalán nem magától érthető folyamat. Tökéletes sebkezelésnél is lassú, hosszadalmas folyamat a fekélyes sebek gyógyulása. El tudja képzelni, hogy mi történik a sebes láb szakszerűtlen kezelésekor?

Nem kell nagy képzelőtehetség a következmények felméréséhez. Ugyanis a nehezen vagy nem gyógyuló sebeknél nem megfelelő kezelésnél nemhogy gyógyulna, hanem még inkább rosszabbodik a seb állapota.

A fekélyes, sebes láb kezelése azért jelent különösen nagy feladatot, mert rosszak a seb gyógyulásának feltételei. Nem segíti a seb gyógyulását bármilyen betegség következtében alakult ki a lábszárfekély. Akár cukorbetegség, akár valamilyen vénás vagy artériás keringési betegség következtében keletkezett a seb a lábon, azt kell látnunk, hogy a sejtek és szövetek normális működése, tápanyag és vérellátása nem megfelelő.

Hisz éppen ez, a vérkeringés gyengesége és/vagy a sejtek tápanyagellátásának az elégtelensége vezetett közvetlenül a láb sebesedéséhez. A sebes területen kínlódó sejtek tápanyaghiánnyal küzdenek és még az elégtelen oxigénellátástól is fuldokolnak. Ez pedig egyenes út a szövetek elhalásához.

A sebes láb nem valami épületes látvány, és még rosszabb a helyzet, ha a sebesedés mellett valamilyen fertőzés is megtámadta a sebet. Ha nem fordít kiemelt figyelmet a láb higiéniájára, és nem tartja tisztán, nem ápolja, akkor például a nem megfelelő cipőviselet miatt a lábán lábgomba alakulhat ki. Ez pedig a felszíni sebet könnyen elfertőzi.

A fertőzés következményeit pedig ismerjük. Ilyenkor nemcsak a sebet kell begyógyítani, hanem előbb az elfertőzött, gennyes, nedvező seb fertőzöttségét kell megszüntetni. A seb gyógyulásának addig esélye sincs. A fertőzés kezelése, megszüntetése után következhet magának a sebnek a kezelése.

Bármennyire is furcsa első hallásra, a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia, az idegek érzékelésének az elhalása a fájdalomérzet csökkenésével akadályozza a gyógyulást.

  • Egyrészt azzal, hogy az érzéketlen lábon nem is veszi észre azonnal a beteg a kialakult sebet. Ezért az észrevételnül maradó, elhanyagolt seb megfelelő kezelés nélkül egyre nagyobbá és mélyebbé válhat.
  • Másrészt viszont a fájdalomérzet csökkenésével még akkor is sokszor halogatja a beteg sebes lábának a kezeltetését, ha már észrevette a sebet a lábán. Hisz az érzékelés romlása miatt nem is fáj annyira. Ami sajnos igaz is. De ettől még a sebet bizony időben kezeltetni kellene, mert minél hamarabb kap szakszerű kezelést a fekélyes seb, annál hamarabb és annál könnyebben gyógyul be.

A sebkezelés folyamata lökéshullám kezelésnél

A fekélyes seb kezelésekor először mindig az esetleges fertőzést kell megszüntetni. A gennyes, nedvedző, levedző sebet először fertőtleníteni kell. Meg kell tisztítani a kórokozóktól. Kezelni csak a fertőzésmentes, tisztított sebet lehet. A sebtisztítás és a seb tisztán tartásának fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni nehezen gyógyuló, fekélyes sebeknél.

Éppen ezért a seb gyógyulását nagymértékben elősegíti ha az egyszer már megtisztított sebet rendszeresen tisztán tartja, ápolja, kötözi. A fertőzéstől mentes, tisztán tartott seb könnyebben és gyorsabban gyógyul.

A seb gondos megtisztítása után steril műanyag fedőkötszert helyezünk a seb felé. Ennek a fedőkötszernek legalább 5 centiméterrel túl kell érni a seb szélein, mert csak igazán biztonságos a lökéshullám kezelés.

Ezután steril kontakt gél kerül a kötszerre. Ezzel a fekélyes seb kezelésre elő van készítve, és következhet maga a lökéshullám kezelés.

sebes láb kezelés közben

Fekélyes seb lökéshullám kezelés közben

A kezeléskor a terápiás készülék által keltett akusztikus hanghullámok a kezelt területen vérbőséget okoznak, és a vérkeringés élénkítésével meggyorsítják a sejtek anyagcsere folyamatait.

A vérkeringés javulására felgyorsult anyagcsere elősegíti a kezelt terület sejtjeinek és szöveteinek a regenerálódását, és új sejtek képződését is segíti. Az oxigénben dúsabb és tápanyagokban gazdagabb vérellátás megkezdi a sejtek és szövetek gyógyítását.

A sejtek regenerálódása valamint az új sejtek képződése pedig elősegíti és felgyorsítja a seb gyógyulását.

A lökéshullám terápia olyan mértékben képes javítani a sejtek működését, tápanyag és vérellátását, hogy még a nehezen illetve nem gyógyuló fekélyes sebek fokozatos gyógyulásának is kifejezetten jó esélye van.

Természetesen minél hamarabb fordul fekélyes sebével megfelelő szakemberhez, annál könnyebben és kevesebb kezeléssel és fájdalommal jár a seb gyógyulása.

A fekélyes seb gyorsabb gyógyulása érdekében mindenképp érdemes betartani néhány fontos szabályt.

Melyek a sebkezelés és a gyors sebgyógyulás általános szabályai?

  1. A seb tisztán tartása alapvető fontosságú. Mindig tartsa tisztán a sebét, és ezzel nemcsak jelentős mértékben tudja javítani a seb gyógyulásának a lehetőségét, hanem még a fertőzésveszélyt is csökkenti.
  2. A seb tisztán tartásával van összefüggésben a kötések időben történő, rendszeres cseréje.
  3. A gyorsabb sebgyógyulás érdekében fogyasszon sok folyadékot, valamint sok zöldséget és gyümölcsöt.
  4. A rendszeres mozgás, a torna is javítja a sebes láb vérkeringését, és ezzel is segíti a gyógyulást.
  5. Fontos az is, hogy kényelmes, jól szellőző cipőt viseljen, ami szintén segíti abban, hogy lábát tisztán tartsa.

A legfontosabb azonban, hogy fekélyes sebével időben forduljon felkészült szakemberhez. Ha kellő tapasztalattal rendelkező, lelkiismeretes szakemberhez fordul, akkor ő már figyelmeztetni fogja Önt a sebkezelés legfontosabb szabályaira. Nem fogja fenyegetni sebe rosszabbodásának a veszélye, és nehezen gyógyuló sebe gyógyulni fog. Ebben biztos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük