Mire jó a D-vitamin?

napfény vitamin

November elejétől kezdve a csontokat is erősítő napfény vitaminból már nem kap eleget természetes úton, a napsugárzásból

A csonterősítő D-vitamin a napfény hatására termelődik meg a bőrben. Ezért a napsütéses tavaszi és nyári hónapokban bőségesen hozzájut a szervezetünk. Persze csak akkor, ha sokat kinn van a szabad levegőn, és éri a napfény. Azonban novembertől február végéig nem elég erős a nap ultraibolya sugárzása ahhoz, hogy elegendő napi adaghoz jussunk a D-vitamin termelő napfényből.

Szerencsére zsírban oldódó vitaminként a szervezet a nyári hónapokban fel tud halmozni 2-3 hónapi tartalékot a napsütésmentes téli napokra. Ezek a tartalékok azonban januárban már a legtöbbünknél elfogyhatnak. Ezért tél végén szinte mindenkinek érdemes fokozottan odafigyelni a D-vitamin pótlására.

Milyen kedvező hatásai vannak a D-vitaminnak?

Csonterősítő vitaminként a legfontosabb feladata a csontok erősítése. Ezzel megelőzheti a csontritkulást.

D-vitamin mire jó

Mire jó a D-vitamin?

A D-vitamin nemcsak a csontokba segíti a kalcium beépülését, hanem a fogakba is.

  • Megfelelő D-vitamin szintnél a csontállomány sűrűségének és a fogak épségének a biztosítása is jóval könnyebb a szervezet számára.
  • A kalcium mellett még a foszfor felszívódását is elősegíti.

A csontok épségének megőrzése mellett az izomerő fejlesztésében is fontos szerepe van. Kiegyensúlyozott D-vitamin szintnél nemcsak lassabban fáradnak el az izmok, hanem gyorsabban is regenerálódnak.

A D-vitaminnak az immunrendszer erősségében is fontos szerepe van. Ha elegendő D-vitaminhoz jut a szervezet, akkor nemcsak a felső légúti fertőzésekkel és az influenzával szemben lesz ellenállóbb, hanem még a különféle gyulladásokkal szembeni védettsége is javul. Nehezebben kap el különféle fertőzéseket.

Az erősebb immunrendszer nagyobb védelmet biztosít az autoimmun betegségekkel szemben is, és emellett pedig jóval kisebb a különféle daganatos betegségeknek a kockázata is.

Tudományos kutatásokkal is igazolták már, hogy a D-vitamin megfelelő szintjének a fenntartásával drasztikusan csökken az emlőrák és a vastagbélrák kialakulásának a kockázata.

pajzsmirigy megnagyobbodás okai

Mik lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodásának, gyulladásának az okai?

Kimutatták azt is, hogy a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepe van. Sőt még a hormonháztartás működésére is hatással van. A hormonháztartás egészséges működésének fenntartásával különösen fontos hatása van az egyre nagyobb arányban megjelenő pajzsmirigy működési rendellenességek megelőzésében.

Jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét is. Különösen a szívinfarktus és az erek meszesedésének elkerülésében van jelentős hatása.

A depresszió elkerülésében is fontos szerepe van a D-vitaminnak. Kimutatták azt is, hogy depresszió különféle tüneteinek a megelőzésében is segít a D-vitamin.

A fogamzóképesség javításával a gyerekvállalás esélyét képes növelni. A terhesség idején pedig a magzat egészségesebb fejlődését segíti. Ugyanis a fejlődő magzat csak az anya szervezetéből juthat hozzá a csontállománya kialakításához szükséges kalciumhoz és szelénhez. Az egészséges csontrendszer kialakulása mellett azonban az izmok valamint az idegrendszer fejlődését is segíti a magzatnál.

Miért jó Önnek a D-vitamin megfelelő szintjének fenntartása?

Azért, mert ezzel sokkal kisebb lesz a veszélye a korábban felsorolt betegségek kialakulásának.

zöldségek és gyümölcsök

Zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával erősebb lesz az immunrendszere is

Erősebb immunrendszerrel nemcsak a betegségek kialakulásának a veszélye kisebb, hanem szervezete is védettebb lesz a különféle vírusokkal szemben.

Sőt még egy esetleges fertőzés esetén is jóval enyhébbek a tünetek, és hamarabb kilábal a betegségből. A különféle szövődmények kialakulásának a veszélye is jóval kisebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük