Mik lehetnek a vitaminhiány következményei?

Vitaminhiány esetén szervezete kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez jut a szükségesnél. Ezért ilyenkor különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. A vitaminhiány miatt az egyik legkellemetlenebb hiánybetegség az immunrendszer gyengesége. Emiatt könnyebben kap el különféle fertőzéseket és betegségeket.

Ugyanakkor, ha egészségesen táplálkozik, sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, akkor hozzá fog jutni a szükséges vitaminok döntő többségéhez. Ha pedig az egészséges táplálkozás mellett még rendszeresen mozog, és alszik naponta 6-8 órát, akkor sokkal kisebb a veszélye annak, hogy vitaminhiány miatt betegségekre hajlamos legyen a szervezete.

Egészséges életmódnál az immunrendszere erősebbé teszi a szervezetét, és ellenállóbb lesz a különféle betegségekkel szemben.

Vitaminhiányt mi okozhat?

  1. vitaminhiány

    Mi okozhat vitaminhiányt?

    Ha egyoldalúan táplálkozik, akkor az étrendje nem eléggé változatos ahhoz, hogy minden vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez hozzájusson természetes formájában.
  2. Az egyoldalú táplálkozás mellett vitaminhiányos állapot idézhet elő a túlzott mértékű fogyás vagy diétázás.
  3. Az emésztőrendszer betegségei is vitaminhiányos állapot idézhetnek elő a vitamin felszívódás hatékonyságának romlásával. Ha valamilyen bélfertőzés, gyulladás vagy betegség miatt felborul bélflóra egészséges működése, akkor a bélben található baktériumok nem tudják megfelelő mennyiségben átalakítani a táplálékban elfogyasztott vitaminokat. Romlik a vitaminok felszívódásának a hatékonysága.
  4. Akkor is a vitaminok hasznosulása, ha valamilyen gyulladás vagy fertőzés miatt antibiotikumokat szed. Azért, mert az antibiotikumok nemcsak a gyulladást, hanem a hasznos bélbaktériumokat is pusztítják. Ezért antibiotikumok szedésekor a bélflóra egészséges működését helyreállító joghúrt, kefír vagy pedig probiotikum fogyasztására is szüksége van a vitaminhiányos állapot elkerüléséért.
  5. Vitaminhiányos állapot alakulhat ki a terhesség és a szoptatás ideje alatt is. Mégpedig azért, mert ilyenkor a fejlődő magzat, illetve a kisgyerek fokozott vitaminigénye miatt megnő a kismama vitaminfogyasztása is.
  6. Idős korban is romlok a vitaminok hasznosulásának a hatékonysága.
  7. A túlzott stressz, az állandó idegesség is rontja a vitaminok hasznosulását.
  8. Alkohol és koffeintartalmú italok fogyasztása.
  9. Dohányzás.
  10. Valamilyen sérülés vagy operáció is megnöveli a szervezet vitaminigényét, és ha ezt nem elégíti a vitaminhiány alakulhat ki.
  11. Krónikus betegségek.
  12. Cukorbetegség, májbetegségek és veseelégtelenség.

Hiánybetegségek vitaminhiány miatt

Az A-vitamin hiányában elsősorban a látóképesség csökken, és kialakulhat a farkasvakság is. Ez oda vezet, hogy szürkületben sokkal gyengébben lát. A bőr is szárazabb lesz, és repedezetté válik.

A B-vitaminok hiánya elsősorban az idegrendszer fejlődésének problémáját okozhatja. Emellett azonban az immunrendszer gyengesége is fokozottan jelentkezhet a B-vitaminok hiányában. Ennek jele lehet a fokozott fáradtság, levertség, a fejfájás. Romlik a teljesítménye, és szédülés is kialakulhat.

A C-vitamin hiánya is egyértelműen az immunrendszer gyengeségében jelentkezik. Vízben oldódó vitaminként a C-vitamint állandóan pótolni kell a szervezetében. Hiányában gyengeséd, vérszegénység, izomfáradtság alakulhat ki. A sebek gyógyulásának hajlama is romlik. Különösen akkor, ha a C-vitamin hiánya még valamilyen krónikus betegséggel is társul.

A D-vitamin hiánya leginkább a csontok egészséges fejlődését akadályozza meg azzal, hogy csökken a kalciumnak a csontokba és a fogakba való beépülésének a hatékonysága. A csontállomány sűrűsége csökken a napfény vitamin tartós hiányára.

Az E-vitamin hiányában elsősorban az izmok gyengesége, idegrendszeri problémák jelentkezhetnek és látászavar alakulhat ki.

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben. Hiányában vérszegénység alakulhat ki. Ennek a legszembetűnőbb jelei a koncentrálóképesség romlása, a fáradtság, a sápadtság. A vas tartós hiánya elsősorban a gyerekeknél jelent nagy gondot, mert komoly tanulási nehézségeket okozhat.

A szelénnek fontos szerepe van a különféle gyulladások mérséklésében és az immunrendszer egészséges működésében.

A jód a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. Jódhiányos állapotban megnagyobbodik a pajzsmirigy, és strúma alakulhat ki. Tejtermékek fokozott fogyasztásával vagy pedig jódozott só fogyasztásával pótolhatja a jódhiányt a szervezetében.

A zsírban oldódó A-, D-, E-vitaminokat a szervezet a zsírszövetekben tárolja, ezért ezeknek a pótlása kiegyensúlyozottabb a szervezetben. Ezzel szemben a vízben oldódó B- és C-vitamint nem tudja tárolni a szervezet. A felesleges mennyiséget a vese kiválasztja, és a vizelettel távozik a szervezetből. Ezért a C- és B-vitaminokat rendszeresen, naponta pótolni kell a szervezetben. Ezért is a hiányuk gyakoribb a zsírban oldódó vitaminok hiányánál.

A legfontosabb tanácsok a vitaminhiány elkerülésére

  1. Egyen egészséges ételeket, és táplálkozzon változatosan! Fogyasszon mindennap friss gyümölcsöt és nyers zöldséget.
  2. Inkább többször egyen és egyszerre keveset.
  3. Igyon legalább 2 liter vizet naponta.
  4. Mozogjon rendszeresen! Lehetőleg minden nap, és hacsak teheti a szabadban, a friss levegőn.
  5. Aludjon legalább naponta 6-8 órát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük