Magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tünetei nem azonnal jelentkeznek. Nem véletlenül nevezik alattomosan lappangó „néma gyilkos”-nak. A megemelkedett vérnyomás ugyanis sokszor nem okoz különösebb panaszokat. Sokáig nincsenek is különösebb tünetei. Sokszor évekig nem tapasztal semmit, pedig már érezhetően magas a vérnyomása. Csak nincsenek érezhető jelek, amiből gyanakodhatna.

Ezért nem véletlenül hangsúlyozzák a magas vérnyomás időbeli felfedezésének fontosságát, a vérnyomás rendszeres mérését. Ugyanis csak a rendszeres méréssel tudja időben felfedezni a vérnyomás megemelkedését.

Melyek a magas vérnyomás tünetei?

magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tüneteinek felismerésében az is nagy gondot jelent, hogy sokáig nem is veszi észre a tüneteket, mert nem gyanakszik a magas vérnyomásra

Leggyakrabban ezek lehetnek a magas vérnyomás tünetei:

  • A jellemzően reggel jelentkező, visszatérő fejfájás. Milyen gyakran fáj a feje?
  • Gyakori tünete a magas vérnyomásnak a fülzúgás.
  • Tompa tarkótáji, illetve a halántékon jelentkező lüktetés, amely hajolgatásra még fokozódik.
  • Szédülés, az egyensúlyérzék romlása.
  • Szívdobogásérzet, túl szapora szívverés, tompa mellkasi nyomással párosulva.
  • Rossz közérzet, fáradtságérzés, izzadás.
  • Romlik a koncentrálóképesség.
  • Látászavar is jelentkezhet.

A magas vérnyomás tüneteinek az a fő veszélye, hogy elhanyagolva, illetve túl későn felfedezve különféle szív és érrendszeri szövődményeket, érszűkületet, még súlyosabb esetben akár szívrohamot és stroke-ot is okozhat.

magas vérnyomás következményei

Magas vérnyomása csökkentésével ezeket az életveszélyes szövődményeket előzheti meg

A magas vérnyomás jeleinek felfedezését nehezíti az is, hogy ezek kezdetben nem okoznak jelentős panaszokat. Ezért hajlamos lehet a kezdeti jeleket elbagatellizálni. Akár nem is vesz róluk tudomást, hisz nincs nagy baj. Ezért is kapta a „néma gyilkos” nevet, hisz a szövődmények jelentkezéséig sokszor rejtve marad a magas vérnyomás. A szövődmények jelentkezésekor azonban már sokszor késő elkezdeni a kezelést.

Ezért szükséges rendszeresen mérni a vérnyomását, és ha tapasztalja a magas értéket, akkor elkezdeni a kezelését. Például életmódja átalakításával.

A vérnyomás rendszeres mérésén túl a szemfenéki érvizsgálattal lehet a legnagyobb valószínűséggel felismerni az erek állapotának romlását. Ugyanis a szemfenéki erek állapotából az orvos következtetni tud az erek általános állapotára is.

Másodlagos magas vérnyomásnál

Másodlagos magas vérnyomásnál már maga a magas vérnyomás is a kiváltó betegség egyik tüneteként jelentkezik. A leggyakrabban a vese valamilyen betegségének, például a vese gyulladásának, megnagyobbodásának vagy éppen a vesekő kialakulásának következtében jelentkezik a magas vérnyomás is.

A vese ereinek meszesedése, szűkülete is okozhat magas vérnyomásos tüneteket.

A vese elégtelen működésénél kezelni kell a vesét, ugyanis a kezelés elmaradásakor egyre nagyobb lesz a baj. A vese előrehaladott károsodása, a veseelégtelenség a lábak vizesedését, bedagadását okozhatják egyik jól látható jelként.

A magas vérnyomás miatti vérkeringés károsodása a szemfenék tükrözésekor jól látható. Ha nem kezelik a magas vérnyomást, akkor a kezeletlen magas vérnyomás akár az évek alatt vaksághoz is vezethet.

Ha nem kezelteti ezeket a betegségeit, akkor ez tönkreteheti a vesét vagy a szemet is. Ráadásul szövődményként szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat.

Ezért ne hagyja figyelmen kívül a magas vérnyomás tüneteit.

Magas vérnyomás tüneteinek kezelése életmódja megváltoztatásával

A jelentkező tünetek időbeli felfedezésével szerencsésnek mondhatja magát.

Azért, mert életmódja átalakításával, vérnyomáscsökkentők szedése nélkül súlyos szövődményektől kímélheti meg magát. Vérnyomáscsökkentők szedése nélkül is visszakaphatja vérnyomása normális értékét, ha a magas vérnyomás jelentkező tünetei után egészségesebbre alakítja életmódját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük