Lökéshullám terápia, az új lábszárfekély gyógymód

A lábszárfekély a keringési betegségekben és cukorbetegségben szenvedő középkorú és idősebb emberek következmény betegsége. A leggyakrabban a vénás keringési elégtelenséggel küzdőknél alakul ki a láb fekélyesedése. Gyakori még az artériás keringési betegségekkel küzdőknél és a diabéteszeseknél is.

Hazánkban a nem baleset miatti lábamputációknak mintegy 70%-a a cukorbetegség miatt válik szükségessé. Ezeknek a lábamputációknak azonban a fele megelőzhető, elkerülhető lenne, ha a betegek figyelnének fekélyes, sebes lábuk állapotára, és időben megkapnák a megfelelő kezelést. Mi azonban a megfelelő kezelés egy fekélyes sebbel fedett, nedvedző, gennyes, nem vagy pedig alig-alig gyógyuló sebre?

lábszárfekély gyógymód

Kiterjedt lábszárfekély a seb kezelése előtt

Nem mondunk azzal újdonságot, hogy a krónikus betegségek közül az egyik leggyakoribb a szervezet anyagcsere zavaraként fellépő cukorbetegség. A cukorbetegségnek pedig az egyik leggyakoribb, és tegyük hozzá, hogy legsúlyosabb következménye a láb fekélyesedése, sebesedése.

A cukorbetegséget a szervezet szőlőcukort feldolgozni képtelen zavara okozza. Ennek az oka pedig a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni rezisztenciája.

A krónikus cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye az artériák, a verőerek károsodása, amelyek nemcsak érszűkületet, az érfalak elmeszesedését okozzák, hanem a vese működésében is súlyos zavarokat idéznek elő.

A cukorbetegség következtében fellép az idegek károsodása, a neuropáthia is, amely a cukorbetegség esetében a diabéteszes neuropátia néven rombolja az idegek működését. Az erek és idegek együttes károsodása pedig a diabéteszes láb szindróma, amelynek révén az érzéketlen alsó végtagon kialakuló keringési zavar a bőrben keletkező fekélyek kialakulásához vezetnek.

Ezek a fekélyek a leggyakrabban a boka környékén alakulnak ki. Emellett azonban fokozottan veszélyeztetett a talpi rész is. A diabéteszes neuropátia esetén a legfőbb veszélyt az érzékelés kiesése, az idegek károsodása okozza, ugyanis a fekélyes lábon egyszerűen nem érzi a beteg a fájdalmat, ezért lába rendszeres vizsgálata nélkül nem is veszi észre időben a sebesedést.

Az érzéskiesés miatt a sebesedés, illetve a láb egyéb sérülései egyszerűen észrevétlenek maradnak.

A fekélyes seb már önmagában is veszélyes. Még további veszélyt hordoz azonban a nyílt sebek fertőzésekkel szembeni fokozott veszélyeztetettsége. A láb esetében a rendszeres lábápolás elmaradása, a higiénikus ápolás hiányossága a lábgombásodás miatt a nedvedző sebek elfertőződésének, gennyesedésének a veszélyével is járnak.

A vénás és artériás eredetű valamint a cukorbetegség szövődményeként kialakuló lábfekélyek kezelésében is különösen jó eredményeket mutat a lökéshullámmal történő kezelés.

Ha nedvedző, gennyes sebről van szó, akkor előbb a fertőzést kell szakszerűen kezelni, megszüntetni. Csak ezután következhet a sejtek anyagcsere zavarainak a kezelése.

Fontos az is, hogy a sebkezelés önmagában még nem szünteti meg a beteg alapproblémáját, a láb sebesedését okozó cukorbetegséget illetve vénás vagy artériás keringési zavart.

Hogyan segít a lökéshullám terápia a lábszárfekély kezelésében?

A kezeléskor az anyagcserezavarral sejtek és szövetek a vérkeringés javításával segítséget kapnak felborult működésük helyreállításához. A lökéshullámok olyan nagy erejű hanghullámok, amelyek a káros mellékhatások nélkül fokozzák a vérkeringést. Ezzel segíti a sejtek működésének helyreállítását, és új sejtek képződését is. Ez a sejtképződés pedig meggyorsítja a seb gyógyulását.

A lökéshullám fő előnye a vérkeringést fokozó hatása mellett az, hogy ez egy természetes gyógyító eljárás, ami azt jelenti, hogy semmilyen káros mellékhatása nincs. A vérkeringés felgyorsításával regenerálódásra, öngyógyulásra ösztönzi a sejteket. Ezzel pedig heteken-hónapokon át tartó felfokozott öngyógyulást gerjeszt a kezelt területen.

Lökéshullám kezelés sikeressége a klinikai kutatások és Centrumunk tapasztalata szerint is kifejezetten jó. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A sejtek egészséges működését helyreállító lökéshullám terápia sikeressége sejteket regeneráló, fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása már néhány kezelés után is tapasztalható. Az esetek többségében a második, harmadik kezelés után már szűnnek a panaszok, és a sejtek regenerálódásának megindulásával beindul a sebgyógyulás.

A gyógyulás ideje és kezelésszükséglete természetesen nagymértékben függ a sebesedés mértékétől, felületi kiterjedésétől és mélységétől.

A lökéshullám kezelés külön előnye, hogy ezzel a mellékhatások nélküli, természetes gyógyító eljárással nehezen illetve nem gyógyuló sebek kezelése is lehetséges.

Nemcsak a krónikus sebek begyógyulásnak lehetséges nagy esélye jelenti a kezelés sikerét, hanem azt is ki kell emelnünk, hogy a sikeres kezeléssorozattal korábban el nem végezhető műtéteket is el lehet végezni. Ez pedig adott esetekben különösen fontos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük