Hogyan alakul ki a teniszkönyök?

A teniszkönyök az alkar külső oldalán kialakuló fájdalom. Általában akkor alakul ki, amikor túlerőlteti az alkarját, és ettől a túlerőltetéstől az alkar feszítőizmai begyulladnak.

A teniszkönyök hogyan alakul ki?

teniszkönyök kialakulása

Teniszkönyök alkarja külső oldalán alakul ki az alkar izmainak megerőltetésével

Az alkar külső oldalán kialakuló fájdalom a nevéhez hasonlóan kialakulhat a teniszezőknél is, de korántsem csak náluk. Szinte bárkinél előfordulhat az alkar feszítő izmainak gyulladásos fájdalma, aki megerőlteti az alkarját gyakran ismétlődő mozdulatok végzésével. Főleg csavaró mozdulatok folyamatos végzésekor fenyeget a könyök külső oldalához tapadó alkari feszítőizmok gyulladása. Itt szinte mindent megtudhat róla.

Ettől függetlenül azonban bárkinek begyulladhat az alkarja, ha túlerőlteti azt. Különösen akkor nagy a veszélye a gyulladásnak, ha huzamosabb időn keresztül szorítani kell valamit, vagy rendre visszatérő csavaró mozdulatokat kell végezni az alkarral, és erre az erős igénybevételre nincs felkészülve az alkar.

A felkarcsont külső bütykéhez kapcsolódó alkari feszítő izom a túlzott erőfeszítés, megerőltetés hatására túlságosan elfárad, összehúzódik, és az összehúzódó izom a felkarcsont külső bütykén húzza, feszíti a csonthártyát. Ettől az feszüléstől begyullad a csonthártya a könyök külső oldalán, ezért itt érezhető a fájdalom. Ez az alkarban és a könyökön jelentkező fájdalom tehát íngyulladás és csonthártyagyulladás is egyben.

A könyök fájdalma a csonthártya gyulladása miatt olyan erős lehet, hogy a kézbe vett tárgyakat nem tudja megtartani sem, mert egyszerűen kiesnek a kezéből. A túlzott csavaró mozdulatok, vagy az állandó marokszorítás hatására annyira begyulladnak a túlzottan igénybe vett alkari feszítőizmok, illetve az izmok könyökcsonthoz való tapadási pontján a csonthártya, hogy nemhogy dolgozni nem tud a kézbe vett szerszámokkal, hanem még megtartani sem tudja őket.

Önnél mi váltotta ki könyöke fájdalmas gyulladását?

Melyek a teniszkönyök tünetei?

  • A legfontosabb tünet a már említett felkarcsont külső bütykén kialakuló fájdalom, amely olyan erős lehet, hogy egyszerűen fogni sem tud fájdalmasan begyulladt kezével. A fájdalom különösen erős a kar hajlításakor, a kéz marokba szorításakor, illetve csavaró mozdulatoknál.
  • A fájdalom kezdetben csak terhelésre, a csukló és az alkar mozgatásakor jelentkezik, később azonban már nyugalomban is érezhető lesz.
  • Az erős fájdalom az alkar és a csukló felé ki is sugározhat.
  • A könyök mozgástartománya jelentősen beszűkül. A fájdalmasan begyulladt ízület nyomásra is érzékeny.

Melyek a teniszkönyök kezelésének lehetőségei?

Az alkaron jelentkező fájdalom csillapítására, kezelésére kezdetben a pihentetés és jegelés is hatásos lehet. Ha még nem erőltette meg túlságosan a könyökét, akkor pihentetésre viszonylag hamar regenerálódik a begyulladt ízület.

Jobban megerőltetett, és erősebben fájó könyöknél azonban már a pihentetés mellett gyulladást csökkentő nem szteroid tartalmú krémek és gyógyszerek szedésére is szükség lehet. Ezek azonban csak a tünetet, a gyulladást csökkentik.

A gyulladást csökkentő gyógyszerek szedése helyett jobb megoldás lehet a begyulladt alkari feszítőizmok kíméletes nyújtása, mert az izmok nyújtásával nagyobb terhelést is el fog bírni majd a jövőben az alkari feszítőizom. Ez teljesen természetes, ha végiggondolja a folyamatot. Az erőltetés hatására a feszítőizom összehúzódik, az összehúzódott izom viszont feszíti a könyök tapadási pontjánál a csonthártyát. Ha viszont nyújtással hosszabb lesz az izom, akkor hosszabb idő alatt fog annyira összehúzódni, amikor már fájdalmasan feszülni fog a csonthártya a könyöknél. Vagyis minél hosszabb és rugalmasabb az izom, annál nagyobb lesz a teherbíró képessége, és annál nehezebben fog kifáradni, összehúzódni és begyulladni.

A gyulladás során a fájdalmat a szövetekben felszaporodott és ott gyulladást okozó salakanyagok jelenléte okozza. Tehát minden olyan módszer hatásos lehet a fájdalmas könyök kezelésére, amely a gyulladásos sejtekben és szövetekben felgyorsítja a vérkeringést, és javítja a tápanyagellátást, vagyis felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat.

Ezért eredménnyel használható a könyökfájdalom mérséklésére az ultrahang kezelés vagy a lökéshullám terápia is, amelyek a vérbőség fokozásával meggyorsítják a tápanyagellátást a kezelt területen. A PRP kezeléskor a saját vér levétele, és centrifugálás utáni visszajuttatása a fájdalmas területre is hatásosan felerősíti a szervezet öngyógyító folyamatait.

Különösen a lökéshullám kezelés és a PRP kezelés alkalmas a makacs könyökfájdalom megszüntetésére is. Ezért ha Önnek fájdalmas könyökére a műtéti megoldást javasolták, akkor semmiképpen sem érdemes azelőtt megműttetni a könyökét, mielőtt a két kezelés közül valamelyiket meg nem próbálta. Ezeknél a kezeléseknél nincs lábadozási idő, mint a műtétnél, és mellékhatásai sincsenek, mint például a fájdalom mérséklésére sokszor beadott szteroid tartalmú injekcióknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük