Hogyan kezelhető az artrózis?

Az artrózis, a porckopás nem gyógyítható, a folyamat nem fordítható vissza, de megfelelő kezeléssel kordában lehet tartani a fájdalmas panaszokat.

porckopás kezelése

Az artrózis személyre szabott kezelésének megválasztása a kopás pontos diagnosztizálásán alapul.

A kezelés során csillapítani kell a fájdalmat, és az ízület merevségét oldani kell a mozgásterjedelem növelése érdekében.

  • Ennek során óvatosan, fájdalmat nem okozva, nem fokozva kell a gyógytornát végezni, mert a személyre szabott, célzott gyakorlatok megerősítik a fájdalmas ízületet körülvevő izmokat, és ezek hatására jobban tartják majd, és ezzel tehermentesítik a gyulladásos, kopásos, fájdalmas ízületet.

Márpedig ha csökken a fájdalmas ízület terhelése a környező izmok megerősítésével, akkor a terhek csökkenésével együtt a gyulladás és a terhelés is mérséklődhet. Ez pedig a fájdalom és a duzzanat mérséklését hozza majd magával.

A megfelelő kezelési mód, az esetlegesen szükséges gyógyszerek kiválasztása és adagolása, és a személyre szabott gyógytorna meghatározása a porckopás pontos diagnosztizálását igényli.

Artrózis diagnosztizálása

  1. Milyen tüneteket tapasztal?
  2. Mióta jelentkeznek a panaszok?
  3. Melyik ízület érintett? Hol jelentkeznek a panaszok?
  4. Milyen mozdulatokra erősödik, és melyekre csökken a fájdalom?
  5. Mennyire akadályozza a fájdalom mindennapi tevékenységét?
  6. Milyen mértékben szűkült be az ízület mozgásterjedelme?
  7. Van-e valami olyan panasza, ami hatással lehet fájdalmas porckopására is?

Milyen kezelési lehetőségei vannak az artrózisnak?

Fogyjon le!

Ha plusz kilókat cipel teherhordó ízületein, a térdén és a csípőjén, akkor ízületeinek tehermentesítése érdekében érdemes leadnia a felesleges kilókat. A felesleges kilók leadásával is jelentős mértékben könnyítheti a térdére eső terheket.

Testsúlyának mérsékléséhez érdemes egyészségesebb, kevésbé kalóriadús ételeket fogyasztania, és rendszeresen mozognia. Természetesen olyan személyre szabott tornát állítson össze, lehetőleg egy gyógytornász segítségével, amely a csípőjére és térdére nehezedő terheket is kíméletes módon csökkenti.

Melegítés vagy hűtés is használ a fájdalmas ízületre

Az artrózisos panaszok kezelésére elsősorban a melegítés használ. A forró párna vagy a forróvizes palack fájdalmas ízületre való helyezése csökkenti a fájdalmat és oldja a gyulladt ízület merevségét is.

Személyre szabott gyógytorna

A korábbi beidegződések, miszerint a fájdalmas ízületnek ártalmas a mozgás idejétmúlták ma már. A személyre szabott gyógytorna a térd fájdalmas kopására is hatásos fádalmat és gyulladást csökkentő kezelés lehet. A jól megválasztott gyakorlatok nemcsak a fájdalmat mérséklik, hanem még az ízület mozgásterjedelmét is növelik.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a torna a felesleges kilók leadására is jó módszer.

Gyógyszerek

A gyógyszerek elsősorban a fájdalom csillapításához lehetnek szükségesek. Ezek egy része recept nélkül is kiváltható, más részüket viszont a kezelőorvos ír fel receptre. Ha az orvos szükségesnek látja ezeknek a szedését, akkor természetesen az utasítása szerint szedje ezeket a gyógyszereket.

A fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő gyógyszerek, krémek és kenőcsök hasznosak lehetnek. A gyógyszeres kezelés mellett sem mondhat azonban le az ízület kíméletes tornáztatásáról.

Vagyis lehetséges olyan artrózis gyógymód, amelynél nincs szüksége gyógyszerek szedésére, de nincs olyan kezelés, amelynél a fájdalmas ízület kíméletes mozgatására ne lenne szüksége.

PRP kezelés

A PRP kezelés során a saját vért használjuk a fájdalmas ízület porcképződésének beindítására, felerősítésére.

  • A saját vér tökéletesen testbarát gyógyszer, és biztos lehet benne, mellékhatások nélkül indítja be a fájdamas ízületben a porcképződést. Mellékhatások nélkül használható az öngyógyítás beindítására a kezelt területen.
  • A kezeléskor saját vérét vesszük le, és ezt centrifugázzuk le azért, hogy kinyerjük a véréből azokat az összetevőket, amelyekkel be tudjuk indítani a porc képződését.

Szeretné megismerni ezt a mellékhatások nélküli kezelést porckopása fájdalmas tüneteinek enyhítéséhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük