Hogyan kezelhető az artrózis?

Az artrózis, a porckopás nem gyógyítható, a folyamat nem fordítható vissza, de megfelelő kezeléssel kordában lehet tartani a fájdalmas panaszokat.

porckopás kezelése

Az artrózis személyre szabott kezelésének megválasztása a kopás pontos diagnosztizálásán alapul.

A kezelés során csillapítani kell a fájdalmat, és az ízület merevségét oldani kell a mozgásterjedelem növelése érdekében.

 • Ennek során óvatosan, fájdalmat nem okozva, nem fokozva kell a gyógytornát végezni, mert a személyre szabott, célzott gyakorlatok megerősítik a fájdalmas ízületet körülvevő izmokat, és ezek hatására jobban tartják majd, és ezzel tehermentesítik a gyulladásos, kopásos, fájdalmas ízületet.

Márpedig ha csökken a fájdalmas ízület terhelése a környező izmok megerősítésével, akkor a terhek csökkenésével együtt a gyulladás és a terhelés is mérséklődhet. Ez pedig a fájdalom és a duzzanat mérséklését hozza majd magával.

A megfelelő kezelési mód, az esetlegesen szükséges gyógyszerek kiválasztása és adagolása, és a személyre szabott gyógytorna meghatározása a porckopás pontos diagnosztizálását igényli.

Artrózis diagnosztizálása

 1. Milyen tüneteket tapasztal?
 2. Mióta jelentkeznek a panaszok?
 3. Melyik ízület érintett? Hol jelentkeznek a panaszok?
 4. Milyen mozdulatokra erősödik, és melyekre csökken a fájdalom?
 5. Mennyire akadályozza a fájdalom mindennapi tevékenységét?
 6. Milyen mértékben szűkült be az ízület mozgásterjedelme?
 7. Van-e valami olyan panasza, ami hatással lehet fájdalmas porckopására is?

Milyen kezelési lehetőségei vannak az artrózisnak?

Fogyjon le!

Ha plusz kilókat cipel teherhordó ízületein, a térdén és a csípőjén, akkor ízületeinek tehermentesítése érdekében érdemes leadnia a felesleges kilókat. A felesleges kilók leadásával is jelentős mértékben könnyítheti a térdére eső terheket.

Testsúlyának mérsékléséhez érdemes egyészségesebb, kevésbé kalóriadús ételeket fogyasztania, és rendszeresen mozognia. Természetesen olyan személyre szabott tornát állítson össze, lehetőleg egy gyógytornász segítségével, amely a csípőjére és térdére nehezedő terheket is kíméletes módon csökkenti.

Melegítés vagy hűtés is használ a fájdalmas ízületre

Az artrózisos panaszok kezelésére elsősorban a melegítés használ. A forró párna vagy a forróvizes palack fájdalmas ízületre való helyezése csökkenti a fájdalmat és oldja a gyulladt ízület merevségét is.

Személyre szabott gyógytorna

A korábbi beidegződések, miszerint a fájdalmas ízületnek ártalmas a mozgás idejétmúlták ma már. A személyre szabott gyógytorna a térd fájdalmas kopására is hatásos fádalmat és gyulladást csökkentő kezelés lehet. A jól megválasztott gyakorlatok nemcsak a fájdalmat mérséklik, hanem még az ízület mozgásterjedelmét is növelik.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a torna a felesleges kilók leadására is jó módszer.

Gyógyszerek

A gyógyszerek elsősorban a fájdalom csillapításához lehetnek szükségesek. Ezek egy része recept nélkül is kiváltható, más részüket viszont a kezelőorvos ír fel receptre. Ha az orvos szükségesnek látja ezeknek a szedését, akkor természetesen az utasítása szerint szedje ezeket a gyógyszereket.

A fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő gyógyszerek, krémek és kenőcsök hasznosak lehetnek. A gyógyszeres kezelés mellett sem mondhat azonban le az ízület kíméletes tornáztatásáról.

Vagyis lehetséges olyan artrózis gyógymód, amelynél nincs szüksége gyógyszerek szedésére, de nincs olyan kezelés, amelynél a fájdalmas ízület kíméletes mozgatására ne lenne szüksége.

PRP kezelés

A PRP kezelés során a saját vért használjuk a fájdalmas ízület porcképződésének beindítására, felerősítésére.

 • A saját vér tökéletesen testbarát gyógyszer, és biztos lehet benne, mellékhatások nélkül indítja be a fájdamas ízületben a porcképződést. Mellékhatások nélkül használható az öngyógyítás beindítására a kezelt területen.
 • A kezeléskor saját vérét vesszük le, és ezt centrifugázzuk le azért, hogy kinyerjük a véréből azokat az összetevőket, amelyekkel be tudjuk indítani a porc képződését.

Szeretné megismerni ezt a mellékhatások nélküli kezelést porckopása fájdalmas tüneteinek enyhítéséhez?

2 gondolatok ezen: “Hogyan kezelhető az artrózis?

 1. JUHÁSZ ERZSÉBET

  Tisztelt Doktornő Doktor úr!
  2019 júliusban kezdődött jobb térd fájdalom az ortopéd orvos lúdtalpat állapitott meg aminek hatására el kezdtem a betétes papucsot hordani de sajnos nem, hogy jobb még rosszabb lett a helyzet ugyanis a bal lábam bokától lefele be dagadt és gyulladásba jött. Ezek után el mentem a fájdalom ambulanciára ahol mind a két lábamba gyulladásra inyekcót kaptam ez a mai napig enyhitette a fájdalmamat szinte teljesen el múlt. Mivel el kellett utaznom nem kaphattam tovább az inyekciót. a fájdalom ambulancián az mondta a Doktor úr, hogy a jobb térdembe vagy mellette nyák tömlő gyulladásom van. szeretnék érdeklődni, hogy van e valamilyen végleges gyógyulási lehetőség a nyák tömlő gyulladásra és a bal lábam bokától lefele lévő gyulladásra is. Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Juhász Erzsébet

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Juhász Erzsébet!
   Köszönjük, hogy hozzánk fordul bizalommal.
   A nyáktömlő gyulladásnak, lábfejtáji gyulladásnak kell legyen végleges megoldása, épp csak azt kell megtalálni, melyik módszer alkalmas erre az Ön esetében. Lökéshullám terápia? PRP injekció? Kímélet vagy pont gyógytorna? Hűsítés? …stb
   A gyulladás azonban mindig visszatérhet, ha az azt kiváltó ok nem szűnik meg. Ha szeretne végleg megszabadulni a térdfájdalomtól, nem csak hetekre-hónapokra, akkor mélyebben ki kellene vizsgálni a lúdtalp és térdfájdalom kapcsolatát. Nem teljesen érthető, a gyógyító talpbetét viselése hogyan állhat kapcsolatban a gyulladással. Ennek kiderítséhez mindenképp személyes konzultációt javasolnánk. Talán a betét rossz minőségű, vagy nem megfelelően készült, vagy túl gyorsan, hozzászoktatás nélkül túl sokat viselte, vagy bármi más…
   Mind az ok kiderítésében, mind a megfelelő kezelések megválasztásában állunk rendelkezésére a Harmónia Centrumban. Ortopéd orvosunk, Dr Hargitai Gergely szerdánként rendel. Időpontot emailben vagy a +36 1 2692946-os telefonszámon kérhet recepciós kollégáinktól.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük