Dohányzásról való leszokás előnyös hatásai

A dohányzásról való leszokás kedvező hatását már 20 perc múlva érezheti. A füstmentes élet előnyei pedig még 20 év múlva is kényeztetni fogják dohányfüsttől megszabadult tüdejét. Valósággal kivirul, ha képes letenni a cigit.

Mi kell ahhoz, hogy lerakja a cigit? Talán „csak” egy elhatározás, és kitartás. Persze nem azért olyan könnyű megcsinálni, mint kimondani.

Nézzük akkor előbb a füstmentes percek, majd a füstmentes évek előnyeit

Ha leteszi a cigit, akkor tovább fog élni. Ez biztos.

Nézzük akkor azokat a valószínűségeket

Ha a cigiről leszokó tovább él, akkor miért van az, hogy a nemdohányzó egézségtudatos lelkiismeret 44 évesen elmegy közülünk. A láncdohányos 70-es pedig még mindig itt rontja köztünk a levegőt? Nemcsak úgy, hanem szó szerint is, mert úgy füstöl néha, mint a gyárkémény.

dohányzásról leszokás hatásai

Tudja, hogy melyek a dohányzásról való leszokás kedvező hatásai?

Aztán azt is mondják az okosok, hogy ha 50 éves kora előtt leteszi a cigit, akkor ezzel a felére lecsökkenti annak az esélyét, hogy a következő 15 évben meghal. Ez persze szép és jó, de nézzük csak meg egy kicsit.

  • Tehát ha még éppen nem vagyok 40 se most, akkor még 10 évig nyugodtan elműködhetek illegális gyárkéményként. Ennek így kell lennie, mert ugye az 50 év a vízválasztó. Előtte pár nappal pedig még éppen idejében vagyok.
  • Ha leteszem, és felére lecsökkentem az esélyt, akkor mi a garancia arra, hogy azon fele közé fogok kerülni, akik vígan túlélik a következő 15 évet? Ugye semmi, csak persze az esély. Ami persze jól hangzik, de valahogy a lovin se nyer mindig mindenki.
  • Szóval maradjunk azért annyiban, hogy ezek a jól hangzó valószínűségek azért nemigen megfoghatóak. Még akkor se, ha később bejönnek. De mi van akkor, ha még be se jönnek?

Nézzük azért a dohányzásról való leszokás előnyeit mostantól a távoli jövőbe

Ha abbahagyja a dohányzást, vagyis leteszi a cigit, akkor

  • 20 perc múlva máris nagy dolgok történnek ám. Javul a vérkeringése, és a pulzus és a vérnyomás is normalizálódik. Máris elkezd csökkenni a szívinfarktus kockázata. Érdemes tehát elkezdeni, mert már 20 perc múlva kézzelfogható előnye lesz a cigi lerakásának.
  • 8 óra múlva megint egy újabb kézzelfogható előnyt pipálhat ki. A felére csökken a vérében a szénmonoxid szint, és a közérzete is javul. Szóval jobban érzi magát a bőrében. Ez se rossz azért nem igaz. Persze csak akkor ám, ha tényleg igaz.
  • 2 nap múlva pedig már volt szénmonoxid, nincs szénmonoxid, mert teljesen eltűnik a véréből. Azért durva nem? Akár éveken keresztül adta annak a hülye szénmonoxidnak a rendszeres utántöltést, és most akkor állítólag 2 nap után már hült helye sincs. Ki érti ezt?
  • 2-3 nap múlva újabb kedvező jeleket tapasztalhat. Csökken minden, pontosabban sok rossz. Csökken a nyálka képződés a garatban, és csökkennek a légzési panaszok is. Csökken a köhögés, csökken a krákogás. Hurrá jobban kell, hogy legyen.
  • Egy szűk hét múlva újabb jók jönnek kézen fogva. Javul a szaglása, javul az ízelése. Könnyebben lélegzik, és már a fogai is tisztábbak. Energikusabbnak is érzi magát. De ha ez tényleg így van, akkor mégis miért olyan piszok nehéz sokaknak leszokni? Amikor itt csak a leszokás előnyei jönnek sorban egymás után. Ki a fene érti ezt?
  • Legfőképpen pedig azért, mert 2-3 hét múlva újabb jó jön. Megszűnnek az elvonási tünetek, vagy legalábbis jelentősen mérséklődnek. Már nem is fog minden pillanatban a cigire gondolni. Na akkor itt van végre az első tényleges tény is. Ha 2-3 hét múlva szűnnek vagy csökkennek az elvonási tünetek, akkor addig bizony keményen támadnak ám. Leszokó dohányos legyen a talpán, aki lazán ellent tud állni ezeknek az elvonásinak nevezett tüneteknek. Szóval akkor nemcsak előnyei vannak ennek a leszokásnak?
  • 4 hét múlva újra királyság van, mert megszűnik a köhögés. Vajon akkor is, ha megfázik a korábbi dohányos? Több az energiája is, és nagyobb az ellenállóképessége is. Azért ez alapján abban csak reménykedni lehet, hogy nem a leszokással szembeni ellenállóképessége lesz nagyobb.
  • 2-3 hónap múlva már javul a légzése. Könnyebb lesz levegőt venni, könnyebb lesz szívni a levegőt. Mondjuk éppen ideje is, mert a cigit már nem szívja egy ideje.
    Egy év múlva pedig már feleződés is van. A szív és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken. Hurrá.
  • 2-3 éve nem dohányzóként pedig már egyes területeken felveszi a versenyt a gyárilag nemdohányosokkal is. Lássuk akkor azokat a bajnokságokat, amiknél nincs hendikepje. A légúti betegségek, az influenza kialakulásának kockázata nem magasabb, mint a cigit sose látottaknak.
  • 5 év múlva újabb mérföldkő jön el. Mégpedig azzal, hogy a tüdőrák kockázata a felére csökken. Vannak még másik is, mert a nyelőcső és hólyagrák kockázata is feleződik.
  • A következő 5 éves periódusban pedig újabb jóságnak örülhet, hisz az érrendszeri betegségek és a trombózis kialakulásának a kockázata se lesz már magasabb, mint a nemdohányzóknál. Persze azért vésse az eszébe. A nemdohányzók között is vannak azért szép számmal keringési betegségektől szenvedők. A füstölgő gyárkémény üzemmód kikapcsolása a teljes boldogsághoz kevés lehet.
  • 10 éves cigitartás nélküli kitartása újabb mérföldkőhöz érkezik. A tüdőrák kockázata ekkorra már tényleg feleződik. Csak ugye az a kérdés, hogy adott esetben melyik felébe esik majd bele? Csökken azért a csontritkulás kockázata is. Vagyis ha nem cigizik már 10 éve, akkor még az a királyság is meg fog esni Önnel, hogy nem füstöli ki a csontjaiból a meszet, akarom mondani pontosabban a kalciumot.
  • 15-20 év múlva pedig ha úgy tetszik, akkor megszabadulhat a cigaretta bélyegétől. Ugyanis a tüdő, garat és nyelőcsőrák, sőt még a hólyagrák kockázata sem lesz nagyobb, mint a nemdohányzóknál.

Szóval érdemes most abbahagyni a cigizést, mert ha 15-20 év múlva el fogja olvasni ezt a bejegyzést, akkor egy hatalmas dolog máris megtörtént Önnel. Mégpedig az, hogy túlélte a következő 15-20 évet. Márpedig már csak ez önmagában is megérheti, hogy letegye a cigit.

Milyen további előnyei vannak még, ha most leteszi a cigit?

Először is csökkenni fog a gyomorfekély kockázata. Ezzel együtt pedig javul az emésztése is. Tiszta jó tehát, ha nem cigizik, akkor máris jobban érzi magát majd evés közben, és még utána is.

Az asztmás és allergiás tünetei is csökkennek majd. Abban pedig 100%-is biztos lehet, hogy a saját cigarettafüstje nem fogja zavarni többé.

Akár nő, akár férfi, könnyebben lehet gyereke. Már persze csak akkor, ha szeretnének. A megszülető gyerek is egészségebb lesz, ha a szülei nem dohányoznak. Annak is kisebb lesz a veszélye, hogy a megszülető baba kis súllyal születik.

Nemcsak megszülető gyereke lesz azonban hálás azért, hogy egészségesebb lehetett azért, mert letette a cigit, hanem a környezetében élő mások is. Ugyanis csökkenhetnek a depressziós panaszai, a pánikrohamai is.

Ugye ezek után már bőven megérheti, hogy letegye a cigit?

  • Azért is, mert ha leteszi a cigit, és ezzel eléri a célját, akkor büszke lehet magára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük