Hogyan gyógyít az elektroterápia?

Az elektromos áram az életünket teszi könnyebbé otthonainkban a világítással és az elektromos berendezések működtetésével. Ezzel együtt azonban az elektromos áram áramütés formájában veszélyes az egészségünkre. Maradandó károsodást és akár még halált is okozhat. A konnektorban lakozó árammal nem tanácsos közelebbi ismeretséget kötnünk, és a gyerekeinket pedig kifejezetten óvni érdemes az árammal való közvetlen találkozástól. Ellenőrzött körülmények között azonban az elektroterápia gyógyító hatása széles körben jól ismert.

elektroterápia

Elektromos árammal történő kezelés

Az elektroterápia elektromos árammal történő gyógyító kezelést jelent, amelynek során a kezelt izomzatot stimulálják. Ez a kezelés a természet energiáit felhasználó fizikoterápiás kezelések közé tartozik. Éppen ezért érdemes azokkal együtt, egymás hatását erősítve használni a gyógyításban.

  • A fizikoterápiás kezeléseknél a fájdalmas, gyulladásos tüneteket igyekeznek mérsékelni illetve megszüntetni mégpedig a természet energiáit felhasználva mellékhatások nélkül.

Az elektroterápia gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását izomlazító és görcsoldó hatásával is kiegészíti a kezelés során, amelynek során a kezelt terület vérbőségét növelve fokozza a szervezet öngyógyító folyamatait. Mégpedig a megélénkült vérkeringés hatására a kezelt terület sejtjei több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, és ezzel együtt felgyorsul a sejtek regenerálódása. Emellett a kezelés izomlazító hatása is jól ismert, ezért a kezelt ízület mozgását is növelni lehet a kezeléssel.

sípcsont csonthártya gyulladása

A sípcsont túlerőltetésből származó csonthártya gyulladása

Az elektroterápia jól használható túlterhelésből származó mozgásszervi panaszoknál a gyulladás és a fájdalom mérséklésére. Csonttörés esetén is meggyorsítja a csontszövetek beépülését, átépülését.

A kezeléskor az elektroterápiás készülék által gyógyító erejűvé alakított elektromos árammal stimulálják a kezelt fájdalmas ízületet. A legjobb az elektroterápiát más kezelések kiegészítő, rásegítő kezeléseként használni. Ezzel együtt azonban önmagában is hatásos a gyulladás és a fájdalom mérséklésében, az elgyengült izmok erősítésében.

Az elektroterápiás kezelések közé többféle kezelés is tartozik. A kezelések során az elektromos áram felhasználása direkt és indirekt módon is történhet.

Elektroterápia direkt felhasználása a gyógyításban

Direkt felhasználásnál a hálózati elektromos áramot alakítják át a kezeléshez szükséges árammá.

Szelektív ingeráram kezelés

A kezelésnél árammal stimulálják az izmot, és ez az izom fájdalom nélküli összehúzódását éri el. A kezelés célja a legyengült izom regenerálódása, megerősítése vagy az izomerő csökkenésének a megakadályozása.

Például a lebénult izomzat regenerálására is jól használható ez a kezelés.

TENS kezelések

A cél az idegsejtek stimulálása a bőrön át a fájdalom csökkentésére. Ezért a fájdalmas terület felé helyezik el a készülék elektródáit.

Jól használható a bénulások kezelésére valamint a műtétek utáni rehabilitációban gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra is.

Stabil galvánkezelés

Izom és idegfájdalomnál a galvánáram fájdalmat csillapító hatását használják fel.

Diadynamik kezelés

Perifériás keringési zavaroknál a perifériás idegek fájdalmát csillapítják a kezeléssel.

sportsérülés megelőzése

Ha edzés előtt elhanyagolja a bemelegítést, akkor könnyebben megsérülhet. Könnyebben begörcsöl az izom

Széles körben használható derékfájdalom, izomfájdalom, könyökfájdalom, bokafájdalom kezelésére. Sikerrel használható még izomgörcs oldására és izomsorvadás kezelésére is.

Rándulás és ficam esetén is jól használható a gyulladás és fájdalom csökkentésére.

Iontoforézis

A gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító gyógyszereket a bőrön át juttatják be elektromos árammal a szervezetbe. Túlerőltetésből származó izomfájdalom gyorsabb megszüntetésére jól használható ez a kezelés.

Valójában ugyanolyan hatásmechanizmussal működik, mint a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök masszírozással való izomba dörzsölése a bőrön át. Azzal a különbséggel, hogy itt a kéz masszírozó hatását az elektromos áram helyettesíti, és juttatja be a szövetekbe a gyulladást csökkentő, fájdalmat csillapító anyagokat.

Indirekt elektroterápia

Az elektromos áramot más energiává, például mechanikai vagy hőenergiává alakítják át a gyógyítás érdekében.

Ultrahang kezelés

Az elektromos áramot mechanikai energiává történő átalakításával a szövetek mikromasszázs hatásával fokozza a vérkeringést, és ezzel pedig fokozza a sejtek tápanyag és oxigénellátását. Az elektromos áram hőenergiává való átalakításával pedig melegíti és ezzel el is lazítja a kezelt izmokat. Jól ismert a mélyizmokat lazító hatásas is. A kezelés gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító hatást vált ki a kezelt területen.

Eredményesen használható túlerőltetésből származó gyulladásos mozgásszervi betegségek kezelésén túl reumás ízületi problémáknál a fájdalom mérséklésére. Az ízületek meszesedésekor és a porckorongok kitüremkedésénél is használható fájdalomcsillapításra.

Jól használható az elektroterápia

  • Túlterhelés okozta gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra.
  • Vérnyomást növelő hatása mellett ismert értágító hatása is.
  • Izomlazításra, izomgörcs oldására.
  • Csonttörés utáni gyógyulás meggyorsítására.
  • Műtét utáni regenerálódás elősegítésére.

Nem használható az elektroterápia

  • Szív és agyi infarktus esetén.
  • Szívelégtelenség és kiemelkedően magas (180/100 Hgmm-nél magasabb) vérnyomásnál.
  • Daganatos betegségeknél.
  • Kóros vérszegénységnél.
  • Terhesség alatt.
  • Beültetett protézissel, fémmel, pacemakerrel élő betegnél.

Sok elektroterápiás készüléket lehet már vásárolni házilagos, otthoni használatra is. Ezek természetesen használhatók a gyógyításban. Azonban 2 jelentős hiányosságuk azonban van:

  1. Egyrészt mivel az otthoni használatban szakképzettség és megfelelő gyakorlati tapasztalat nélkül használják mozgásszervi panaszaik mérséklésére a vásárlók, ezért nem igazán a leghatásosabb módon, a legcélszerűbb beállításokkal és időközönként.
  2. Másrészt mivel ezeket a házilag használható készüléket megfelelő szaktudás nélkül használják a készüléket megvásárlók, ezért ezeknek a teljesíménye is jelentősen elmarad az egészségügyi személyzet által üzemeltetett elektroterápiás készülékek teljesítményétől és gyógyító hatásától.

Az alapvetően kiegészítő terápiaként használatos elektroterápia mellett más eredményesen használható fizikoterápiás kezelések is segíthetik mozgásszervi betegségének eredményesebb és gyorsabb kezelését.

  • Igen eredményesen használható, mellékhatások nélküli kezelés a mágnesterápiás vagy a lézerterápiás kezelés is.
  • boka gyulladás kezelése

    Boka gyulladás kezelése lökéshullámmal

    13 éves tapasztalatunk alapján a mozgásszervi betegségek gyógyításában kiváló eredményeket lehet elérni a lökéshullám terápia használatával. A túlerőltetéstől begyulladt ízület célzott gyógytornájával is tudja javítani a kezelt terület vérkeringését, és ezzel jelentős mértékben tudja csökkenteni a regeneráció időszükségletét. A gyógytorna nemcsak a gyulladás csökkentésében és a fájdalommentesség visszaszerzésében, hanem a fájdalommentesség hosszú távú megőrzésében is hatásosan tud segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük