Bütyökvédő helyett mit használhat

A bütyökvédő és korrigáló használata enyhíti a nagylábujj tövénél kialakult gyulladásos fájdalmat. A bütyökvédő védi a fájdalmas kinövést az állandó dörzsöléssel szemben. A korrigáló pedig igyekszik javítani a nagylábujj deformálódott állását.

Mi a bütyökvédő feladata?

Sok gyógyászati segédeszköz boltban forgalmaznak kombinált bütyökvédő és bütyökkorrigáló segédeszközöket. Ezek közül a legjobb bütyökvédőknél a cipőben a szilikon párna tompítja bütyköt érő nyomást, és ezzel csökkenti a fájdalmat.

A szilikon elválasztó pedig igyekszik a helyes pozícióba tartani, illetve visszaállítani a rossz állású nagylábujjat.

Ezeknek a védőknek a lábra felhúzható textil borítása pedig megakadályozza azt, hogy a szilikon párna és az elválasztó elmozduljon a lábfejen.

Éjszaka nagyon hatásos a bütyökvédő, mert segít a nagylábujj állásának javításában. Emellett nem is kényelmetlen, mert a paplan alatt kényelmesen elfér minden. Mi van azonban napközben, amikor ezeknek a cipőjében is el kellene férni? Ez sikerülhet vajon?

Mi a bütyökvédő problémája?

bütyökvédő

Bütyökvédő hasznos lehet, mert védi a fájdalmas bütyköt. Nem szünteti meg azonban a fájdalmát

Ezek a bütyökvédő és korrigáló eszközök természetesen hasznosak, és valóban csökkentik is a nagylábujj fájdalmának érzetét.

Azonban 3 gond is van velük.

  1. Egyrészt ezek a gyógyászati segédeszközök helyet foglalnak el a lábon, ezért csak éjszaka használhatók zavartalanul. Vagy pedig napközben kényelmes, széles lábfejű cipőben viselhetők, mert a deformálódott nagylábujjra még a bütyökvédő és korrigáló eszközt is fel kell rakni, és ennek el is kell férni úgy a cipőben, hogy a cipő szorítása ne okozzon fájdalmat járás közben.
  2. Másrészt pedig fontos szempont az is, hogy mi a célja a bütyökvédő használatával? Az, hogy konzerválja nagylábujja állapotát, és megóvja a nyomódás és gyulladás okozta fájdalomtól? Vagy pedig az, hogy megszabaduljon bütyök fájdalmától? Mert a bütyök fájdalmától való megszabaduláshoz, nem a fájdalmat okozó gyulladás hatását kell csökkenteni, hanem a gyulladást okozó nyomódást, dörzsölődést kell megszüntetni. Azt az okot, ami a bütykösödést okozó állapotot előidézte.
  3. Harmadrészt pedig ha nem konzerválni akarja bütyke fájdalmas állapotát, hanem megszüntetni azt, akkor vajon egy passzív védő és korrigáló eszköz lehet ehhez a legjobb eszköz?
bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása Katalin lábfejére a második gyógytorna alkalomkor

A választ talán már Ön is sejti. Ha meg szeretne szabadulni kellemetlen és egyre nagyobb fájdalmat okozó bütyök kinövésétől és az ezzel járó gyulladástól, akkor nem a bütyökvédő óvó, konzerváló hatására, hanem a bütykösödést okozó helyzet megszüntetésére van szüksége.

A bütyökvédők igyekeznek csökkenteni a fájdalmát. Nagylábujja fájdalmas deformálódott állását és lábfeje felbomlott statikai egyensúlyát azonban nem képesek visszafordítani.

Bütyökvédő hordása helyett a bütykösödés okát szüntesse meg!

Ahhoz, hogy tartósan meg tudjon szabadulni bütyök fájdalmától az Önnél bütykösödést okozó jelenséget érdemes megszüntetni. Ehhez pedig érdemes felismerni azt, hogy mi okozza Önnél nagylábujja deformitását.

Kényelmetlen, szűk cipő

kényelmes női cipő

Kényelmes női cipő bő lábfejjel. A bő lábfej legfőbb előnye, hogy nem szorítja össze a lábfejét és a lábujjait

Ha a kényelmetlen, szűk cipők túlzott viselete miatt lábfeje állandóan összeszorított állapotban van, és a cipő mindig szorítja, dörzsöli a lábfejét, és az orra összeszorítja a lábujjait, akkor kényelmes, bő lábfejű és széles orrú cipőket érdemes viselnie.

Olyan cipőket, amelyekben lábfeje kényelmesen elfér, és nem állandóan deformálódott, egészségtelen tartásban kénytelen lenni egész nap lábfeje és lábujjai.

Magassarkú cipő viselete

Ha a magassarkú cipők túlzott viselete miatt járás közben túl nagy súly helyeződik a lábujjai alatti talppárnákra, és emiatt a túlzott terhelés miatt nagylábujja töve kifelé tolódik a többi lábujjától, és lábfeje kiszélesedik, akkor kevesebbet kell viselnie a magassarkú cipőit.

A nagylábujj alatti lábközépcsont kifelé tolódása a harántboltozat lesüllyedésével jár együtt. Ezt harántemelő talpbetét viselésével tudja ellensúlyozni.

Hordjon laposabb, 3-5 centis sarokkal ellátott cipőket!

Lúdtalp

bütyök elleni betét

Talpbetét bütyök ellen nagylábujja deformitásának korrigálására

Ha pedig hosszboltozatának a süllyedése okozza lábfeje statikájának felborulását, akkor talpára szabott talpbetétre van szüksége lába felborult egyensúlyának a helyreállításához.

Hosszboltozatát érdemes megtámasztani talpbetéttel, és nem nagylábujját védőbe rakni.

Bütyökvédő helyett kineziológiai szalag

Miért lehet jobb választás a kineziológiai szalag a bütyökvédőnél?

Kineziológiai szalag rugalmasabb korrigáló a bütyökvédőnél

A szilikon párnában lévő elválasztó igyekszik egyenesebb tartásba visszafordítani a nagylábujját. Azonban nem ez a leghatékonyabb bütyökkorrigáló eszköz.

bütyök torna

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

A lábfejére és deformálódott nagylábujjára szakszerűen felragasztott kineziológiai szalag sokkal hatásosabban képes a helyes irányba visszahúzni és korrigálni a deformálódott lábfején az inak húzását. Ez már önmagában is meggondolandó akkor, ha nemcsak konzerválni, hanem javítani akarja nagylábujja állását.

Kényelmesebb viselet

A millimétervékony kineziológiai szalag sokkal kisebb helyen elfér bütykös nagylábujja körül.

A kineziológiai szalag jóval kényelmesebb és praktikusabb nappali viselet a bütyökvédőnél. Nagyobb esélyt ad bütyök fájdalma megszüntetésének a fájdalmas műtét elkerüléséhez.

Bütyök torna

bütyök torna

Talpmasszírozás teniszlabdával

A kineziológiai szalag mellett pedig a passzív védő és korrigáló eszközök helyett lábfeje és lábujjai aktív tornáztatásával jobb eredményt érhet el bütyök fájdalma megszüntetésében, a bütyök korrigálásában.

A lábfejében futó inak, izmok és szalagok rendszeres átmozgatásával és nyújtásával sokkal eredményesebben dolgozhat lábfeje és nagylábujja egészséges tartásának és fájdalommentességének visszaszerzésén.

2 gondolatok ezen: “Bütyökvédő helyett mit használhat

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gál Zoltánné!
      Kineziológiai tapaszt most már nagyon sok helyen, segédeszköz és sportboltokban, de még bevásárlóközpontokban is árulnak. Mert nem az anyagában van a titok, hanem a felhelyezésben. A honlapunkon látható egy felhelyezési mód, de lehet Önnek például nem ez a technika lesz a szükséges. https://www.harmonia-centrum.hu/kineziologiai-tapasz-butyokre. A felragasztáshoz meg kell ismernie lába szerkezetét, az anyagot, és a ragasztási technikát. Nem bonyolult, de ennek ismerete nélkül vagy semmit sem fog érni a ragasztása, vagy még akár a bőrét is meggyötörheti vele.
      A bütyök eltűntetésében ráadásul a talpboltozat statikája is szerepet játszik, amihez egyéni talpbetét, vagy talptorna is szükséges lehet a tape mellett. Erről olvashat weboldalunkon is: https://www.harmonia-centrum.hu/butyok-kezelese-mutet-nelkul
      Javaslom tehát, hogy ne csak egy tekercs kineziológiai tapaszt keressen, hanem olyan képzett személyt is, aki megtanítja Önnek a használatát. Ajánlom figyelmébe bütyökcsomagunkat, melynek tartalma:
      – Konzultáció gyógytornásszal
      – Számítógépes komplex talpvizsgálat
      – 25 perc gyógytorna
      – kineziotape felhelyezése és megtanítása 2 alkalommal
      – 1 tekercs kineziotape (választható színben)
      – Talpbetét vásárlása esetén 3000 Ft kedvezményt biztosítunk a csomag árából!
      https://www.harmonia-centrum.hu/araink
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük