Csípőfájdalom kisugárzása

A csípőfájdalom kisugárzása gyakran tapasztalható panasz. Ilyenkor a csípőfájás tünetei a csípőn kívül más testrészben is érezhetők kisugárzó csípőfájdalom formájában. Előfordul, hogy a fájdalom a csípőízületen kívül az ágyékon, a fenéken vagy a combokon érezhető.

csípőfájdalom kisugárzása

Csípőfájdalom térdbe kisugárzó fájdalommal

Néha előfordul, amikor a csípőfájdalom egyetlen jele a térdfájdalom. Ilyenkor a csípő fájdalma kisugárzó fájdalmat okoz, ami a térdben érezhető. A fájdalom keletkezésének helye azonban a csípőben van. Még akkor is, ha csípő tünetmentesnek tűnik a térdben jelentkező fájdalomkor.

A térd mellett a csípő testünk másik nagy teherhordó ízülete. Ezért a mindennapos járásban gyakran jelentkezik a térd gyakori fájdalma mellett a csípő fájdalma is.

A rendszeres mozgás mindennapi lételemünk, ezért a csípő fájdalma nehézkessé, fájdalmassá teheti rendszeres helyváltoztatásainkat. Súlyosabb esetben pedig akár lehetetlenné is teheti a mozgást.

Éjszaka, alvás közben pihennek a mozgási szervrendszer ízületei, így a térd mellett a csípő is. A reggeli felkeléskor azonban azonnal akvitizálódnak ezek az éjszakai pihenéskor regenerálódott ízületek is. Már a felkeléskor, az ágyból való kikászálódás során használjuk a csípőnket. Ez a használat pedig folytatódik a sétálás, gyaloglás, állás és az étkezőasztal vagy az íróasztal melleti üléskor is. Kifejezetten nagy terhelés jut a csípő ízületeire például a lépcsőn való fel és lefelé haladáskor vagy pedig futáskor, amikor a haladás a boka és térdízületek mellett leginkább a csípőízületet terheli.

Mindaddig nincs is gond ezekkel a hétköznapi rendszeres mozgásformákkal, amíg fájdalom nélkül tudja használni az ízületeit. Amikor azonbana túlterhelés hatására, vagy pedig 40 éves kor felett már az eltelt évek kopása és elhasználódása miatt itt is fáj, és ott is fáj, akkor hirtelen fontossá válik ezeknek az ízületeinknek az állapota is.

csípőfájdalom a csípőízület kopása miatt

Csípőfájdalom a csípőízület kopása miatt. Teherhordó ízületként a csípőízület elhasználódik az évtizedek alatt. Főleg akkor, ha jelentős túlsúlyt is kell cipelnie

Égetően fontossá válik azonban a térd és csípőízület állapota akkor, amikor már akadályozott a csípőízület mozgatása. Ilyenkor már nem tudja szabadon terhelni a csípőt, mert olyan mértékben érez fájdalmat, ami már akadályozza ezt. Márpedig a csípő fájdalommentes használatához a csípőízület mozgásának és mozgatásának akadálymentesnek és fájdalommentesnek kell lenni. Erre azért van szükség, hogy a csípőízület a kopások, súrlódások miatt ne használódjon el idő előtt.

Az elhasználódás ugyanis egyre erőteljesebben jelentkezik az évek előrehaladásával. Kifejeződik ez az izmok, inak és szalagok rugalmasságának csökkenésében, az ízületek folyadéktartalmának csökkenésében, a regenerálódási képesség fokozatos romlásában. Az izmok, inak és szalagok mellett az idegek rugalmassága, regenerálódási képessége is fokozatosan romlik az idősödéssel.

csípőfájás kezelése

Csípőfájás kezelése fájdalma okának kiderítése után

Márpedig az ízületek és idegek rugalmasságának, regenerálódási képességének csökkenése a csípőízületre is hatással van. Az évek múlásával egyre nagyobb a valószínűsége a kisebb-nagyobb gyulladások megjelenésének, ami a csípő esetében csípőfájdalomhoz vezethet.

A fájdalom megszüntetéséhez meg kell határozni a csípőfájdalom okát és a helyét.

A csípőfájdalom helyének meghatározása miért fontos?

csípőfájás oka

Csípőfájdalmát mi okozza? Derítse ki a Csípőfájdalom okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

A fájdalom pontos helyének meghatározása segíthet a csípőfájdalom okának pontos kiderítésében:

  • Ha a fájdalom a csípő vagy az ágyék belső részén érezhető, akkor ez a csípőízülettel kapcsolatos problémát jelezhet, például a csípőízület kopásos, artrózisos elhasználódását. Ez jellemzően 50 éves kor felett válik gyakorivá.
  • Ha azonban a csípő, a felső comb vagy a fenék külső részén érezhető a fájdalom, akkor ez a panasz a lágyszövetek, az izmok, inak és szalagok problémájára utaló jel lehet. Ilyen gyakran előforduló panasz, például a piriformis szinróma, amikor a túlterhelés miatt begyulladt, és összehúzódott, feszülő piriformis izom nyomja az ülőideget. Ez a nyomódás a farpofa fájdalmán túl a legtöbbször kisugárzik a comb hátsó részébe is. Az ülőideg nyomódása miatt fájdalom az ülőideg teljes lefutásának mentén jelentkezhet.

Csípőből kisugárzó fájdalom gyakran csak a térdben okoz fájdalmat

Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy csak a fájdalom jelentkezésének helyét, a térdet vizsgálják és kezelik. Pedig a fájdalom forrása térdfájdalom esetén is gyakran a csípő.

Csípőfájdalom kisugárzás

Csípőfájdalom kisugárzása a fenékbe, lábba, a térdbe.

Néha azonban mindez pont fordítva van. Vagyis a térdből kiinduló fájdalom a csípőben érezhető.

  • Éppen ezért térdfájdalomnál vizsgálni kell a csípőt és a derekat is, mert a fájdalom forrása a csípő is lehet.
  • Ezzel szemben pedig csípőfájdalomnál nem zárható a fájdalom térdből való kiindulása sem, ezért a térdet is vizsgálni kell.

Csípőből kisugárzó fájdalom esetén tehát nem a fájdalom észlelésének helyét, a térdet, a combot, vagy az ágyékot kell vizsgálni, hanem fel kell deríteni a csípő érintettségét is.

4 gondolatok ezen: “Csípőfájdalom kisugárzása

  1. Gáti Csaba

    Fájdalmaim az un.lovaglóizom éles fájdalmával kezdődtek.Lágyéktól a térdig.H.orvosom azt vélte a lágyéksérvemtől van.Járásképtelen lettem-járókeret.Kezelést nem kaptam mondván ennek magától kell gyógyulni – közben ordítottam a fájdalomtól. Egy év után mérséklődött,de mellette csípő és térdfájdalom is lett.(diabéteszes vagyok.kiújult sérvemre sérvkötőt hordok , amelynek lágyékon áthaladó pántja irritálja a lovagló ínt.) Másfél év után lovagló ín fájdalmat csak a sérvkötő pántjának időnkénti irritációja okoz.Mintegy fél éve először a térdem , majd a csípőm is (erősen) fájni kezdett. Beteg lábamra ráállni képtelen vagyok,a térdfájdalmam ritkult , csípőfájdalom felkeléskor , le és felüléskor erőteljes. Mindezekre gyógyszert nem szedek , kizárólag fájdalomcsillapító krémeket használok.(Lágyéksérvem újbóli műtését szívem állapota miatt nem vállalták)

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gáti Csaba!
      Igen sajnálatos az ördögi kör, amibe belekerült. Lágyéksérv, csípő-térd ízületi fájdalmak, lovagló ín irritáció, diabetes, szívproblémák…
      A járókeret és sérvkötő használatán, valamint fájdalomcsillapító kenőcsök alkalmazásán felül milyen kezelési módokkal próbálkozik?
      Nem is tudom, hol kezdeném az Ön helyében. Talán a fekvő gyógytorna diétával társítva egy jó megoldás lehetne a mozgásszervi panaszok oldásában, ám az eredmény lassan, hónapok alatt várható, hogy eredményt hozna. Legjobb lenne, ha nem kellene elmászkálni a tornára, hanem heti 2-3 alkalommal házhoz menne Önhöz gyógytornász. Sajnos nekünk ilyen szolgáltatásunk nincs. Azonban amennyiben módjában áll hosszabb távon heti 2 alkalommal Budapest Magánrendelőnkben megjelenni, gyógytornászaink a legjobb tudásuk szerint igyekeznek majd enyhíteni az Ön összetett panaszán.
      https://www.harmonia-centrum.hu/araink
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Erdős Gábor!
      Ez a kisugárzó fájdalom a fenékbe több okból is adódhat. Gerincből is, például porckorong elmozdulás miatt, piriformis szindróma miatt, csípő nyáktömlő gyulladás miatt, vagy csípő körüli vagy törzs izmainak feszessége miatt. Javaslom, hogy forduljon ortopédushoz, hogy ki tudják vizsgálni a probléma okát.
      El is jöhet Molnár Fanni gyógytornászunkhoz, aki megpróbálja kikezelni a problémát egy alapos állapotfelmérést követően. Valamint sokat segíthet csípő fájdalom okai kérdőívünk, melynek kitöltése sokat segíthet abban, hogy mi okozhatja a problémát:
      https://www.harmonia-centrum.hu/csipofajdalom-okai-kerdoiv
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük