Ínhüvelygyulladás kezelése krémekkel

Inhüvelygyulladásnál az izmot a csonthoz kapcsoló ín körüli ínhüvely, amelyben mozog az ín, gyullad be. Az ínhüvely gyulladásának következtében aztán a benne futó ín is begyullad.

Nagyon gyakori gyulladásos panasz. Szinte bármilyen életkorban megjelenhet az izmok egyoldalú, túlzott igénybevételének gyulladásos következményeként. Vagyis arról van szó, hogy a túlságosan gyakori, egyforma, monoton mozdulatok végzésének hatására fájdalmasan begyullad az ínhüvely. Előfordult már Önnel is?

  • Ínhüvelygyulladás számítógépezéskor

    Az ínhüvelygyulladás gyakran jelentkezik a számítógép billentyűzet túlzott használatakor. A sokszor ismételt mozdulatoktól kezében begyulladnak az ínhüvelyek

    Gyakran jelentkezik a túlzott mértékű mobiltelefonozás vagy pedig számítógépezés esetén. Ilyenkor a kéz ujjai a billentyűzet gyakori nyomogatásának hatására begyulladnak.
  • A házimunkát végzők körében is gyakori, hisz takarítás közben is rengeteg ugyanolyan ismétlődő mozdulatot kell elvégezni sokszor, egymás után. Gondoljon csak bele a felmosás, az ablak takarítása vagy a mosogatás során végzett egyforma mozdulatok sokaságára.

Problémát jelent az, hogy ha megjelenik valakinél, akkor utána már könnyebben megjelennek a gyulladásos panaszok újra és újra, egyre hamarabb. Egyre kisebb terhelés váltja ki a panaszokat.

Melyek lehetnek az ínhüvelygyulladás okai?

A leggyakoribb ok a már korábban is említett egyoldalú, monoton ismétlődő mozdulatok rendszeres végzése az ízület megfelelő ellenirányú mozgása, mozgatása nélkül, például a számítógépezés közben.

Zongorázás, gitározás közben vagy más billentyűs és húros hangszeren történő játszásnál is gyakori panasz a kéz ínhüvelyeinek begyulladása. Fúvós hangszereken játszáskor is a billentyűk állandó nyomogatása ugyanolyan monoton mozdulatoknak számítanak.

A háztartási munkák során is sok rendszeresen visszatérő mozdulatokat kell végezni.

ínhüvelygyulladás oka

Lassan, fokozatosan vagy hirtelen jelent meg a fájdalom? Pihenéskor vagy valamilyen mozgásra? Mióta fáj? Milyen munkája van? Mire figyeljen még? Derítse ki, hogy mi okozza ínhüvelygyulladását! A gyulladás okát megismerve már tudja, hogy mit kell megszüntetni fájdalma megszüntetéséért. Kattintson a képre ínhüvelygyulladása okát feltáró kérdőívéért

A kezdetben megjelenő gyulladásos panaszok a fájdalom elhanyagolása miatt krónikus gyulladássá is átalakulhatnak.

Nézze meg azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolásával kiderítheti ínhüvelygyulladása pontos okát! Miért olyan fontos ez?

  • Azért, mert a gyulladás okának ismeretében tud a legnagyobb eséllyel megszabadulni fájdalmas panaszától.
  • Utána pedig a gyulladás okának ismeretében megszüntetheti a gyulladást a begyulladt terület kíméletes nyújtásával, tornáztatásával.
  • Ha pedig megszünteti a gyulladás kiváltó okát is, akkor nem fog visszatérni keze fájdalmas gyulladása.

Az egyoldalú mozdulatok által kiváltott gyulladás mellett sérülések is okozhatják azonban az ínhüvely gyulladását. Ilyen lehet például a kerti munkák vagy hétvégi kirándulások közben összegyűjtött tüskék szúrása.

Ezek a legtöbbször ártalmatlan sérülések, és gond nélkül elmúlnak. Azonban akár gennyes, fertőzéses gyulladás is lehet a következménye. Ilyen fertőzéssel járó gyulladásnál legtöbbször láz is jelentkezik.

Mik lehetnek az ínhüvelygyulladás tünetei?

A legtipikusabb tünet a túlságosan gyakran mozgatott izomhoz tartozó ín körüli ínhüvely gyulladásának kisebb nagyobb fájdalma, és duzzanata.

Ezek a panaszok leggyakrabban az ujjakban és a csuklóban jelennek meg.

Hogyan történik az ínhüvelygyulladás kezelése?

Az egyoldalú mozdulatok végzésével megerőltetett és emiatt begyulladt ínhüvelyt pihentetni kell.

  1. Ennek legfontosabb eleme az, hogy a gyulladáshoz vezető mozdulatokat egyszerűen nem szabad végezni.
  2. A gyulladt terület nyugalomba helyezéséhez a legtöbbször elég lehet a fájdalmas terület befáslizása.
  3. Ha a fáslizás nem biztosít megfelelő rögzítést, akkor a kézfej rögzítésére szolgáló tépőzáras rögzítősínek közül érdemes választani a kéz formájának leginkább megfelelőt. Ezeket a rögzítősíneket folyamatosan viselni kell, mert ez biztosítja a gyulladt ízület nyugalmát. Annyi időre azonban le lehet venni, amíg megmosdik, megtisztálkodik.
  4. A hideg vizes borogatás is segít a gyulladás okozta duzzanat csökkentésében, a fájdalom mérséklésében. Ez a borogatás negyed óráig, 20 percig legyen rajta a gyulladt ízületen. Ennyi idő után vegye le, mert átmelegszik, és a meleg már fokozza a gyulladást, és felerősíti a fájdalmat is.
  5. Nem szteroid gyulladást csökkentő krémeket is használhat az ínhüvelygyulladás fájdalmának mérséklésére. Ezek a gyulladást csökkentő krémek az ínhüvelygyulladás enyhébb eseteiben segíthetnek is a fájdalom, a gyulladás mérséklésében. Ezek a gyulladáscsökkentő, lazító hatású kenőcsök a gyulladt felületre kenve, és bemasszírozva fejtik ki gyulladást csökkentő, fájdalmat csillapító hatásukat. Hidegvizes borogatással és rögzítősínes rögzítéssel együtt alkalmazva jól használhatók az ínhüvelygyulladás panaszának enyhítésére, megszüntetésére.
csukló fájdalom

Csukló fájdalom keze megerőltetése miatt

A pihentetés, hideg vizes borogatás és a gyulladást csökkentő kenőcsök együttes használatával a csukló fájdalmával, az ínhüvely gyulladásával járó panaszok néhány nap alatt a legtöbbször megszűnnek.

Erősebb gyulladásnál, nagyobb túlerőltetésnél vagy pedig a gyulladás sokadik visszatérésekor azonban a pihentetéssel összekötött gyógyulás akár 2-3 hétig is eltarthat. Ez már hosszú idő.

A gyulladt ínhüvely szükséges pihentetése persze gondot jelenthet akkor, ha a munkavégzésével kapcsolatban jelentkezik valakinél újra és újra az irodai számítógépes munka túlzott terhelés okozta velejárójaként.

  • Az első alkalommal még el lehet menni táppénzre a begyulladt ínhüvely pihentetéséért.
  • Ha azonban rendszeresen visszatérnek a gyulladásos panaszok, akkor a munkáltató is elgondolkodik az állandó panaszokkal küzdő munkatárs alkalmazásán. Emellett pedig a munkavállaló is kétszer meggondolja, hogy most akkor tényleg el akar-e menni táppénzre.
csukló és az ujjak együttes visszafeszítése

Csukló és az ujjak együttes visszafeszítése a begyulladt ínhüvely gyulladásának megszüntetésére

Éppen ezért az ilyen kényes helyzetek elkerülésére érdemes komolyan venni a fájdalmas panaszokat az első jelentkezéskor, és körültekintő módon kezelni a gyulladt ínhüvelyt. Ez a körültekintő kezelés leginkább a gyulladt ínhüvely és a gyulladt ín gyulladás megelőzése iránti tornáztatása, nyújtása, megerősítése a panaszok újbóli jelentkezésének megelőzéséért. A fájdalmas terület gyógytornával való nyújtásával és megerősítésével nemcsak a panaszai fognak megszűnni, hanem a munkából való kiesése sem fogja majd fenyegetni.

Érdemes begyulladt ínhüvelye, ízülete rendszeres tornájával, nyújtásával megerősíteni annyira a begyulladt területet, hogy ne okozzon panaszokat a most még fájdalmas ízület mozgatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük