Cseresznye egészségre gyakorolt jótékony hatása

Édes és ropogós egészség a cseresznye. Amit éppen most, június közepén szednek le a fáról, hogy minél többet fogyasszon belőle. Most a szezonjában, május végétől júliusig, és egész évben is. Persze csak akkor, ha szereti. Szereti a ropogós cseresznyét?

cseresznye jótékony hatása

A kalóriaszegény és vitamingazdag cseresznye gyulladáscsökkentő és kiváló vértisztító

Érdemes szeretni, mert ez a ropogós egészségszem nemcsak édes, hanem roppant egészséges is. A kalóriaszegény és immunrendszerét erősítő, vitaminban gazdag cseresznye gyógyhatása sokszorosan jót tesz az egészségének.

  • Lássuk hogyan dolgozik a cseresznye jótékony hatása az egészségéért minden alkalommal, ahányszor csak elropogtat belőle néhány szemet. Vagy többet, azért mert nagyon szereti.

A sötétbordó, nagy szemű, ropogós cseresznye láttán nemcsak Önnek fut össze a nyál a szájában. Nézzük miért van olyan sok rajongója ennek az édes egészségőrnek.

Cseresznye jótékony hatása 7 tételben

Kalóriaszegény természetes gyulladáscsökkentő ízletesen ropogós szemekben

egészségőrző ételek

Egészségőrző ételek tartós fogyásáért

Fogyókúrájához is ideális gyümölcs. Azért, mert 80%-a víz, és ezzel nem engedi besűrűsödni a vért. Emellett még alacsony fehérje és zsírtartalma, magas szénhidrát és növényi rost tartalommal párosul.

Bátran ropogtathatja, hisz ha húsz szemet megeszik belőle, akkor is mindössze 100 kalóriát fogyasztott el. Ezért, segíti a plusz kilók leadásában. Ha szereti, akkor akár azonnal ismételheti is ezt a húszas sorozatot. Mégpedig az elhízás veszélye nélkül.

És azért is, mert a cseresznye kalóriaszegénysége magas vitamingazdagsággal és antioxidáns tartalommal társul. Kedvence ropogtatásával kockázat nélkül halmozhatja az élvezeteket, mert alacsony kalóriatartalma mellett sok benne a B és C-vitamin mellett az ásványi anyag tartalom is. A bakteriális fertőzésekkel szemben is védő B-vitaminok közül különösen az agyserkentő B1 vitamin, a Tiamin tartalom magas. Sok benne a vörösvérsejtek képződését segítő B2 vitamin, a Riboflavin. A B6 vitamin, a Piridoxin megtalálható még nagyobb mennyiségben a cseresznyében.

Tele van olyan fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, amelyek lassítják a sejtek öregedését. A krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentik a szervezet méregtelenítésének támogatásával.

  • Minél sötétebb a cseresznye, annál nagyobb mennyiségben tartalmaz különféle ásványi anyagokat. Tudjuk, hogy nagy mennyiségben van benne kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor és cink is. Ezek erősítik szervezetét.
  • Sok nyomelem is van benne, amelyek dietetikusok tapasztalata szerint az immunrendszer és az emésztőrendszer jobb működését is segítik.
  • Bizonyítottan lúgosító hatása révén meggátolja a savasodás miatt jelentkező betegségek, a gyomorproblémák és emésztési betegségek kialakulását is.

Sokszor egy marék cseresznye elropogtatásával a rák, a cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór kopogtatásának veszélyét is a pinceszintre csökkentheti életében. Persze a cseresznyeevés nem ad biztosítást ezek ellen, de jó eséllyel magasra tornászhatja ezek elkerülésének esélyét.

Még cukorbetegségnél sem tilos ropogtatni a cseresznyét

Azért jó a cukorbetegeknek is, mert az egyik legalacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik a gyümölcsök között is. Jóval alacsonyabbal, mint például a szőlő, a szilva, a sárgabarack vagy az őszibarack. Miért jó ez a cukorbetegeknek?

Azért mert, az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően különösebben nem emelkedik meg tőle a vércukorszint. Ezért mértékkel még bizonyított cukorbetegségnél is bátran fogyasztható.

Ráadásul gyulladást csökkentő antioxidáns tartalma miatt nemcsak nem árt a cukorbetegnek, hanem még jót is tesz az egész szervezetnek azzal, hogy pusztítja a gyulladást okozó salakanyagokat és erősíti az immunrendszert.

Bőrtisztítás vérének tisztítása révén

A gyulladást csökkentő ásványi anyagok és nyomelemek lassítják a sejtek öregedését, és ezzel hatással vannak a hámsejtekre is. Bőségesen tartalmaz B és C-vitamint és bioflavonoidokat is, amelyek antioxidáns hatásuk révén segítik a bőr ránctalan fiatalságának a megőrzését. Magas antioxidáns tartalma a kollagén képződését is segíti, és ez is támogatja a bőr üde ránctalanságának megőrzését, a kötőszövetek anyagcseréjének megtartását.

vérkeringés javítása

Vérkeringés javítása csökkenti magas vérnyomását is

Vértisztító hatása révén a sejtek több tápanyaghoz és éltető oxigénhez jutnak teste minden porcikájában, és így a bőre is egészségesebb, tisztább lesz. Vérkeringése javulásával bőre kevésbé zsírosodik majd, és ezzel bőre is szebb, egészségesebb lesz. A vérkeringés javulása vérnyomása csökkentését is segíti.

Cseresznye élettani hatása a pihentető alvás

Ha nehezen alszik el, vagy nem tud nyugodtan aludni éjszaka, akkor altatók helyett egy marék cseresznye mellékhatások nélküli altatója lehet. Mégpedig azért, mert azon kevés gyümölcsök egyike, amelynek magas melatonin tartalma jó segítsége lehet álmatlanság ellen, és elősegítheti pihentető alvását. Ezt az alvást segítő hormont az agyi tobozmirigy termeli, és ehhez az üzemanyagot tudja adni a cseresznye.

Ha a jóleső fáradtságot hozó rendszeres testmozgást megfejeli esténként lefekvés előtt 10-15 szem cseresznye elropogtatásával vagy egy pohár cseresznyelé elkortyolásával, akkor nem kell aggódnia elalvása miatt.

Vese és vértisztító hatása ízületi fájdalmát is enyhítheti

A cseresznye vízhajtó, kiváló vese- és vértisztító, és az ízületeire is bizonyítottan kedvező hatása van. A vér húgysavtartalmának csökkentésével a köszvényes rohamok megelőzésében is nagy segítségére van.

Gyulladást csökkentő hatása révén a reumás ízületi gyulladásokat is enyhíti.

Vértisztító hatása szívének és vérnyomásának is garantáltan jót fog tenni

A cseresznye jóízű ropogtatásával magas antocianid tartalma kétféleképpen is segíti a szív és érrendszeri betegségek megelőzését.

  • Rugalmasabbá teszi és meg is erősíti az erek falát.
  • A vér koleszterinszintjét is bizonyítottan csökkenti.

Magas káliumtartalma is besegít a szív működésének szabályozásában és a vérnyomás normalizálásában.

Kiváló vízhajtó hatásával elősegíti a felszaporodó víz eltávozását. Ezzel pedig nemcsak a fogyókúrát, hanem a szív és érrendszer könnyebb működését is segíti.

Ezzel pedig csökkenti a magas vérnyomás és egyéb szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét. A táplálkozási tanácsadást végző dietetikusok szerint a cseresznye fogyasztásával csökken a szívroham és a stroke, az agyvérzés kialakulásának a kockázata is.

Káliumtartalma meggyorsítja az izmok regenerálódását is

izomgörcs

A cseresznye fogyasztása az izom kifáradása ellen is védi. A terheléstől fáradó izom nem görcsöl be olyan könnyen, ha cseresznyét eszik. Az izomgörcs és az izomfájdalom megelőzésében is segít a cseresznye rendszeres fogyasztása

A cseresznyében lévő kálium az izmok működését is segíti. Magas káliumtartama az izom fáradtsága esetén, erős izomláznál is csökkenti a hirtelen megerőltetett izmok gyulladását. Ezzel pedig segíti és meggyorsítja a túlerőltetett izmok regenerálódását. Miért jó ez?

Azért, mert hamarabb elmúlik az izomláz, és gyorsabban megszűnik az izom gyulladása is.

Ha pedig rendszeresen fogyasztja, akkor az izomláz megelőzésében is segítségére lesz. A cseresznye rendszeres fogyasztásával megelőzheti az edzés utáni izomgyulladást és fájdalmat.

Ízletes egészség változatos formákban

Külön előnye, hogy sokféleképpen elkészítve fogyaszthatja mindennapi cseresznyéjét, és ezzel változatosan támogathatja meg szerencséjét egészségesebb életéhez. Sokféle ízletes falatot és italt készíthet magának:

  • Most június közepén a legkézenfekvőbb frissen fogyasztása.
  • Gyümölcssaláták kedvelt egészséges alkotója lehet.
  • Süteményeket is süthet a cseresznyével. Cseresznyés rétesbe, piskótába is rakhatja.
  • Kompótot, befőttet és lekvárt is készíthet belőle, és ezzel egész évben fogyaszthatja. Befőzésre és lekvár készítésre a húsosabb cseresznyék alkalmasak, amelyek nem esnek szét annyira befőzéskor. Erre elsősorban a késői és középérésű cseresznye fajták alkalmasak. Sőt mélyhűtőben lefagyasztva is elteheti télire.
  • Gyümölcslét és szörpöt is készíthet belőle.
  • A bordóvörös és fekete cseresznyéből ízletes gyümölcsbort is készíthet.

A korai érésű cseresznyéket már május közepétől ropogtathatja. A késői érésű cseresznyéket pedig egészen június végéig eheti. Ezekből a késői érésű cseresznyékből érdemes elrakni télire befőttet. Vagy lekvárt is főzhet a későn érő, húsosabb cseresznyékből.

Melyik cseresznyéből készült ételt fogja rendszeresen enni egészsége megóvásáért? Vagy inkább frissen ropogtatja a cseresznyét.

Ha a cseresznye jótékony hatása a barátainak is segíthet, akkor segítsen nekik a cikk elküldésével

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük