Csontkinövés lábfej külső részén

A szűk cipőbe bújtatott lábfej egyik leggyakrabban kialakult elváltozása a bütyök, a nagylábujj alappercének a kinövése.

A bütyök azonban nemcsak a lábfej belső részén, a nagylábujjnál alakulhat ki, hanem a lábfej külső részén, a kislábujj alatt is. Ez az elváltozást nevezzük szabóbütyöknek.

csontkinövés a lábfej külső részén

Csontkinövés kialakulása lábfeje külső részén, a kislábujja tövénél akkor, ha nyomódik, dörzsölődik kislábujja szűk cipőjében. Kattintson a képre, és nézze meg, hogy mit tud tenni kislábujja bütykösödése ellen

A szűk cipőben nyomódó kislábujj is deformálódik, ugyanúgy mint a nagylábujj.

  • Az állandó nyomódás, és a cipőben való dörzsölődés hatására, a kislábujj alapperce és az alatta lévő V. lábközépcsont a harántboltozat lesüllyedése miatt kifelé mozdul el. Ezért a cipő orrában a kislábujj pedig befelé, a lábujjak felé fordul.

Szerencsére a kislábujj bütykösödése jóval ritkábban fordul elő, mint a nagylábujjé. Ha azonban kialakul, akkor a kislábujj bütykösödését is ugyanazok a tényezők okozzák elsősorban.

lábközépcsont fájdalom

Lábközépcsont fájdalom a gyulladás helyének jelölésével

A láb bütykösödésének leggyakoribb oka a talppárnák alatti harántboltozat lesüllyedése. Ezt a lesüllyedést a talp nem megfelelő terhelése okozza. A harántboltozat süllyedésével a lábboltozat ellapul, ezért a lábfej pedig kiszélesedik. Emiatt a szélesedés miatt a kislábujj és a nagylábujj alatti lábközépcsontok eltávolodnak a mellettük lévőtől. Ezzel együtt pedig a nagylábujj és a kislábujj alappercei is ugyanígy távolodnak a szélesedő lábfejben.

A lábujjak azonban ezzel ellentétesen befelé hajlanak. Súlyos, előrehaladott állapotban a kislábujj akár még a mellette lévő lábujj alá is görbülhet.

bütyök lelki okai

A túl szűk orrú cipő a nagylábujj bütykösödését okozza

A lábfej deformálódásában a leggyakrabban a rosszul megválasztott túlságosan szűk, a lábat állandóan nyomó, dörzsölő cipő a ludas. Ezt még tetézheti a túlságosan magas sarok, amely az összeszorított lábujjak alatti előlábra terheli a testsúly jelentős részét. Eközben a megemelkedett sarok a lábfej kedvezőtlen súlyeloszlásán túl még a vádliizmok lerövidülését, elkényelmesedését is okozza.

Emiatt nem véletlen, hogy a külső talpélen, a kislábujj tövében kialakuló bütyök is jóval gyakrabban fordul elő a magas sarkú, szűk cipőket sokat viselő nők körében.

Szűk, lábukat összeszorító, dörzsölő cipőket persze viselhetnek a férfiak is, ezért nem ritka a férfiaknál sem a harántboltozat süllyedése.

A cipőviselésen túl örökletes tényezők is szerepet játszhatnak a lábfej külső részének gyulladásában, a kislábujj deformitásában.

Kislábujja bütykösödésének megszüntetésében bő lábfejű cipő viselése, egyedi talpbetét hordása, kinezio tape felragasztása és a lábfej torna segíteni fog. Kattintson a képre, és ismerje meg bütykös lába fájdalommentesítő kezelését

Kényelmes, széles fejű, kerek orrú cipő viselésével megelőzheti kislábujja bütykösödését. Ha pedig nem sikerült elkerülnie kislábujja befelé fordulását, akkor időben elkezdve a kezelését biztosan elkerülheti a műtétet.

  1. Bő lábfejű, kényelmes cipő viselése segít.
  2. Ha lesüllyedt a harántboltozata, akkor talpbetét viselése megszünteti a fájdalmat, és helyreállítja a deformitást.
  3. Kineziotape felragasztása és lábfejének rendszeres tornáztatása pedig kislábujja egészséges állásának visszaszerzésében is jól dolgozik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük