Bütyökkorrigáló használata helyett

A bütyök, a nagylábujj alappercének kinövése az egyik leggyakoribb lábfej deformáció. Bütyökkorrigáló viselete tud segíteni a fájdalom enyhítésében. Mégsem ennek a viselete jelenti a legjobb megoldást a bütyök kezelésére.

A bütyök kialakulását több tényező is okozhatja.

  • Gyakori oka a bütyöknek az ínszalagok örökletes lazasága. Emiatt a nagylábujjat mozgató ínak nem tartják egyenesen a lábujját, és ezért az befelé húz a többi lábujj irányába. Ilyen örökletes tényező lehet a befelé dőlő boka is, ami szintén hajlamosít a bütyök kialakulására.
  • Másik gyakori oka a helyes orrú, szűk cipők túlzott viselete. Azért, mert ezekben a szűk cipőkben a lábfej nem fér el, és a nagylábujj kényelmetlenül össze van szorítva a többi lábujjal. Ilyen cipőkben a nagylábujj kénytelen befelé fordulni a többi lábujj felé.
  • Még tovább nehezíti a nagylábujj természetes állását a magassarkú cipők túlzott viselete. Ugyanis ezekben a cipőkben még tovább romlik a lábfej egyensúlya és a nagylábujj helyzete. Azért, mert a magassarkú cipőben a lábfej lábujjpárnák alatti területére túl nagy teher esik a sarokkal szemben. A lábujjpárnák alatti terület túlzott terhelésére a harántboltozat ellaposodik, és nagylábujj alatti lábközépcsont még inkább kifelé tolódik. Emiatt pedig a nagylábujj még inkább befelé fordul a többi lábujj felé.

A szűk lábfejű cipőben az állandó nyomódás miatt a nagylábujj tövénél lévő nyáktömlő könnyen begyullad. Az állandó dörzsölődés miatt pedig a bőr is bepirosodhat és begyulladhat.

Bütyökkorrigáló használata bütyök problémájára

Amikor segít a bütyökkorrigáló

bütyökkorrigáló

Bütyökkorrigáló felrakása a bütykös lábfej nagylábujjára

Miben tud segíteni a bütyökkorrigáló viselete?

  • Felrakásával csökkentheti a lábfej elülső részén jelentkező fájdalmat.
  • Tartós viseletével egyenesebb pozícióba húzhatja vissza a többi lábujj felé dőlő nagylábujját.
  • A nagylábujj korrigáló csuklópántos, állítható szerkezetével járásra, nappali viseletre is alkalmas bő lábfejű, kényelmes cipőben. Éjszakai felvétele pedig kifejezetten javasolt bütyök fájdalma csökkentésére.
  • A tépőzárak lehetővé teszik pontos méretre alakítását lábfején.
  • A pántok átfűzésével pedig a jobb és a bal lábára is felrakhatja nagylábujja kiegyenesítésére.

és amikor nem segít

A bütyökkorrigálók használatának vannak azonban korlátai:

  • Az éjszakai bütyökkorrigáló sínek hosszú idejű éjszakai felrakással sem tudják hathatósan javítani a nagylábujj állását. Nem tudják egyenes állásba visszafordítani nagylábujját, mert nappal nem viseli.
  • A nappal is viselhető bütyökkorrigálók pedig csak széles orrú, bő lábfejű cipőkben nyújtanak könnyen hordható mindennapi viseletet. Szűk cipőben továbbra is megmarad a cipő lábfejet szorító és a bütyköt állandóan dörzsölő hatása.

Melyik a legjobb bütyökkorrigáló?

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása egyenesíti a nagylábujjat a nap 24 órájában. Úgy, hogy alig foglal el helyet a tapasz a cipőben

A legjobb bütyökkorrigáló megoldás az, ami Önnél eredményesen segíti bütyök panasza megszüntetését. Fájdalma megszüntetéséért ez alapvetően 2 dolgot jelent:

  • Egyrészt minél hamarabb észreveszi kezdődő bütyök panaszát, annál könnyebb és annál jobb eredménnyel sikerülhet visszafordítani a nagylábujj többi lábujj felé fordulását.
  • Másrészt pedig a bütykösödés kiváltó okától függően Önnél az lehet a legjobb nagylábujj korrigáló, ami az Ön bütykösödésének okát szünteti meg. Vagyis a legjobb bütyökkorrigáló a bütyök kiváltó okának megszüntetése, ami mindenkinél más lehet.

Az egyénileg legjobb megoldások miatt erre a kérdésre nem lehet mindenki számára jó választ adni. A nagylábujj deformálódásának okától és mértékétől, valamint attól függően lehet meghatározni mindenkinek a legjobb bütyökkorrigáló megoldást, hogy mit célszerű és mit hajlandó megtenni bütyök panasza csökkentéséért.

A legjobb bütyökkorrigáló lehet

  • a lábfej és a talp kötött izmait lazító, nyújtó és átmozgató gyógytorna,
  • a lábujjak felé forduló nagylábujjat visszahúzó kineziológiai tapasz felragasztása,
  • harántemelő talpbetét viselése,
  • szűk cipő helyett kényelmes, bő lábfejű cipő viselése, ami elég hosszú is ahhoz, hogy a lábujjait kényelmesen ki is tudja nyújtani a cipőben.
  • Tehát több minden is lehet a kiváltó októl függően.

Egyedül talán az a biztos, hogy a legjobb bütyökkorrigáló nem egyetlen valami, hanem ezeknek a módszereknek az Ön panasza megszüntetésére összeállított legjobb csomagja lehet.

És szinte biztos, hogy nem egy bütyköt statikusan visszahúzó bütyökkorrektor pánt viselete lehet Önnek a legjobb eredményt hozó bütyökkorrigáló eszköz.

Bütyök fájdalom kezelése talptornával, kineziológiai tapasz felragasztásával és talpbetéttel sikeres

Kezdődő bütyök fájdalma tartós megszüntetéséhez bő lábfejű, kényelmes cipők rendszeres viselésére van szüksége. Emellett pedig szükség szerint harántboltozatát és hosszboltozatát megtámasztó egyedi talpbetét hordására, a nagylábujját visszahúzó kineziológiai tapasz felragasztására és talpát és lábfejét rendszeresen átmozgató talptornára lehet még szüksége.

Lábfeje és talpa tornáztatásával nem pusztán a nagylábujját mozgató izmokat és ínakat mozgatja át rendszeresen, hanem a lábfej és a talp deformitásait is igyekszik helyreállítani.

Kényelmes, bő lábfejű, széles orrú cipők hordása

magasított szárú női cipő

Divatos, magasított szárú női cipő, 4-5 cm-es, kényelmes sarokkal

Kényelmes, bő lábfejű cipők rendszeres viselésével megszűnik lábfeje kényelmetlen összeszorítása és egyenetlen terhelése. Nem szorítja össze lábfejét a szűk cipő, és cipő nem fogja dörzsölni sem a lábát. Lábujjai sem préselődnek össze a bő lábfejű cipőben.

A 3-5 cm-es sarkú cipőkben pedig sarka is jelentős terhet le fog venni a magassarkú cipőkben elsősorban a lábujjpárnákra nehezedő teherből.

Ha pedig inkább egy mérettel nagyobb és nem kisebb cipőt hord, akkor lábujjait is kényelmesen ki tudja nyújtani cipőjében. Így a kalapácsujj kialakulásának a veszélye sem fogja fenyegetni.

Bütyök torna gyakorlatok lábfeje tornáztatására

bütyök torna

Talpmasszírozás teniszlabdával, bütyök korrigálás kineziológiai tapasszal

A bütyök torna gyakorlatokkal nemcsak a nagylábujját mozgató izmokat és ínakat tornáztatja meg, hanem a lábfeje haránt és hosszboltozatát tartó izmokat és ínakat is. Ezzel pedig segíti lábfeje deformitásának csillapítását. Vagy legalábbis megelőzi lábfeje deformitásának további romlását.

Ezek a bütyök torna gyakorlatok egyszerűek. Könnyen és gyorsan meg tudja tanulni, és utána pedig otthon egyedül is bátran végezheti azokat. Ha rendszeresen tornáztatja lábfejét, akkor a torna segíteni fog bütyök fájdalma mérséklésében.

Nagylábujja visszahúzása kineziológiai tapasszal

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

A vékony kineziológiai tapasz felragasztása kényelmesen elfér a cipőjében, és nem zavarja majd a járásban. A nap 24 órájában kényelmesen viselheti mindennapi tevékenységei végzése közben is. A szakszerű húzással felragasztott tapasz nem akadályozza mozgásában, mégis minden lépésénél segíti nagylábujja egyenes állásának visszaszerzésében.

4-6 napig fennmarad a tapasz nagylábujján. Amikor elkezd felkunkorodni és leválni a széle, akkor másik tapaszt érdemes felragasztani nagylábujja egyenes irányba húzására.

A tapasz felragasztását első alkalommal tapasztalt gyógytornász végzi, és mutatja meg Önnek. Elmagyarázza és megmutatja a megfelelő húzással való felragasztást. Második alkalommal már Ön ragasztja fel a tapaszt, és a gyógytornász korrigálja a mozdulatait. Ezt követően pedig már otthon, saját magának tudja ragasztani a tapaszt, mégpedig megfelelő húzással.

Harántemelő talpbetét harántboltozata megtámasztására

bütyök elleni betét

Talpbetét bütyök ellen nagylábujja deformitásának korrigálására harántboltozata megtámasztásával

A lábujjpárnák túlzott terhelése miatti harántboltozat süllyedést a számítógépes mintavétel után talpára elkészített egyedi talpbetét viselésével tudja eredményesen javítani.

Ez a 4 elemből álló személyre szabott kezeléssorozat kezdődő bütyök panasznál panasza teljes megszüntetésére alkalmas bütyökkorrigáló módszer lehet. Minél hamarabb kezelteti bütyök panaszát, annál nagyobb eséllyel és hamarabb tudja megszüntetni fájdalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük