Gyulladást csökkentő gyógynövények, fűszernövények

A gyulladást nemcsak gyógyszerek szedésével tudja csillapítani, hanem mellékhatások nélküli gyógynövények, fűszernövények fogyasztásával is. Szeretné tudni, hogy melyek a legismertebb gyulladáscsökkentő gyógynövények?

A gyulladás különféle vírusos és bakteriális fertőzések vagy pedig sérülések hatására alakul ki szervezetében. Gyulladáskor az immunrendszer aktivizálja a fehérvérsejteket a gyulladás elleni küzdelemre. A közkedvelt mellékhatások nélküli gyulladáscsökkentő módszerek között különféle gyógynövények, illetve gyógynövényekből készült teák fogyasztásával azonban besegíthet szervezetének a gyulladás leküzdésében.

A kurkuma, mint gyulladáscsökkentő és immunerősítő

Az egyik legismertebb gyulladást csökkentő természetes hatóanyag a kurkumin, amely a kurkuma hatóanyaga. Ez az Indiából származó fűszernövény fertőtlenítő és gyulladást csökkentő hatásával nagyban hozzájárul a gyulladás visszaszorításához. Nemcsak gyulladáscsökkentő hatása ismert, hanem a szervezet védőrendszerét, az immunrendszert is erősíti a különféle fertőzésekkel szemben.

A gyulladás visszaszorítása és az immunrendszer erősítése érdekében az őrölt kurkumát rakja meleg vízbe, és így fogyassza minden nap. A kurkuma nemcsak teaként fogyasztható, hanem fűszernövényként is jól ismert. Hatóanyaga a kurkumin zsírban oldódik jól, ezért a felszívódása érdekében érdemes olajos, zsíros ételekkel együtt fogyasztani. Gyulladáscsökkentő hatása így még hatásosabb lesz.

Egyes kutatások szerint a kurkuma eredményesebb lehet a gyulladás visszaszorításában, mint a szteroid tartalmú gyulladásgátlók, és emellett még a gyógyszereknél megszokott mellékhatásoktól sem kell tartania. Nemcsak házipatikájában, hanem a konyhájában is érdemes használnia ezt a közkedvelt indiai fűszernövényt.

A fahéj is kiváló gyulladást csökkentő fűszer

Kutatások sorával igazolták már, hogy a fahéjaldehid a gyulladásért felelős NF-kB fehérje működését gátolja. A fahéj is hasonló módon csillapítja a gyulladást, mint a kurkuma. Jól oldódik zsírban, ezért zsíros ételekkel érdemes együtt fogyasztani gyulladást csökkentő hatásának még jobb hasznosítására. A kurkumához hasonlóan a fahéj is jól használható a cukorbetegségben, stroke-ban vagy daganatos betegségben szenvedők immunrendszerének erősítésére.

Gyömbér

Az indiai konyhának ez a fűszernövénye is kiválóan használható a gyulladás visszaszorítására, fájdalomcsillapításra. Kutatások szerint a gyömbér több mint tizenkétféle antioxidánst tartalmaz, ezért a gyulladást okozó kóros vegyületek termelődését nagymértékben vissza tudja szorítani a gyömbér fogyasztásával.

Többféleképpen is fogyaszthatja fájdalma csillapítására. Akár ráreszeli az ételre, akár teaként fogyasztja el a gyömbért, csökkenteni fogja gyulladását és fájdalmát is. Borogatásként is használhatja a gyulladt ízület fájdalmának mérséklésére.

Szegfűszeg

A markáns, csípős ízű, aromás szegfűszeg is ismert kiváló gyulladáscsökkentő hatásáról. Ennek a fűszernövénynek az eugenol nevű alkotóeleme gátolja a gyulladást okozó COX-2 enzim működését. Megtalálható még a szegfűszegben a ramnetin és a kempferol nevű antioxidáns is, amelyek semlegesítik a szabad gyököket.

Fokhagyma

A gyulladást csökkentő fűszernövények sorát egy hazai fűszernövénnyel, a fokhagymával folytatjuk. A pásztoremberek közkedvelt szalonnát fűszerező növényéről már évszázadok óta tudjuk, hogy kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. A sérüléskor keletkezett duzzanat gyorsabb lelohadására is jól használható. A fokhagyma emellett még az ízületi fájdalmak mérséklésére is jól használható.

Ez az a fűszernövény, amelyet a kiskertjében is megtermelhet fájdalmai mérséklésére. Fogyassza bátran nyersen és ételeinek a fűszerezésére is. Emellett pedig még külsőleg is használható, mégpedig a fájdalmas ízületbe való bemasszírozáskor.

Feketebors

A feketebors amellett, hogy fűszerezi az ételét, javítja az emésztését és elősegíti koleszterinszintje normális értékének a megtartását is. A bors a piperin nevű alkotóelemének köszönhetően a gyulladások kezelésében is segít. Kutatások vannak arról, hogy az ízületi gyulladás csökkentésében, és a fájdalom mérséklésében is segít.

Aloe Vera

Az Aloe Vera talán a legősibb növény, amelyet már több ezer éve használnak gyógyításra és ezzel együtt gyulladás csökkentésre. Az immunrendszert is erősíti. Gyógyszerként való felhasználásának a legfőbb előnye, hogy természetes anyag, ezért nincsenek mellékhatásai. Szájon át történő fogyasztásra és a bőrbe való bedörzsöléssel is jó hatásfokkal használhatja a gyulladás mérséklésére, mégpedig nagyon könnyen. Egyszerűen csak levágja az Aloe Vera levelét, és kipréseli belőle a gél állapotú hatóanyagát.

A gyógyításban és fájdalomcsillapításban betöltött népszerűsége nem véletlen, hisz több mint 200 -féle gyógyító hatóanyagot tartalmaz, ezért fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő hatásán túl, fertőtlenítésre, méregtelenítésre és az immunrendszer erősítésére is kiválóan használhatja.

Az Aloe Vera a 200-nál több hatóanyagával gyakorlatilag univerzális gyógynövény, amely a víznél is könnyebben szívódik fel a szervezetben, ezért hatóanyagai nagyon jól hasznosulnak a szervezetben.

gyulladást csökkentő kamilla

A kamilla fájdalmat csillapító és gyulladást csökkentő hatása is jól ismert

Kamilla

A kamilla a másik univerzálisan, szinte mindenre használható gyógynövény. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásán túl görcsoldó és nyugtató hatása is széles körben ismert.

Hazánkban is sok helyen megtalálható vadon termő gyógynövény. Elsősorban a virágából készült teát fogyasztjuk panaszaink csillapítására.

Citrom

Ez a magas C-vitamin tartalmú gyümölcs az immunrendszer erősítésével tesz jót a szervezetünknek. Az immunrendszer erősítésével pedig a megfázás megelőzésében, és a gyulladásos betegségek elkerülésében is segít. Önmagában természetesen ne használja gyulladásos panaszai kezelésére, de kiegészítő kezelésként a citromos tea segíteni fog gyulladásos panaszai mérséklésében.

Vörösbor

Mértékkel fogyasztva a vörösbor gyulladást csökkentő és egészségmegőrző hatása is közismert. Nemcsak a gyulladását mérsékelheti a vörösbor fogyasztásával, hanem emésztőrendszeri panaszait is kezelheti vele.

Egy gondolat ezen: “Gyulladást csökkentő gyógynövények, fűszernövények

  1. Pingback: Köszvény kezelése házilag | Harmónia Centrum Blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük