Achilles-ín gyulladás kezelése lökéshullámmal esettanulmány

János június végén jött el vizsgálatra ortopéd orvosunkhoz, dr. Mészáros Ádámhoz saroktáji fájdalmai miatt. Elmondása szerint panaszai már kb. másfél éve kezdődtek. Kezdetben jobb, majd bal saroktája is fájdalmassá vált. Rendszeresen sportol, teniszezik. Egyéni vizsgálat alapján készült talpbetétet visel rendszeresen, napközben és a teniszezés során is.

János ortopédus szakorvosi vizsgálata

Achilles-ín gyulladása

Az Achilles-ín gyulladásának legfőbb tünete a sarok hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál kialakuló fájdalom

A vizsgálat során az ortopéd orvos az alábbi megállapítást tette: mindkét oldalon, de jobb oldalon kifejezettebben, az Achilles-ín tapadása a saroknál fájdalmas, nyomásra érzékeny.

  • A diagnózis: gyulladás az inak és ínszalagok csontokhoz tapadásánál. Azaz az Achilles-ín sarokcsonthoz tapadásánál gyulladás alakult ki. A sarokcsontok talpi felszíne, a talpi fascia lefutása, a lábközép csontok nem érzékenyek.

A probléma tehát kifejezetten a sarok hátsó részén, az Achilles-ín és sarokcsont találkozásánál alakult ki.

Ajánlott terápia: A gyulladásra tekintettel helyi fizikoterápiás kezelés – lökéshullám terápia, hosszú távú megelőzésként talpbetét rendszeres viselése illetve saroktájon a sarkat stabilan tartó lábbeli viselése javasolt.

Mitől alakult ki az Achilles-ín gyulladása?

Eddig tart az orvosi vizsgálat eredménye, és az orvosi javaslat azon része, amely a lökéshullám kezelés alkalmazását, elkezdését ajánlja. Ezen a ponton találkoztam lökéshullám terapeutaként Jánossal. További kérdéseket tettem fel neki, amelyekkel próbáltam kideríteni, mitől alakult ki a gyulladás, amelyet a doktor úr megállapított.
 
János a negyvenes évei közepén jár. Vezető beosztásban dolgozik, sportos testalkatú, nem hagyja el magát, vigyáz a formájára, teniszezik, mint az orvosnak is említette. Körülbelül 1,5 éve 3-4 hónapig hordott a teniszezéshez egy olyan cipőt, amiről érezte, hogy nem teljesen jó, de „ne dobjuk ki!” alapon nem hallgatott sarka jelzéseire. Visszaemlékezése alapján ekkor kezdődtek a panaszok.

Miben állnak a panaszai? Reggel és minden pihentetés után, tehát amikor hosszabb ideig ül vagy fekszik, és nem veszi igénybe a lábát, felállás után „érzi” a sarkát.

sarok sarkantyú

Sarok sarkantyú sarokcsontja talpi részén és a sarokcsont hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál is kialakulhat

A probléma már 1,5 éve fennáll, de egy ideig csak barátkozott a gondolattal, hogy eljöjjön lökéshullám terápiára. Egy csütörtöki napon teniszezett, másnap csillagokat látott, annyira fájt a sarka.

Ekkor, mivel a sarokfájdalma már akadályozta a sportolásban, szánta rá magát, hogy eljöjjön a Harmónia Centrumba, diagnózist kérjen az ortopéd orvostól, és elkezdje a terápiát.

Milyen kezelést kap János gyulladt Achillesére?

Achilles-ín gyulladás kezelése lökéshullámmal

Achilles-ín gyulladás kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

A lökéshullám kezelést elkezdtük még azon a napon, mikor orvosunk megvizsgálta Jánost. Minél hamarabb kezdjük lökéshullám kezeléssel az öngyógyulás beindítását illetve felgyorsulását, annál hamarabb szabadulhat meg sarka fájdalmától.

  • Kedves vendégünket nem kellett sokáig győzködni, hogy elfogadja az 5 alkalmas kezelésre szóló javaslatunkat, amelyhez most ajándékba, a kitartás jutalmául adunk egy 6. grátisz kezelést is.
Zentai Ágnes lökéshullám terapeuta

Zentai Ágnes lökéshullám terapeuta vagyok. Önnek milyen sarok és Achilles problémája van, amire megoldást keres?

Az Achilles-ín alig tartalmaz vérereket, ezért csak lassan gyógyul, nehezen regenerálódik. Ezért a fájdalom gyorsabb megszüntetéséért a kezelés idejére kiegészítésként javasoltam sarka és gyulladt Achillese pihentetését, vagyis néhány hétre a teniszezés elhagyását. A túlerőltetett Achilles pihentetése is segít a fájdalmas gyulladás mérséklésében. A túlterheléstől begyulladt Achillest ne terheljük tovább, mintha mi sem történt volna. Továbbá kértem Jánost, hogy vegyen egy olyan teniszcipőt, ami nem irritálja a sarkát. A sarkat stabilan tartó, és a talpat rugalmasan alátámasztó cipő védi és támogatja a vádlit sarokhoz kötő Achilles és a talpi bőnye rugalmas mozgását is.

Esténként fagyasztást is javasoltam a gyulladás kezelésére, ráadásul a hűsítő  hideg egyébként a nagy melegben még jól is esik.

lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával vádlija, Achillese, sarka, talpa és lábfeje tornáztatására

Házi feladatként néhány talptorna gyakorlatot is javasoltam, valamint az Achilles-ín nyújtására szolgáló otthoni gyakorlatokat. A negyedik kezelés után János elmesélte, hogy mostanában mindig késik néhány percet az aktuális megbeszélésről. Kérdezik is a kollégái, hogy nincs-e valami problémája, de ő csak mosolyog. Csak mi ketten tudjuk, ő meg én, hogy mostanában az irodaházban, ahol dolgozik, nem a liftet, hanem a lépcsőházat használja, és a lépcsőzés során elvégez néhány lazító-nyújtó gyakorlatot, amit javasoltam, és ez néhány perccel hosszabb ideig tart, mint a liftezés.

A várt gyógyulást a 3. héten kezdte el érezni. És igen, a gyógyulás folyamata lassú. Mi nem is ígértünk mást.

Azt érzékelte, hogy a sarok mozgása szabadabbá vált. A 3. kezelési alkalom során páciensünk bevallotta, hogy nem hagyta teljesen abba a teniszezést, de viszonylag kíméli a lábát. A terápia persze akkor a leghatékonyabb, ha a pihentetésre vonatkozó javaslatot betartják, de megértem, ha valaki nem tud ellenállni, és mégis folytatja a sportolást.

A dilemma fennáll: pihentetni, nem sportolni, ez kevesebb mozgást jelent. Miközben az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres mozgás is. Ha az ember nem sportol, nem mozog, elkezdenek felfelé kúszni a nem kívánt kilók, amelyek tovább terhelik a lábat. Kialakul az ördögi kör. János úgy döntött, hogy ő a sportos életmódot kívánja folytatni, és ezért nem tudom őt kárhoztatni. A sport segít a stressz levezetésében is, ami vezetőként az ő esetében szintén fontos szempont.

Achilles-ín kezelés lökéshullammal

Fájdalmas Achilles-ín kezelése lökéshullámmal

Páciensünk a 4. kezelés után már határozott javulást érzett. Tenisz után alaposabb nyújtásra van szükség, ezt belátta, és több időt szán a nyújtó gyakorlatokra.

Amikor az utolsó, hatodik jutalom kezelésre jött, hosszabban elbeszélgettünk Jánossal. Megítélése szerint még időben eljött a kezelésre június végén, nem várta ki azt az időt, amikor már elviselhetetlenné válik a fájdalom. Idő közben rájött, hogy a nagyon intenzív sportolással bizonyos kor után óvatosan kell bánni. Az ő esetében ez a tenisz, így most már inkább a kerékpározást vagy az úszást választja, amely sportágak kevésbé megterhelőek az alsó végtag számára. Ha sportol is, hosszabb időt szán a bemelegítésre és a sportolás utáni nyújtásra.

Itt van még a megfelelő cipő viselésének kérdése. Elmesélte, hogy a hétvégén 18 kilométeres túrát tettek a családdal, Dömösről felmentek a Prédikálószékre. Rájött, hogy az ilyen nagy megterhelést jelentő túrázáshoz megfelelő lábbeli szükséges: egy bakancs, ami rendesen tartja a lábat.

Ugyanez persze vonatkozik mindenféle sportra. Nagyon fontos a komfortos lábbeli, amely sehol nem szorítja, irritálja a lábat, amelyben megfelelő hely van az ujjak kinyújtására és szétterülésére is.

Mit tanulhat János gyógyulásából?

Összefoglalva megállapítottuk, hogy a gyógyulásban segített a lökéshullám kezelésen kívül az otthon és a munkahelyén végzett gyógytorna, a fagyasztás és a Voltaren kenőcs helyi alkalmazása. Minden így együtt.

A lényeg tehát a gyógyulás elérése hosszú távon káros mellékhatások nélkül. Ez a fontos nekünk, hogy pácienseink úgy érezzék, hogy megéri megfogadni a tanácsainkat. Még akkor is, ha ez több idő- és energia-befektetést igényel, és foglalkozni kell az embernek önmagával.

Achilles-ín gyulladás okai

Az Achilles-ín gyulladását mi okozza? Derítse ki! Kattintson a képre kérdőívéért!

Fájdalomcsillapítók beszedése helyett érdemes jegelni, nyújtani és óvatosan tornáztatni a fájdalmas területet. Érdemes egy kicsit jobban odafigyelni önmagára, mint eddig tette. Ha kideríti Achilles-gyulladása okát, akkor már tudja, hogy mit kerüljön el ahhoz, hogy a jövőben ne gyulladjon be az Achillese. Jobban tud vigyázni sarka egészségére, Achillese fájdalommentességére kényelmes cipő viselésével is. A kényelmes cipő talpát rugalmasan megtámasztja, sarkát és bokáját stabilan tartja, és 3-5 cm magas sarkával kényelmes járást biztosít. Bő lábfejében kényelmesen elfér a lábfeje. A mérete is megfelelő ahhoz, hogy lábujjai kényelmesen ki tudjanak nyújtózni a cipőben.

Mert, ahogy János is mondta, egy ilyen fajta fájdalom az embernek 20-as évei környékén nem jelent nagy kihívást. Jön és megy, elmúlik magától. 45 fölött azonban jobban oda kell figyelnünk magunkra. Ha a fájdalom nem múlik el magától, el kell menni segítséget kérni. A gyógyulás előbb elérhető, ha nem több hónapja fennálló problémán kell segíteni, hanem még az elején kapjuk el, és kezdjük el kezelni.

Mi pedig szeretjük az olyan vendégeket, akik együttműködőek, és elvégzik a gyulladás megszüntetését elősegítő gyakorlatokat. Bevezetnek új szokásokat az életükben, amiket javasoltunk nekik Achillesük fájdalommentességének visszaszerzéséért és megőrzéséért. Öröm ilyen tudatos, önmaguk érdekében tenni akaró emberekkel együtt tenni az egészségükért.

János azt írta az utolsó alkalommal írt véleményében, hogy a kezelés mindenképpen segítette őt a gyógyulásban, azt kapta, amit várt.

  • A Harmónia Centrum munkatársai, a kezelők segítőkészek voltak.
  • Követhető, pontos tanácsokat kapott. Mindig értette, hogy mi miért történik, és a kérdéseire mindig megkapta a választ.

Köszönjük, János! Teljes gyógyulást kívánunk Achillese fájdalommentességének visszaszerzéséért. Magunknak pedig ilyen együttműködő, a gyógyulásukért saját maguk is mindent megtevő pácienseket. Sarka fájdalommentességének visszaszerzésére ekkor van a legnagyobb esélye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük