Milyen problémákon segít a gerinctorna?

Szerencsére elég sok mozgásszervi panasz kezelésére alkalmas a megfelelő gyógytorna. Nem is hinné, hogy egy kis célzott mozgás milyen eredményesen képes enyhíteni, vagy akár megszüntetni a panaszokat.

A gerinctorna is egy ezek közül a mozgásformák közül. Ahogy az a nevében is benne van, olyanok számára javasolt, akiknek a gerincükkel vannak problémáik, ami miatt fájdalommal kénytelenek élni a mindennapjaikat. Ha nem túl nagy a baj, a gerinctornával tartósan enyhíthető vagy megszüntethető a fájdalom.

Ha Ön is kezdődő gerincbántalmakkal küszködik, akkor csupán egyetlen dologra kell odafigyelni: ne hagyja abba a mozgást, amint egy kicsit jobban érzi magát, mert a fájdalom sajnos visszatérhet. Helytelen testtartása vagy gerincének egyoldalú terhelése miatt évek alatt alakultak ki azok a panaszok, amelyek megkeserítették az életét. Beláthatja, hogy néhány hét rendszeres tornával még nem tudja meg nem történtté tenni az elmúlt éveket. Tartós javulást hozó panaszmentességéhez jóval több gyakorlásra van szüksége.

Emellett még azt is vegye számításba, hogy gerince panaszmentességét nemcsak visszaszerezni kell, hanem biztosan meg is szeretné őrizni. Ehhez rendszeres mozgásra van szüksége. A folyamatos mozgás egyébként is jót tesz az egészségének.

A gerinctorna pozitív hatásai

  1. csoportos gerinctorna

    A gerinctorna enyhíti hátfájdalmát, és visszaadja helyes testtartását

    Enyhíti a hátfájdalmakat

    • Ez eléggé evidens, hiszen éppen ez az, amiért Ön is elkezdi a gerinctornát. Már néhány alkalom után tapasztalhat akár jelentős javulást is.
  2. Elősegíti a helyes testtartás kialakítását
    • Nagyon sok embernek problémái vannak a megfelelő tartással. Talán Ön is közéjük tartozik? Nehéz eldönteni, hogy a tartáshiba a hátfájás oka, vagy inkább a következménye. Ez igen változó. Van, akinek a rossz tartás miatt fáj a háta, de olyanok is vannak szép számmal, akik a fájdalom miatt nem tudják magukat megfelelően tartani. A helyes testtartás kialakítása nemcsak az egészségének tesz jót, hanem a külső megjelenésén is sokat javít majd.
  3. Laposabb has
    • Annak, hogy a hasa nem lapos, sokszor az az oka, hogy a gyenge hasizomzat miatt kitolja. A gerinctorna a mély hasizomzat erősítésében is segít, ami laposabb hasat eredményez.
  4. Egyensúly javulása
    • A gerinctorna segít abban is, hogy fejlődjön az egyensúlyérzéke. Az egyensúly egy nagyon fontos képességünk, és elvesztése vagy csökkenése sok problémát okozhat.
  5. Javítja az erőnlétet
    • Mint minden torna, a gerinctorna is javít az általános állapotán, erőnlétén. A rendszeres mozgás nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából is, a gerinctorna pedig nagyon jól átmozgatja a testét, és segít a krónikus fájdalmak megszüntetésében.

Megelőzésre is jó

Ha ezt a cikket olvassa, akkor biztosan vannak már kisebb-nagyobb problémái. A kezdődő gerincfájdalmak elűzésén túl azonban a gerinctorna nemcsak gerince épségének a helyreállítását, hanem a megelőzést is szolgálhatja. Az Ön esetében ezt azt jelenti, hogy kezdődő panaszainak elmúltával sem érdemes abbahagynia a rendszeres tornát, mert ha folytatja, akkor ezzel nemcsak edzi a testét, hanem megőrzi helyes testtartását, és megelőzi a gerincbántalmak későbbi kialakulását is.

Ha gyógytornász segítségével alakította ki az Ön számára személyre szabott gyakorlatsort, és be is gyakorolta az egyes gyakorlatokat, akkor már „csak” arra kell figyelnie, hogy rendszeresen végezze is azokat. Ha nem hagyja ki a gyakorlást különféle mondvacsinált érvekre hivatkozva, akkor a gerince hálás lesz Önnek, és az épsége lesz a jutalma.

Kell Önnek ennél több?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük