Kismama torna, hogy ne viselje meg a terhesség

A terhességnek mindenki a szép, pozitív oldalát emlegeti. Azt a földöntúli érzést, amit a gyermek szívünk alatt hordása jelent. A napról-napra gömbölyödő pocak, a világosan érezhető apró, majd egyre erőteljesebb magzatmozgások csodálatosak a legtöbb kismama számára.

Tény, hogy a várandósság egészen különleges állapot, viszont bőven vannak árnyoldalai is. Arról kevesebben beszélnek, hogy ahogy a has egyre nagyobb, és a baba egyre nehezebb, már korántsem könnyű cipelni az édes terhet.

Sok kismama panaszkodik derékfájásra, a lábak, a térd, a boka fájdalmára, és a csípőfájdalom is gyakori. Ennek okát nem nehéz felderíteni: még ha nem is hízik sokat a kismama a terhesség során, a baba, a magzatvíz, a méhlepény, a plusz vérmennyiség, és más velejárók mind plusz súllyal járnak, amit a testnek bizony cipelni kell. Az előredomborodó has miatt megváltozik a súlypont is, ami a megszokotthoz képest eltérő tartást idéz elő. Ez szintén okozhat hátfájást.

Segíthet a terhestorna

kismama torna

A derék és hátfájdalom elkerülése mellett miben segít még a kismama torna?

Bár várandósan óvatosan kell bánni a terheléssel, a kifejezetten kismamáknak való torna nemcsak szabad, hanem javasolt is. Ez a torna egyáltalán nem veszélyezteti a babát, ugyanakkor nagyon sokat segít abban, hogy végig megőrizze a kondícióját a terhesség alatt, ami a szüléskor is nagy segítség lehet. A mozgás javítja a szervezet oxigénellátását, ami jót tesz a babának is. Emellett a szülés utáni regenerálódás is gyorsabb lehet, ha jó fizikai állapotban van.

Hallhat mendemondákat arról, hogy ha mozog a terhesség alatt, akkor gyorsabb lehet a szülés. Nos, ezek nem csak mendemondák: egy kutatás szerint, melynek során 500 nőt vizsgáltak, egyharmaddal kevesebb ideig tartott a szülés azoknak, akik mozogtak terhesen. Ráadásul kétharmaduk kevesebb, mint négy órát töltött a szülőszobán. Csábító igaz? Mindenki könnyű és gyors szülést szeretne, ebben pedig nagyon sokat tud segíteni, ha a terhességét nem a kanapén, a tévé előtt tölti, hanem aktív marad, és mozog.

Mikortól lehet terhestornázni?

Szinte minden, mozogni vágyó kismamában felmerül ez a kérdés, teljesen jogosan. A terhesség első 12 hete ugyanis kritikus, a vetélések nagy része ilyenkor történik. Éppen ezért az orvosok ilyenkor óva intenek minden olyan tevékenységtől, amit addig nem csináltunk, és egy hangyányit is megerőltető lehet. A kismama torna esetében természetesen nagyon fontos tényező a biztonság, ezért általában a 12. héttől szokták ajánlani a kezdést, de egészen a terhesség végéig lehet járni, hacsak nincs olyan tényező, ami miatt nem javasolt, például veszélyeztetett terhesség, vagy ha az orvos ágynyugalmat ír elő.

Ami nagyon fontos, hogy soha ne akarjon többet csinálni a kismama, mint amit kényelmesen elbír! Ha bármelyik gyakorlatra úgy érzi, túl sok neki, és nehéz, azt nem kell végrehajtani. Ez most nem olyan, mint amikor normál esetben edz, és az a jó, ha nehéz, ha érzi, ahogy feszülnek az izmok. Kismamaként csak azt szabad csinálni, ami tényleg jólesik, és véletlenül sem szabad erőlködni! Ha azt érzi, hogy kezd kifulladni, akkor meg kell állni, pihenni egy kicsit. Nagyon lényeges a megfelelő folyadékpótlás is.

A mozgáson kívül mit kaphat a terhestornán?

Elsajátíthatja a helyes légzéstechnikát, ami jó barátja lehet szülés közben. Akik alkalmazták, arról számoltak be, hogy a fájások sokkal elviselhetőbbek voltak, mikor ezzel a technikával lélegeztek, és maga a szülés is könnyebben ment. A gyakorlatok javítják a testtartását, ami segít abban, hogy a folyamatosan növekvő plusz terhet fájdalommentesen tudja cipelni még az utolsó hetekben is. Edződnek továbbá a szüléskor használt izmok és ízületek is. Ennek köszönhető, hogy a kismamatorna résztvevői általában könnyebben szülnek.

Mivel a torna a keringésre is nagyon pozitív hatással van, kevésbé valószínű, hogy a vizesedéssel problémái lesznek. Sok terhes nő csúnyán ödémás tud lenni, főleg a végtagokon, ami nagyon kényelmetlen, és megnehezíti a mindennapokat. A tornának hála azonban elkerülheti a fokozott vízvisszatartást, ezáltal az ödémásodást.

Szeretné elkerülni lába megdagadását rendszeres tornával?

Kérjen információt a tornáról: (+36-1) 269-2946

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük