Káposzta egészséges hatásai

A káposzta segít a fogyásban, és gyulladást csökkentő hatása is közismert. Zöld leveles zöldség, ezért rengeteg antioxidáns van benne. Ez pedig lassítja a sejtek öregedését. A káposztában még rengeteg C-vitamin is van, ami pedig immunrendszere erősítésében és szervezete méregtelenítésében játszik fontos szerepet. Mi minden tud azonban még a káposzta?

A káposzta keresztes virágú zöldség, csakúgy mint a karfiol, a kelbimbó és a brokkoli. Ezek a zöldségek tele vannak egészséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi rostokkal és antioxidánsokkal. Ezeknek mind jótékony hatása van az egészségére.

A káposzta közismert immunerősítő zöldség, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Biztos Ön is hallott már a savanyú káposzta jótékony hatásáról. A C-vitamin pedig immunrendszere erősítésében és a sejtek anyagcseréje során keletkező szabadgyökök megkötésében is fontos szerepet játszik.

Aminósav tartalmának a gyulladások elleni védelemben és a méregtelenítésben van igazán jótékony hatása.

A káposztának magas az antioxidáns tartalma. Ez pedig lassítja a sejtek öregedését, és a káros szabadgyökök megkötésében is fontos szerepe van. A bőr öregedését is lassítja, és ezzel pedig segít megőrizni a bőr szépségét.

A daganatos megbetegedések ellen is hatásos nyomelemekkel rendelkezik a káposzta. A keresztes virágú növényekben megtalálható szulfarofán rákellenes hatása széles körben ismert ma már.

Magas K-vitamin tartalmának köszönhetően a Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepe van a káposzta fogyasztásának.

A gyomorfekély gyógyításakor is jótékony hatása van a káposzta fogyasztásának. Magas glutamin tartalma segít csökkenteni a fekélyes panaszokat.

Kimutatták azt is, hogy a szűrkehályog kialakulásának veszélyét is csökkenti a káposzta rendszeres fogyasztása.

A káposzta jótékony hatása segít a kilók elleni harcában is. Alacsony kalóriatartalma miatt segít a fogyásban is.

Magas rosttartalma segíti az emésztést. Ezzel pedig az emésztőszervi betegségek megelőzésében van fontos szerepe. Rendszeres káposztafogyasztással megelőzheti a székrekedést is. Mégpedig azért, mert a káposzta magas rosttartalma elegendő rostot visz be az emésztőrendszerébe ahhoz, hogy jó legyen az emésztése.

A fáradtság miatt fájó izmok gyorsabb regenerálásában, a méregtelenítésben is segít a káposzta rendszeres fogyasztása.

káposzta jótékony hatása

Milyen kedvező hatásai vannak a káposzta fogyasztásának?

Sok C- és K-vitamin van a káposztában. Emellett pedig gazdag B1, B6 és B9 vitaminban.

  • A Tiamin (B-1 vitamin) javítja a sejtek anyagcseréjét, és új sejtek képződését is segíti. Agyserkentő vitaminnak is nevezik.
  • A piridoxinnak (B-6 vitamin) a sejtek anyagcsere ellátásában van fontos szerepe.
  • A folsav (B-9 vitamin) pedig az agy működésében és a vörösvértestek képződésében van fontos szerepe.
  • Emellett pedig sok kalcium, kálium és magnézium is van benne. Sőt még vasat és cinket is tartalmaz.

A káposzta jótékony hatásai mellett nagy előnye még az is, hogy egész évben fogyasztható, és viszonylag olcsón hozzá is tud jutni egész évben. Savanyú káposztaként pedig tényleg az év 365 napján bármikor fogyaszthatja. Ezzel együtt persze a savanyú káposztának télen van nagy szezonja. Akkor, amikor friss zöldségek és gyümölcsök szempontjából ínséges idők járnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük