Hogyan gyógyíthatók a fekélyes lábszársebek?

Sok ember életét keserítik meg a fekélyes lábszársebek, melyek nem igazán akarnak gyógyulni, de ha mégis begyógyulnak, nagyon hamar újra megjelennek. Terjedni viszont annál jobban tudnak, így egyre nagyobbra nőhetnek, és elég veszélyes állapotot idézhetnek elő.

De mit is takar tulajdonképpen a lábszárfekély? Miért jön létre, mi okozza, és hogyan kezelhető hatékonyan? Meg lehet-e tőle szabadulni egyáltalán, vagy bele kell törődni, hogy márpedig együtt kell élni vele?

Súlyos fertőzésforrás

A lábszárfekély lényege, hogy a szövetek felszíne elhal, ami szövethiányt eredményez az érintett területen. A szövethiány az elsődleges oka annak, hogy a fekélyes sebek gyógyítása sokszor szélmalomharcnak tűnik. Nagyon nehezen gyógyulnak be, de ha mégis, bármikor kiújulhatnak, és ez rendszerint meg is történik. A fekéllyel az a legnagyobb gond, hogy elég komoly fertőzésforrást jelent, illetve egyrészt rontja az életminőséget, másrészt az életkilátásokat is.

A lábszárfekély főként a középkorúakat érinti, nőket és férfiakat egyaránt. Sosem magában alakul ki, mindig valamilyen más betegség kísérő tünete. Elméletileg bármely életkorban előfordulhat, mégis elsősorban a középkorúak érintettek, egyszerűen azért, mert őket támadják meg főként azok a betegségek, amik a fekély kialakulásához vezethetnek. Leginkább érbetegségekkel szokott együtt járni, de elég jellemző cukorbetegeknél is.

Miért alakul ki a fekély?

Ennek többnyire 3 oka van: vénás keringési elégtelenség, artériás elzáródás, vagy neurotrófiás zavarok. Az első tulajdonképpen a trombózis utáni állapot, a második főleg érelmeszesedés miatt jöhet létre, a harmadik pedig idegkárosodás miatt (cukorbetegség esetén például). A lábszárfekéllyel érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert minél előrehaladottabb a dolog, annál valószínűbb, hogy nem nagyon fog gyógyulni. Kezdetleges állapotban még sokkal hatékonyabbnak szoktak bizonyulni a kezelések.

A lábszárfekély kezelése lökéshullám terápiával

A lökéshullám terápiát hatékonyan lehet alkalmazni a lábszárfekély kezelése során. Persze a kezelés sikere és hossza erősen függ attól, hogy mennyire súlyos a fekélyes seb. Ahogy az előbb is említettük, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni panaszával. Semmit nem tudunk mondani egészen addig, amíg nem látta orvos a sebet, és meg nem ismerte a kórelőzményt. Ezek alapján már lehet következtetni arra, hogy milyen esély van a gyógyulásra, és ez várhatóan mennyi időt fog igénybe venni.

fekélyes láb kötözése

Fekélyes láb kötözése a lökéshullám kezelés után

A kezelés előtti konzultáció rendkívül fontos, mert csak így lehet teljes mértékben felmérni a páciens állapotát, és ő is csak így kaphat teljes képet arról, hogy mire számíthat. Enélkül sajnos nem lehet semmi konkrétumot mondani, és nem is lenne korrekt bármit is ígérni. Fontos ezen kívül, hogy a lökéshullám terápia mellett az orvos tanácsot is fog adni, amiket nem árt komolyan venni, ha tényleges gyógyulást szeretne. Nem mondunk azzal meglepő dolgot, ha azt állítjuk, hogy a fekélyes sebének a gyógyulásához Önre is szükségünk van. Ha a beteg nem működik együtt, akkor a leghatékonyabb kezelés is kudarcot vallhat.

Mit érdemes tudni a kezelésről?

A lábszárfekély kezelés lökéshullám terápiával kiváló eredményeket tud felmutatni, de ehhez a páciensek együttműködésére is szükség van. Ha Ön is fekélyes sebével bajlódik, akkor ne halogassa az utolsó pillanatig az orvos felkeresését. Ha pedig már felkereste, és meghallgatta a tanácsát, akkor tartsa is be otthon az utasításokat. Ha fekélyes sebe még kezelhető, és megfogadja a gyógyuláshoz szükséges tanácsokat, akkor gyakorlatilag biztos lehet benne, hogy fekélyes sebe begyógyul. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, a seb állapotától és súlyosságától függ, ezért csak a személyes konzultáció során lehet megmondani.

A terápia sajnos nem fájdalommentes, ezzel nem is érdemes áltatni magát. Akik azonban már meggyógyultak a lökéshullám terápia segítségével, egyként állítják, hogy megérte a fájdalom, mert összességében sok szenvedéstől szabadultak meg. Persze nem kibírhatatlan fájdalomról beszélünk, és csak néhány percig tart a kezelés. Az, hogy milyen mértékű a fájdalom érezhető, függ attól, hogy milyenek az érintett területen az idegpályák, és az egyéni fájdalomtűrés is eltérő. Megijedni természetesen nem kell, mert a kezelés erősségét a lábszárfekély specialista állítja be, és ennek során figyelembe veszi az Ön fájdalomtűrő képességét. Nem véletlen ez, hisz nem szeretnénk fájdalmat okozni, viszont minél „erősebb a kezelés”, annál hatékonyabb, és annál gyorsabb a gyógyulás. A kezelést végző terapeuta az optimumot igyekszik megtalálni a kezelés kezdetén.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

2 gondolatok ezen: “Hogyan gyógyíthatók a fekélyes lábszársebek?

 1. dr Balla Miklósnéballicsek@

  Tisztelt Harmonia Centrum ! Kérdésem, hogy nekem csak egy gombostű nagyságú sebem volt a térdem alatt, de gyulladt volt a lábszáram bokáig.A DETRALEX 500-as gyógyszertől valamint egy speciális krémtől és a Balaton vizétől igen gyorsan meggyógyult a lábam , A fájdalmam csak egy éjszakás volt a bal bokámon is volt egy kis gyüszünyi seb, de az fájdalom mentesen napok alatt magától begyógyult. A bokám sajnos estére igen megdagad a jobb lábamon visszér tágulat van a térd hajlatomban. Kérdésem lökéshullámos kezelést javasolnak e a fenti panaszomra.Nem vagyok diabéteszes. Köszönettel és tisztelettel:drBalla Miklósné

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dr. Balla Miklósné
   Köszönjük a fekélyes lábszársebekkel kapcsolatos kérdését. Önnek a sebe szépen meggyógyult, ezért sebkezelésre nincs szüksége.
   Ugyanakkor a bokája estére jelentkező megdagadására és a térd hajlatában észlelt visszértágulatra a lökéshullám terápia nem használható. Bokája dagadása és a lábszárában tapasztalt visszértágulat érsebészeti probléma. A vizsgálatra és a lehetséges illetve szükséges kezelések megállapítására Önnek az érsebészeti konzultációt javasoljuk. Kielégítő választ tudtunk adni a kérdésére?
   Mielőbbi panaszoktól mentes járást kívánunk Önnek a Harmónia Centrum gyógyító csapata nevében

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük