Újévi fogadalom – hogyan sikerülhet végre megtartani

Az újévi fogadalmak napjait éljük. Ön mit fogad meg titokban, vagy nem is annyira titokban mások előtt is?

Újévi fogadalom slágerek

Örökzöld témák kerülnek legtöbbünk célkeresztjébe.

 • Ön szerint melyek a leggyakoribb újévi fogadalmak?

  Ön szerint melyek a leggyakoribb újévi fogadalmak?

  Le akarok fogyni.” sóhajtanak fel nemcsak azok, akik tényleg komoly kilótöbblettel róják a napjaikat. Nem nagy dolog, menni fog. Csak a fogadalom mellett még némi akaraterő és kitartás is kell hozzá. Na persze, leírni sokkal könnyebb ezt, mint meg is tartani.

 • „Leszokom a cigiről” a másik lerágott csont. Ezzel is csak az a gond, hogy sokan már tizedjére vagy huszadjára rágják ezt a csontot. Istentelenül nehéz ám megszabadulni a cigitől. Igazán csak az tudja ezt, aki már próbálta.
 • „Január elsejétől új életet kezdek.” Na jó, rendben, de milyet? Ez még talán az előbbi kettőnél is jobb, mert a nesze semmi, fogd meg jól újévi fogadalom megfelelője. Már csak azért is, mert szilveszter után mindenki új életet kezd. Még akkor is, ha nem csomagolja be valamilyen fogadalomba.

Csak egyetlen aprócska (borsószemnyi) bökkenő van ezekkel a fogadalmakkal.

 • Kutatások szerint 5 emberből 4 csak hányta a falra a borsót, és nem képes betartani a fogadalmát.

Vannak azért dörzsöltebbek is, akik már kellő tapasztalattal a hátuk mögött viccesebbre veszik újévi fogadalmukat. Önnek melyik tetszik ezek közül a legjobban?

 1. Csak még egy utolsó aztán vége. Megfogadom, hogy holnaptól nem fogadok meg semmit.
 2. Kicsit szenilis vagyok már, ezért felírtam magamnak, hogy mit kívántam tavaly. Most azt kívánom, hogy jövőre ne kelljen újra azt kívánnom, amit tavaly is kívántam már.
 3. Megfogadom, hogy veszek egy új szemüveget. Hátha attól jobb színben látom majd a világot.
 4. Hát mivel megettem már a kenyerem javát, nem pusztítom tovább. Átállok a morzsa nélküli változatra, és maradok a sörnél.
 5. Megfogadom, hogy nem leszek többet Bólogató János. Hiszen én Péter vagyok.
 6. Megfogadom, hogy nem úszom szembe az árral. Inkább lemondok a sportról.
 7. Rájöttem arra, hogy nem lehet széllel szembe pisilni. Most azt kell még kitalálnom, hogy hogyan lehetne ebből valahogy pénzt csinálni.
 8. Megfogadom, hogy emelt fővel fogok nézni a tükörbe. De ha nincs tükör, akkor…

Fúrja az oldalát, hogy mit tehetne azért, hogy a sikeres újévi fogadalomtevő legyen?

Mi lehet a sikeres újévi fogadalom kipróbált receptje?

újévi fogadalom

Hogyan növelje meg újévi fogadalma teljesítésének az esélyét?

Néhány hasznos dolgot összegyűjtöttünk Önnek. Ezek segítenek majd betartani szilveszteri fogalmát.

Összetevők egy személyre

 1. Általánosságok helyett konkrét célt tűzzön ki! Nehéz aprópénzre váltani azt, hogy „holnaptól kezdve új életet kezdek”. Na jó, rendben. De miben fog ez megnyilvánulni? A „Le akarok fogyni” már egy fokkal jobb, de még konkrétabb célja lehet az, hogy holnaptól elkezdem, és év végéig le fogok adni 15 kilót. Így bármikor rááll majd a mérlegre, akkor tudni fogja, hogy éppen hol is tart majd célja elérése felé.
 2. Újévi fogadalom hegyek helyett egyszerre egy fogadalom. Ha több dolog is van, amin változtatni szeretne, akkor is eredményesebb lesz majd, ha ezeket csökkenő fontossági sorrendbe rendezi, és először csak a legfontosabb céljára koncentrál. Tapasztalatból mondom, hogy ha három dologra is kell figyelnie, akkor egyikre sem fog.
 3. Maradjon a földön, és teljesíthető célt tűzzön ki maga elé! A biztos kudarc helyett mindig jobb a siker lehetőségének jó esélye. Hiába fogadja meg, hogy holnaptól kezdve minden egészen más lesz, mert bizony nem lesz más. Sokkal jobban jár, ha kisebb szakaszokban, lépésenként haladva jut el a céljához. Olyan célt sem szerencsés megfogalmazni, amelynek a teljesítése nem csak Öntől függ. Saját magát sem lesz könnyű rávenni a szorgalmas kitartásra. Másokkal pedig még jobban meggyűlhet a baja. Ezért ne azt tűzze ki célként, hogy holnaptól kezdve nem lesz bekapcsolva a tv, hanem inkább azt, hogy kevesebbet fog a tévé előtt ülni. A tv bekapcsolásának elhagyását a családjával is meg kell beszélni. Önnek viszont akkor sem kötelező a tv előtt ülni, ha a többiek kiguvadt szemekkel nézik.
 4. Jó tudni, hogy miért csinálja! Ha például le akar fogyni 10 kilót, akkor tudja meg, hogy milyen előnyös hatásai lesznek az ízületeire valamint a szív és érrendszerére. Hogyan befolyásolja majd a közérzetét az, ha újra bele fog férni a most még szűk ruháiba? Ha majd kezdené elveszíteni a kitartását, akkor ezek a kristálytiszta okok visszarángathatják majd a célja felé vivő útra.
 5. Kitartás és önbizalom nélkül nincs siker. Ha már konkrétan megfogalmazta a célját, és azt is tudja, hogy miért csinálja, amit csinál, akkor a célja eléréséhez hozzá kell még tenni saját munkáját is. Ne arra a 70-80%-ra gondoljon, akiknek nem sikerül megtartani újévi fogadalmukat, hanem inkább a másik 20%-ra. Nekik vajon miért sikerült? Talán azért, mert akarták kitűzött céljukat, és akarták a sikert?
 6. Lépésenként haladjon! Könnyebb lesz, ha mindig csak az éppen előtte álló feladatra koncentrál, és a napi adagját végzi el. Ha azt határozta el, hogy rendszeresen mozogni fog, akkor akár futásról, akár úszásról, akár kerékpározásról van szó, legyen óvatos. Kezdje egy olyan távval, amit még könnyen teljesíteni tud, és majd később növelje a megtett távolságot. Ha első alkalommal csak 200 métert tud lefutni, akkor fusson 200 métert. Majd növeli a megtett távolságot akkor, amikor már nem fogja kiköpni a tüdejét is ettől a kis távolságtól.
 7. Legyen sikerélménye, miközben halad a célja felé! Ha már egyes részcélok eléréséért elégedettség tölti el, és megjutalmazza magát, akkor könnyebb lesz haladni a következő állomás felé. Persze itt most nem arra gondolunk, hogy minden egyes 10 deka leadásáért lepje meg magát egy szénhidrátbomba csokitortával 🙂 Viszont 2-3 kiló leadásáért már megjutalmazhatja magát egy szelet süteménnyel.
 8. Nem baj, ha nem nyílegyenes az út előre. Ne keseredjen el, ha nem fog kevesebbet mutatni a mérleg minden egyes mérlegre állásánál. Menet közben letérhet az útról, csak az a fontos, hogy újra visszataláljon rá, és menjen tovább. Ha közbejött valami halaszthatatlan, vagy gyengének bizonyult néhány napra, akkor ez még nem lehet ok arra, hogy feladja. Nézze átmeneti akadálynak ezt az apróságot, ami történt, és lépjen tovább. Ne legyen bűntudata miatta, és ne is mondjon le a céljáról csak azért, mert megingott. Inkább szűrje le a tapasztalatot, és lépjen tovább.
 9. Tüntesse el az elcsábító akadályokat! Nehéz úgy megváltoztatni a szokásait, ha a környezetében nem változik semmi. Pl. nehéz úgy leszokni a dohányzásról, ha minden este a cigiző barátaival lóg. Lefogyni sem könnyű akkor, ha minden polcon csokit talál otthon.
 10. Másokkal együtt könnyebb lesz. Ha elmondja újévi fogadalmát az ismerőseinek és a barátainak, akkor még az is megtörténhet, hogy támogatni fogják, és segítenek majd. Lehet, hogy nem mindenki, de ha csak néhányan lesznek közülük, akkor sem egyedül kell megbirkóznia a nehézségekkel, és átlendülni az elé tornyosuló akadályokon. Már az is nagy könnyebbség lehet, ha csak egyvalakivel a környezetében meg tudja osztani a gondjait. Gondolja csak el, hogy milyen jó lesz az, ha még több ilyen barátja is van, akik ráadásul még bátorítják és támogatják is.

Ön milyen újévi fogadalmat tett?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük