Hibiszkusz tea jótékony hatása

A hibiszkusz virág sokáig a szépségéért csodált dísznövényként volt ismert. Ma azonban már egyre jobban ismerik gyógynövényként is. A hibiszkusz virágából főzött vagy áztatott hibiszkusz tea a magas vérnyomás csökkentésére és megelőzésére is kiváló ital. Mire jó még a hibiszkusz virág tea?

Hibiszkusz tea hatása egészségére

A hibiszkusz virág tea melyik jótékony hatása fog segíteni Önnek a legtöbbet?

Csökkenti a gyulladást és baktériumölő

A hibiszkusz virágából főzött vagy áztatott tea csökkenti a gyulladást és baktériumölő tulajdonsága is hasznos egészsége védelmében. Emellett azonban fiatalító és regeneráló hatása is közismert.

Csökkenti a magas vérnyomást

Hibiszkusz tea rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást

A hibiszkusz tea bizonyítottan hatásos a magas vérnyomás csökkentésére és megelőzésére is. Vérnyomást csökkentő hatása mellett az erek tisztításával segíti az erek rugalmasságának a megőrzését is.

Megakadályozza az érfal meszesedését és alacsonyan tartja a koleszterinszintet

A hibiszkusz tea megakadályozza az erek falának meszesedését. A tea fogyasztása a koleszterinszint alacsonyan tartásában is segít azzal, hogy megakadályozza az egészségre káros (LDL – rossz) koleszterin erek falára való lerakódását.

Megszépíti a bőrt

Fiatalító, bőrregeneráló hatásával segíti a kollagén termelését. Ezzel megszépíti a bőrt.

Megakadályozza a rákos sejtek képződését

Magas antioxidáns tartalma megköti a szabad gyököket, ezzel pedig a rákos sejtek képződését előzi meg. A teában található flavonoidok segítik a koleszterinszint csökkentését.

Erősíti az immunrendszert

Sokféle szerves savat, ásványi anyagokat, flavonoidokat és fenolokat tartalmaz. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszert erősíti. Ezért különösen az esős őszi hónapokban a nátha megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani.

Csökkenti a depressziót és a szorongást

Nyugtató hatása révén megnyugtatja az idegeket. Ezzel pedig csökkenti a depressziót, a szorongást.

Enyhíti a menstruációs görcsöket

Segít a hormonháztartás helyreállításában, és görcsoldó hatásával enyhíti a menstruációs görcsöket.

Segíti a fogyást

Csökkenti az evési kényszert, elősegíti a fogyást. Mégpedig azzal, hogy gátolja az amiláz termelődését, ami a szénhidrátok és a keményítő felszívódását segíti.

Hibiszkusz virág tea jótékony hatása összefoglalóan:

  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Az erek tisztításával véd a szív és érrendszeri betegségek ellen.
  • Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.
  • Nyugtató hatásával megnyugtatja az idegeket, és oldja a stresszt és a görcsöket.
  • Antioxidáns hatása révén csökkenti a koleszterinszintet, megköti a káros szabadgyököket, és ezzel véd a daganatos betegségek ellen.
  • Csökkenti a vércukorszintet.
  • A hibiszkusz tea javítja az emésztést.
  • Erősíti az immunrendszert.

Hibiszkusz tea elkészítése

A hibiszkusz szárított virágából többféleképpen is elkészíthető a tea.

Hibiszkusz tea forrázással

hibiszkusz tea

Igyon hibiszkusz teát magas vérnyomása csökkentésére!

Ha inkább a vérnyomást csökkentő, vagy sejtvédő, antioxidáns hatása miatt fogyassza a teát, akkor forrázza. Egy púpozott kávéskanálnyi hibiszkusz teára öntsön 2-3 deci forrásban lévő vizet, és 8-10 perc múlva leszűrve fogyaszthatja.

Magas vérnyomás csökkentésére 2-3 csésze teát is megihat naponta. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják napi 2 csészével. Kúraszerűen érdemes fogyasztani. 3-4 hét után érdemes szünetet tartani, és utána újrakezdeni a tea fogyasztását.

Hibiszkusz virág tea áztatással

Ha az immunrendszert erősítő hatása a fontos, akkor inkább áztassa meleg, de semmiképpen sem forró vízben. Azért, mert így nem csapódik ki a forrázással az értékes C-vitamin. Egy csészényi (2-3 deci) meleg vízben egy púpozott kávéskanálnyi hibiszkusz virág teát áztasson 20 percig, fél óráig. Ha töménynek találja az áztatással így elkészült teát, akkor vízzel bátran hígíthatja.

Fogyaszthatja önmagában is. Ízesítheti azonban mézzel és citrommal. Sőt teakeverék formájában is ihatja. Különösen kedvelt a hibiszkusz csipkebogyóval, gyömbérrel és mentával való együttes fogyasztása.

Csipkebogyó hibiszkusz tea megfázás, nátha ellen

Esős, őszi időben a megfázás ellen a hibiszkusz tea magas C-vitamin tartalmát még tovább növelheti csipkebogyó hozzáadásával.

A csipkebogyót is tartalmazó hibiszkusz tea még hatásosabb lesz a megfázásos tünetek megszüntetésében. Még hamarabb kilábalhat a náthából a csipkebogyó hibiszkusz tea fogyasztásával.

Hibiszkusz tea mellékhatásai

Közkedvelt gyógynövényként sokkal több kedvező, mint hátrányos hatása van. Ha viszont valóban meg szeretné védeni az egészségét a hibiszkusz tea fogyasztásával, akkor oda kell figyelni arra, hogy mikor nem ajánlott fogyasztani.

Elég egyértelmű, hogy vérnyomást csökkentő hatása révén nem ajánlott a fogyasztása akkor, ha alacsony a vérnyomása. Ha pedig magas vérnyomására vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed, akkor a hibiszkusz tea fogyasztásával csökkentheti a mellékhatásokkal járó gyógyszerek szedését. Ezt azonban a vérnyomáscsökkentőket felíró orvosával egyeztetve tegye meg. Érdemesebb az erek átjárhatóságát az ereket megtisztító, a koleszterin lerakódást csökkentő hibiszkusz tea fogyasztásával biztosítani, és nem az ereket kitágító vérnyomáscsökkentőkkel.

Nyugtató hatása révén akkor is óvatosan igya a hibiszkusz teát, ha autót vezet. Egyéni érzékenységtől függően ugyanis csökkenhet a reakcióideje, és kábultságot is okozhat a tea fogyasztása.

Erős antioxidáns hatása révén megköti a káros szabadgyököket, és ezzel segít a daganatos betegségek megelőzésében. Ugyanakkor a gyógyszeres kezelést kapó vagy kemoterápiára járók inkább ne fogyasszák. Ha pedig fogyasztja a teát, akkor mindenképpen a kezelőorvosával egyeztetve.

A hibiszkusz tea fogyasztása csökkenti a női nemi hormon, az ösztrogén szintjét és ezzel együtt a termékenységet. Ezért, ha gyereket szeretne, akkor ne igya a hibiszkusz teát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük