Bőr vitamin az egészséges bőrért

A bőr vitamin kifejezést biztosan hallotta már. A jelentését azonban nem biztos, hogy pontosan ismeri. Bőr vitaminnak nevezzük azokat a vitaminokat, amelyek segítenek megőrizni a bőr egészségét.

bőr vitamin

A bőr egészségét javító élelmiszerek

A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás nemcsak immunrendszere erősségének, hanem bőre egészségének is jót tesz. A bőr egészségének védelmére szolgáló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek segítségével a bőr selymes, puha tapintású és rugalmas lesz. Egészségesebb lesz a bőr.

Vitaminhiány esetén azonban hamarabb megjelennek a bőrön az öregedés jelei. A bőr ráncosodik, kiszárad és hámlik is. Ez pedig nem tesz jót bőrünk állapotának. A bőr egészségének megőrzésében fontos szerepet játszó vitaminoknak az élelmiszerekben való rendszeres pótlásával azonban megőrizheti bőre egészségét. Ezzel elkerülheti a bőrpanaszokat, valamint a haj hullásával és a körmök berepedezésével kapcsolatos problémákat.

Ehhez „mindössze” olyan egészséges élelmiszerek fogyasztására van szüksége, amelyek tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek segítenek megőrizni bőre egészségét, haja selymes, puha tapintását és körmei épségét.

A-vitamin, a bőrregeneráló vitamin

Az A-vitamin zsírban oldódó vitaminként segíti a haj növekedését, és biztosítja selymes, puha tapintását. A bőrregeneráló A-vitamin feszesíti a bőrt, és hidratálja a bőr mélyebb rétegeit is. Megakadályozza a körmök berepedezését is. Sok A-vitamin található a tejtermékekben, a májban és egyéb belsőségekben, a paprikában és a sárgarépában is.

A béta-karotin azért fontos a szervezet számára, mert A-vitaminná képes átalakulni. Sok található belőle a sárgabarackban, a brokkoliban és a sárgarépában is.

Bőr erősítő B-vitaminok

A riboflavin, a B2 vitamin a bőr ellenállóképességét erősíti. Sok található belőle a gabonafélékben, borsóban, a tejtermékekben és a halakban.

b6-vitamin

Sok B-6 vitamin található ezekben az élelmiszerekben

A további B-vitaminok, a B6-vitamin, a piridoxin, a B5 vitamin, a pantoténsav, valamint a B3-vitamin, a niacin szintén megerősítik a bőr ellenállóképességét, valamint a hajat és a hajhagymákat is. Ezek a vitaminok szabályozzák a hajhagymákban zajló anyagcsere folyamatokat, és ezzel hozzájárulnak a fejbőr egészségének védelméhez.

A faggyútermelést is szabályozzák a bőrben. Jelenlétük megakadályozza a bőrgyulladásokat, nyugtatják a bőrt. is. Különösen sok van belőlük a hüvelyes zöldségekben, a borsóban és a babban, a karfiolban és a brokkoliban. A halak és a tojás is tartalmazza ezeket a fontos B vitaminokat.

A B7 vitamin, a biotin nemcsak a fényesebbé, selymesebbé varázsolja a hajat, hanem erősebbé is, és megakadályozza a haj töredezését. Ebből pedig már tudja is, hogy ugyanígy védi körmeit a berepedezéstől. A bőrre is jótékony hatása van, mert puhítja a bőr, és védi a különféle gyulladásoktól. Sok található belőle a tojásban és a tejtermékekben.

A B12 vitamin regeneráló vitaminként segíti a haj, a körmök és a bőr regenerálódását, egészségének a megőrzését. Ragyogóbbá, selymesebbé teszi a bőrt. Különösen sok van belőle a tejtermékekben és a halak húsában.

C, a bőrvédő vitamin

A C-vitamin nemcsak a haj egészségének a megőrzéséhez, hanem a növekedéséhez is fontos vitamin. Erősíti a hajhagymákat és szabályozza a bőr nedvességtartalmát. Ezzel pedig megakadályozza a bőr kiszáradását, repedezését. Védi a bőrt a káros napsugárzástól, az UV sugárzástól is. Mégpedig azzal, hogy a sejtek regenerálódását elősegíti. Antioxidáns hatása révén véd a káros szabadgyököktől is, mert megköti azokat. Sok C-vitamin található a citromban, narancsban, a savanyúkáposztában és a paprikában.

E-vitamin a ráncvédelemért

e-vitamin

Sok E-vitamin van ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben

Az E-vitamin a ráncvédő vitamin. Antioxidáns hatásával is védi a bőrt a nap káros sugaraitól. Lassítja a bőr öregedését, megelőzi a ráncosodását. Sok E-vitamin van a halakban, a tojásban, az olajos magvakban.
A víznek is fontos szerepe van a bőr egészségének megőrzésében, mert hidratálja, felfrissíti a bőrt.

Ezzel pedig megakadályozza a bőr kiszáradását, megszünteti a ráncokat, és eltűntetni a barázdákat.

Bőrt hidratáló víz

A víz amellett, hogy hidratáltan tartja bőrét, és a ráncok eltüntetésében is segít, jót tesz még a vérkeringésének és az emésztésének is. Segít a fejfájás elkerülésében is. Érdemes belőle legalább napi 2 litert innia.

Ha figyel bőre egészségére, akkor könnyebben megőrzi bőre feszességét és rugalmasságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük