Mik lehetnek a hátfájás okai, és mit tehet fájdalma ellen?

A hátfájás sokféleképpen keserítheti meg az életét. Érkezhet időnként tiszteletét tevő nyilallásként. Megjelenhet tompa sajgásként is. Lehet azonban lüktető, éles is a fájdalom. A hátán érezhető fájdalom lesugározhat a derekába is.

Mik lehetnek a hátfájás okai?

hátfájás ellen

Melyek lehetnek hátfájása legfőbb okai, és mit tehet fájdalma ellen?

Sokan szenvednek hátuk fájdalmától. A hátfájásnak is többféle oka lehet. Sokszor nem könnyű azonosítani a fájdalom okát. Előfordul olyan is, amikor nem lehet egyértelműen meghatározni a fájdalom kizárólagos eredetét.

A leggyakrabban a hátat ért terhelés hatására alakul ki a hát fájdalma, amikor a gerinc körüli izmok, inak és szalagok a túlzott vagy pedig egy helytelen mozdulat miatt megterhelt, megerőltetett ízület miatt fájdul meg a háta. Ilyenkor a fájdalom mozgás közben érezhető. Nyugalomban gyakran nem is jelentkezik a fájdalom.

derékfájást okoz

Mi okozhat hátfájást, derékfájást?

A gerincet alkotó csontok és porckorongok megbetegedése is sokszor okoz hátfájdalmat. Sőt a porckorongok vagy csigolyák által nyomott ideg is hatalmas fájdalmat tud okozni.

A hátunk is a mozgási rendszerünk része, ezért az ízületek kopása is gyakran előfordulhat a gerincen.

A népbetegségnek számító lúdtalp is okozhatja a hát fájdalmát is, mert a lesüllyedt hossz, illetve harántboltozat

hatására megváltozik a láb statikája, és ez hatással van térde, csípője és gerince tartására is.

Korunk civilizációs problémái is sokszor okai lehetnek a hátfájásnak. Ha pl. napi nyolc vagy akár tíz órát is ül az íróasztalánál, jellemzően a számítógépe előtt, miközben talán még állandó időzavarral is küzd, akkor az íróasztalához ragasztott teste tartós stresszhelyzetben bizony gyakran produkál hátfájásos tüneteket.

Mi okozza Önnek háta fájdalmát?

hátfájás okai

Derítse ki hátfájdalma kiváltó okát kérdőíve megválaszolásával! Majd szüntesse meg a hátfájdalmat kiváltó okot, és szabaduljon meg háta fájdalmától

Derítse ki fájdalma okát a Hátfájdalom okai kérdőív kitöltésével!

  1. Töltse ki kérdőívét!
  2. Pontos válaszai kiértékelésével derítse ki hátfájása kiváltó okát!
  3. Fájdalma okának ismeretében pedig szabaduljon meg háta fájdalmától!

Mit tehet a hátfájás ellen?

Sokszor előfordul, hogy a kényelmetlen fekhely okozza a hát fájdalmát. Ilyenkor segít az is, ha egyszerűen kicseréli a matracát, és kényelmes fekhelyet választ magának.

Kezdődő és enyhe hátfájdalom ellen a házi gyógymódok is használhatók. A pihentetés, illetve a fájdalmas terület jegelése is enyhülést is hozhat.

A hátán futó izmok megerősítése és a fájdalom szűnése utáni óvatos nyújtása is segít az ízületek megerősítésében és rugalmasságának a fokozásában. Rendszeres tornával, illetve hátizom erősítő és lazító gyakorlatok végzésével megerősítheti a gerincét körülvevő izmokat, és a kíméletes nyújtással az izmok mozgásterjedelmét is növelheti, illetve a fáradékonyságát csökkentheti. Remek hátizmokat erősítő sport az úszás, mert a hát minden porcikáját megmozgató fizikai terhelés fokozza a vérkeringést, és ezzel pedig segíti a felesleges salakanyagok lerakódását.

gyógymasszázs kezelés

Gyógymasszázs fájdalma megszüntetésére a fájdalmas terület vérkeringésének élénkítésével

A gyógymasszázs is segít a hátfájdalom csökkentésében, mert ellazítja a kötött izmokat, és oldja a feszültséget és a stressz hatását is képes közömbösíteni az izmokban.

Ha viszont a fájdalom már olyan éles, hogy nem szűnik, vagy lesugárzik a lábába is, akkor komolyabb lehet a baj. Akkor is orvoshoz kell fordulnia, ha már vizelési problémái vannak, mert ez pedig a porckorongsérv jellemző tünete lehet. Ezekkel a tünetekkel mindenképp keresse fel háziorvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük