Az emésztőrendszer az elfogyasztott ételeket és folyadékokat szervezet számára hasznosítható tápanyagokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, enzimekre bontja, továbbítja és hasznosítja a gyomor és bélrendszerben. Az emészthetetlen rostanyagok és salakanyagok pedig távoznak a bélrendszerből.
Ha viszont az emésztés során zavarok alakulnak ki, akkor kisebb-nagyobb emésztési probléma jelentkezhet. Emésztési zavart okozhat például
- az egészségtelen, túl zsíros és/vagy túl fűszeres ételek túlzott fogyasztása,
- a tartósítószerekkel és adalékanyagokkal teletömött félkész és készételek gyakori fogyasztása,
- a rostban gazdag élelmiszerek hiánya,
- a kevés folyadék,
- az elégtelen mozgás vagy például
- a túl sok stressz és idegeskedés.
- Ugyanúgy emésztési problémát okozhat azonban a rendszertelen vagy az ételeket megrágás nélkül gyorsan bekapkodó étkezés is.
Az emésztési zavarok jelentkezhetnek hasi görcsökkel, túlzott gázképződéssel, puffadással, székrekedéssel vagy ennek ellentéteként hasmenéssel, vagy túl sok gyomorsavképződéssel, és emiatt a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalommal. Ilyenkor felborul a bélflóra egyensúlya, a bélrendszerben a jó és rossz baktériumok aránya a rossz baktériumok felé tolódik el. A kialakult emésztési zavart meg kell szüntetni, és a bélflóra felborult egyensúlyát vissza kell állítani.
A rossz emésztés nemcsak az élelmiszerekben lévő tápanyagok hasznosulását rontja, hanem az immunrendszert is gyengíti. Ugyanis immunrendszerünk erőssége 70-80%-ban a gyomor és bélrendszer működésétől függ.
Az emésztési zavarok kezelésére nemcsak a mellékhatásokkal járó gyógyszerek, például savlekötők, antibiotikumok, görcsoldók és fájdalomcsillapítók alkalmasak, hanem az emésztést segítő gyógynövények is. Ráadásul ezek a gyógynövények káros mellékhatások nélkül tudják segíteni az emésztést, és állítják helyre a bélflóra felborult egyensúlyát.
Persze nem mindegy, hogy milyen emésztési problémára milyen emésztést segítő gyógynövénytől várja a segítséget. Abban azonban szinte biztos lehet, hogy az emésztésének ártani egyik ilyen gyógynövénnyel sem fog. Ha viszont a problémája csillapítására megfelelő gyógynövényt választja ki, akkor mellékhatások nélkül segíthet magán.
Melyek a legjobbak? Nézzük ezeket az emésztést segítő gyógynövényeket.
Gyömbér
Emésztést segítő és gyulladást csökkentő hatásával a gyömbér nemcsak a hányingert és az émelygést tudja csillapítani, hanem gyomorrontás és gyomorgyulladás esetén is jó szolgálatot tud tenni. Akár teaként fogyasztja, akár az ételeibe főzi bele a gyömbért, megnyugtatja a gyulladt gyomrot és bél nyálkahártyát.
Nemcsak a puffadást előzheti meg a gyömbér rendszeres fogyasztásával, hanem a székrekedést is. Ráadásul az emésztési panaszok csillapítására bevett gyógyszerek káros mellékhatásai nélkül.
Édeskömény
Ez a sárgarépához hasonló zöldség fogyasztása úgy segíti a jobb emésztést, hogy csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben és a rossz emésztés miatti gázképződést. ezzel pedig a puffadás kellemetlen tüneteit előzheti meg.
Görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatását a zöldségben lévő anetolnak köszönheti.
Kamilla
Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásával megnyugtatja az emésztőrendszert, a gyomor és bél nyálkahártyáját. Ezzel pedig csökkenti a gyomorégést, és megelőzi a puffadást és a gyomorgörcsök kialakulását.
Babérlevél
A babérlevél az emésztőrendszer megnyugtatásával és a felhalmozódott méreganyagok kiürülésének ösztönzésével segíti a jobb emésztést. Gyulladást csökkentő hatásával megnyugtatja a gyomor és a bél gyulladt nyálkahártyáját.
Borsmenta
Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásával megelőzi a gyomorban kialakuló görcsöket. Az epesav termelés ösztönzésével javítja az emésztést, a tápanyagok feldolgozását.
Az emésztést segítő gyógynövények közül melyiket fogja kipróbálni háborgó gyomor és bélrendszere gyulladásának csillapítására?