Melyik napszakban magasabb a vérnyomás?

A vérnyomás nem egyenletes a nap folyamán. Még egészséges embereknél is hullámzik a vérnyomás értéke napközben. Emellett pedig több tényező is befolyásolja a vérnyomás aktuális értékét.

Mi lehet hatással a vérnyomás alakulására?

Hatással van a vérnyomására az időjárás. Hidegfrontnál az erek összehúzódnak, és ez megemeli a vérnyomást. Melegfrontnál pedig pont fordítva, kitágulnak az erek, és lecsökken a vérnyomás.

Erőteljes mozgás, sportolás közben is magasabb a vérnyomása a nyugalmi helyzethez képest. Egészséges embernél természetesen az erőteljes fizikai munka vagy az edzés befejezése után hamarosan visszaáll a vérnyomás és a pulzus nyugalmi értéke.

A minket érő stressz is képes megemelni a vérnyomást. Ha hirtelen felidegesíti magát, akkor a vérnyomása is felugorhat.

Az elfogyasztott ételek is hatással lehetnek a vérnyomásra. Köztudott, hogy a sós ételek és a telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása a koleszterinszint növelésével emeli a vérnyomást. Sőt évek, évtizedek alatt az erek falának meszesedésével tartósan magas vérnyomást okoznak.

melyik napszakban magasabb a vérnyomás

Melyik napszakban magasabb a vérnyomás? Nappal vagy éjszaka?

Ezzel szemben pedig vannak olyan vérnyomást csökkentő ételek, amelyek képesek csökkenteni azt. Közismert a fokhagyma és a rengeteg antioxidánst tartalmazó bogyós gyümölcsök vérnyomást csökkentő hatása. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajos húsú halak fogyasztása is képes csökkenteni a vérnyomást. Csakúgy, mint a galagonya vagy a fehér fagyöngy tea fogyasztása.

A koffeint tartalmazó italok és az alkoholos italok fogyasztása is megemelheti a vérnyomást.

A dohányzásnak is lehet vérnyomást emelő hatása.

A beszedett gyógyszerek is befolyásolják a vérnyomás alakulását. Különösen a vérnyomást csökkentő gyógyszerek szedése. Nem mindegy, hogy milyen mennyiségben veszi be ezeket a vérnyomáscsökkentőket. Emellett pedig vérnyomása alakulására annak is hatása lehet, hogy mikor veszi be a gyógyszereit.

Egészséges embernél ezek a tényezők természetesen csak átmenetileg növelik a vérnyomást. Azonban a magas vérnyomás kialakulásának ezek az életmódbeli tényezők mindegyike kockázati tényezőként szerepel. Ezért érdemes csökkenteni a magas vérnyomás kialakulásának a veszélyét ezeknek a kockázati tényezőknek az elkerülésével, az életmód átalakításával.

Mikor magasabb a vérnyomás? Reggel vagy este?

A megfigyelések alapján napközben magasabb a vérnyomás az egészséges vérnyomással élő embereknél is. Ez összefügg a napközbeni aktivitással. Estére pedig lemegy a vérnyomás értéke. Ezzel is könnyebb lesz elaludni, mert az alacsonyabb vérnyomás segít az elalvásban. Az éjszakai alvás közben a vérnyomás értéke alacsonyabb. Ez természetesen felborul akkor, ha valaki éjszaka dolgozik, és emiatt napközben alszik néhány órát.

Az általánosan megszokott napközbeni ébrenlét és éjszakai alvás esetén a vérnyomás néhány órai alvás után éri el a legalacsonyabb értékét. Ez valamikor hajnali 2-3 óra körül történik. Természetesen attól függően, hogy mikor feküdt le, és mikorra tudott néhány órát aludni ahhoz, hogy megnyugodjon, és vérnyomása elérje az Önnél legalacsonyabb értéket.

A hajnali 2-3 óra körül elért legalacsonyabb vérnyomás után lassan emelkedik a vérnyomás. Ez az emelkedés azonban nem egyenletes. Közvetlenül ébredés előtt a korábbihoz képest gyorsabban emelkedik a vérnyomás, és az emelkedés még felkelés után is tart még néhány órán, 2-3-4 órán át. Ezért valamikor 10 óra körül éri el a vérnyomás a napközbeni legmagasabb értékét.

A vérnyomás délelőtti legmagasabb értéke után elkezd folyamatosan csökkenni a vérnyomás. Majd délután pedig újra megjelenik a vérnyomás értékében egy emelkedő hullám. Ez az emelkedés azonban már kisebb mértékű, és rövidebb is, mint a délelőtti vérnyomásemelkedés.

Ezek alapján látszik, hogy normális vérnyomású, egészséges embereknél éjszaka, alvás közben alacsonyabb a vérnyomás. A vérnyomás értékének napközbeni természetes ingadozását pedig befolyásolják még a korábban felsorolt tényezők:

  • az időjárás
  • a sportolás vagy bármilyen más fizikai aktivitás
  • a vérnyomás alakulására ható ételek és italok fogyasztása
  • a dohányzás
  • a stressz
  • gyógyszerek szedése
vérnyomás mérése

Hogyan mérje meg szabályosan a vérnyomását?

A vérnyomás napközbeni ingadozása miatt érdemes napközben több időpontban is megmérni a vérnyomást.

  • Mindenképp érdemes pihenni néhány percet a vérnyomás mérése előtt. Edzés, erős fizikai munka közben ne mérje a vérnyomását, mert értelemszerűen magasabb lesz a megszokott értékekhez képest.
  • Ne beszéljen, ne mozogjon a vérnyomás mérése közben, tartsa lazán a karját az asztalon vagy az ölében pihentetve.
  • Érdemes mindig ugyanazon a karon mérni a vérnyomást. Azért, mert a bal karon kicsit magasabb a vérnyomás.
  • Tapasztalatok alapján a vérnyomást leginkább felkelés után és este 5-6 óra körül érdemes megmérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük