Levendula tea kedvező hatása egészségére

A levendula vadon is virágzik, de akár termesztheti is. Gyógyító hatása révén sokan szedik a természetben a vadon termő levendula virágát, és sokan termesztik is. A levendula tea és a levendulaolaj gyógyhatása jól ismert. Biztos ismeri Ön is ezeket.

Levendula mező a levendula virágzásakor

A levendula júniusban virágzik. Ekkor szedik le a virágait, a levelei viszont egész évben szedhetők. A levendula leveleit húsok ízesítésére használt fűszerkeverék készítéséhez is használják, például az oregánóval vagy a bazsalikommal együtt.

A levendula tea készítése mellett jól ismert a levendulaolaj gyógyító hatása is. A levendula olajat a levendula virágaiból, leveleiből sajtolják, és belélegezve, inhalálva, illóolajként felhasználva is kiváló nyugtató hatása miatt. A levendula virágát megszárítva pedig teakeveréket készítenek belőle.

A levendula talán a kamilla mellett az egyik legismertebb és legtöbb gyógyhatással rendelkező gyógynövényünk. Nézzük meg gyógyító hatását.

Mire jó a levendula tea?

levendulavirág

A levendula legértékesebb része a virága

A levendula egyik legfontosabb gyógyító ereje a nyugtató hatásában rejlik. Az idegek megnyugtatásából következik a levendula tea számos gyógyító hatása.

  • Nyugtató, fájdalomcsillapító hatása révén segít a fejfájás csillapításában. Különösen akkor, ha valamilyen idegesség, stressz miatt jelentkezik a fejfájás.
  • Depresszió ellen is nagyon hatásos nyugtató tea.
  • Nyugtató hatása révén jól ismert a levendula tea stresszoldó hatása is.
  • vérnyomás magas értéke

    Mit tehet, amikor ilyen magas a vérnyomása? Hogyan segít a levendula tea fogyasztása?

    A magas vérnyomással kapcsolatos problémák jelentős része az idegeskedés, az állandó rohanás, a stressz miatt alakul ki. A felgyorsult élettempó, a pihenés elmaradása sokszor okozhat magas vérnyomást. Életmódjának drasztikus átalakítása mellett egy csésze levendula tea fogyasztása ilyenkor is segíteni tudja a vérnyomás magas értékének normalizálását.
  • Nyugtató hatással van az idegeskedés miatt jelentkező gyomor és bélpanaszoknál is. A gyulladt gyomor és bélnyálkahártyát megnyugtatja. Az epe működését is segíti.
  • A tea fogyasztása segít alvászavar, álmatlanság ellen is. Ha nehezen tud elaludni, akkor este egy csésze levendula tea elfogyasztásával könnyebb lesz elaludni.

Jótékony hatással van az immunrendszer működésére is. A levendula regeneráló, nyugtató hatása erősíti az immunrendszerét, és javítja a betegségekkel szembeni védekezőképességét is.

Levendula tea készítése

levendula tea

Mire jó a levendula tea?

A levendula tea készítésekor a legfontosabb a levendula virágában található jótékony hatású illóolajok megtartása. Ezért a tea elkészítésekor a teáskannát vagy a csészét le kell fedni. Azért, hogy a levendulavirág jótékony illóolajai ne tudjanak elpárologni a forró vízből párolgó gőzzel. A levendula teakeveréket teáskannában főzheti is, vagy pedig a forrásban lévő vízbe is belerakhatja. Az a fontos, hogy fedje le, hogy ne párologjanak el az illóolajok.

Ha felforralta a teavizet, akkor a forrásban lévő vízbe rakja bele a szárított levendulavirágból készült teakeveréket, és fedje le. 10 perc után, illetve amikor már kellően lehűl ahhoz, hogy meg tudja inni, fogyaszthatja is. Ha édesíteni szeretné, akkor érdemes mézet keverni a teába. A legjobb a termelői méz. Azért, mert ez nem tartalmaz bélflórát károsító tartósítószereket.

Főzheti is a teáskannában a teavízbe rakott levendula teakeveréket. Amikor felforr a főzet, akkor fedje le, és hagyja addig állni a főzetet, amíg annyira kihűl, hogy meg tudja inni. A levendula tea készítése során figyeljen arra, hogy bárhogyan is készíti a teát, mindig fedje le a főzetet.

Tudja már, hogy a levendula tea készítése hogyan fogja segíteni egészsége javítását?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük