Gyulladáscsökkentő vitaminok

Az egészséges étkezés nemcsak immunrendszere erősségének és emésztőrendszerének tesz jót, hanem megvédi a gyulladásokkal szemben is. Ha elfogyasztott ételei bőségesen tartalmaznak gyulladáscsökkentő vitaminokat, akkor szervezete sokkal jobban védett lesz a különféle gyulladásokkal szemben is.

A változatos és vitaminokban gazdag étkezés megakadályozza a gyulladásoknak a kialakulását. A vitaminok antioxidáns tartalma a szabadgyökök megkötésével véd a gyulladásokkal szemben is. Kialakult gyulladásnál pedig a gyulladást csökkentő vitaminokban gazdag étrend képes csökkenteni és meg is szüntetni a szervezetben kialakuló gyulladást.

Melyek a gyulladáscsökkentő vitaminok?

Gyulladást csökkentő A-vitamin

Kiváló gyulladáscsökkentő vitamin az A-vitamin. Ennek a vitaminnak az izmok és ízületek megerőltetése miatt kialakuló izom és ízületi fájdalmak csökkentésében van fontos szerepe. Nemcsak a csontok erejét és az izomszövetek növekedését segíti, hanem fontos szerepe van a gyulladásos folyamatok megszüntetésében is.

Sok gyulladást is csökkentő A-vitamint talál a fejes salátában, brokkoliban, kelkáposztában, sárgarépában és a krumpliban is.

B-vitaminnak is van gyulladást csökkentő hatása

b6-vitamin

Sok B-6 vitamin található ezekben az élelmiszerekben

A B-vitaminok közül különösen a B6 vitaminnak, a piridoxinnak és a B9 vitaminnak, a folsavnak van jelentős gyulladást csökkentő hatása. A piridoxin megfelelő szintje különösen a bőr egészségének megőrzésében, a bőr gyulladásos panaszainak az elkerülésében játszik fontos szerepet.

A folsav pedig a vér oxigénellátási képességének javításával játszik szerepet a sejtek egészségesebb működésében, szabályos anyagcseréjében, és a vérszegénység megelőzésében.

Sok B-vitamin található a zöldborsóban, babban és a spárgában is.

C-vitamin gyulladáscsökkentő hatása

A C-vitamin is kiváló gyulladást csökkentő vitamin. Antioxidáns hatása révén az A-vitaminhoz hasonlóan enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat. Elősegíti a sejtek regenerálódását. Hozzájárul a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez.

gyulladáscsökkentő vitamin

A sok C-vitamint tartalmazó gyümölcsök jelentős mértékben csökkentik a gyulladást is

Sok C-vitaminhoz juthat hozzá friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

  • Különösen sok C-vitamint tartalmaz például a citrom és a narancs.
  • Kifejezetten sok C-vitamin van a kiviben is.
  • A zöldségek közül magas C-vitamin tartalma van a paprikának és a paradicsomnak is.
  • Ha szereti a savanyú káposztát, akkor ennek a rendszeres fogyasztásával könnyen hozzájuthat a mindennapi C-vitamin adagjához.

D-vitamin gyulladást csökkentő hatása

A D-vitaminnak is jelentős gyulladást csökkentő hatása van az immunrendszer erősítése által. Minél erősebb az immunrendszere annál ellenállóbb lesz nemcsak a betegségekkel, hanem a különféle gyulladásokkal szemben is.

A bőr gyulladásos betegsége, a pikkelysömör vagy az ekcéma, a krónikus bélgyulladás és a különféle autoimmun betegségek, például a rheumatoid arthritis vagy a sklerózis multiplex is sokkal hamarabb jelennek meg akkor, ha nem jut elegendő D vitaminhoz.

Ha elegendő D-vitaminhoz jut, akkor izmai is gyorsabban és könnyebben regenerálódnak 1-1 fárasztó, megerőltető edzés után. A D-vitamin gyulladást csökkentő hatása mellett még a csontok erősségének megőrzésében játszik fontos szerepet a kalcium csontokba való beépülésének támogatásával.

D-vitaminhoz alapvetően a napfény ibolyántúli sugaraiból juthat hozzá, mert ha naponta legalább negyed órát napon van, akkor a bőre megtermeli mindennapi D-vitamin szükségletét. Élelmiszerekből csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Viszonylag sok van belőle a májban és egyéb belsőségekben valamint az olajos halakban. Megtalálható még a tojássárgájában, a tejben és a margarinban is. Ezekben azonban már kisebb mennyiségben. A növények közül egyedül azokban a gombafélékben található meg, amelyek a nap UV sugárzását képesek hasznosítani.

E-vitamin is csökkenti a gyulladást

Az E-vitamin is immunrendszerét erősítő, antioxidáns, szabadgyököket megkötő hatásával védi a különféle gyulladásokkal szemben. Az immunrendszer erősítése mellett lassítja a sejtek öregedését. A szabadgyökök megkötésével és kialakulásuknak a megelőzésével lassítja az izmok elfáradását. Az izmok fáradásának csökkentésével is növeli az állóképességét.

Sok E-vitamin található a növényi olajokban és az olajos magvakban. Magas E-vitamintartalma van a napraforgó és az olívaolajnak. Sok E-vitamin van azonban a dióban és a mogyoróban is. Az állati eredetű élelmiszerekből a húsokban és a tojásban van sok E-vitamin.

Egészséges táplálkozással a gyulladások ellen is

Egészséges ételek fogyasztásának változatos étrendjével több legyet is üthet egy csapásra. Nemcsak az immunrendszerét erősíti meg a különféle fertőzésekkel és betegségekkel szemben, hanem a gyulladásokkal szemben is sokkal nagyobb védettséget szerezhet.

  • A túlzott terhelésből származó ízületi és izomgyulladásokkal szemben, valamint a sejtek anyagcsere folyamatai során keletkező szabadgyökök okozta gyulladások ellen is.

Ha kevesebb félkész és készételt fogyaszt, és ezek helyett több friss zöldséget és gyümölcsöt eszik, akkor ezzel máris sokat tett nemcsak immunrendszere egészségéért, hanem a gyulladásokkal szembeni fokozott védelméért is.

Ha pedig emellett még csökkenti a cukrozott italok és édes sütemények, csokoládé és chipsek fogyasztását is, akkor még nagyobb ellenállóképességre tesz szert a gyulladásokkal szemben.

Az alkohol fogyasztásának a mellőzésével is nagyobb védelmet szerez a gyulladásokkal szemben. Azért, mert az alkohol fogyasztása csökkenti a vitaminok hasznosulásának hatékonyságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük