A lökéshullám terápia hatékonysága

Azt már a 2000-es évek eleje óta tudjuk, hogy a mozgásszervi betegségek gyógyítására hatásosan használható a lökéshullám kezelés. Számos klinikai tanulmány is készült a terápia eredményességének felmérésére. Ezek összecsengő következtetése, hogy 80%-os eredményességgel megszűnnek a panaszok már a kezeléssorozat végére. Mit is jelentenek azonban a számok? Mi van a 80% mögött elbújva? „Mi lesz az én gyógyulásommal? Benne leszek a 80%-ban?”

Önt is érdeklik a lökéshullám terápia eredményességének kulisszatitkai?

A kezeléseket követően a távozó betegekkel konzultálva és tapasztalataikról érdeklődve az elmúlt hetekben többször felmerült a kérdés: Hogyan mérhető és főleg mikor a lökéshullám terápia hatékonysága?

Mikor mérhető a lökéshullám terápia hatékonysága?

Ma egy kedves páciensünk, aki sarokfájdalmai miatt fordult hozzánk, az első kezelés után azt mondta, hogy ő majd holnap reggel eldönti, hogy kér-e még kezelést, mert akkor már érezni fogja, hogy ez a terápia az ő számára hatékony-e vagy sem. Megpróbáltam elmagyarázni neki, hogy korai lenne egy kezelés után végső döntést hozni a kezelés hatékonyságáról. Miért is? Hogy van ez a lökéshullám kezelésnél? És általában a fizikoterápiás kezeléseknél?

sarokfájdalom kezelése

Sarokfájdalom kezelése lökéshullámmal

Az első 2-4 kezelés után lehetséges, hogy a betegek fájdalmai nemhogy enyhülnek, hanem fokozódnak is. Mindenkinek elmondjuk, hogy ettől ne ijedjenek meg, ez nem jelenti azt, hogy rossz kezelést választottak. A lökéshullámok ugyanis stimulálják a szervezetet:

  • elindul egy fokozott véráramlás a kezelt területen, vérbőség alakul ki, és
  • a lerakódott káros, gyulladáskeltő anyagok elkezdenek a véráram útján távozni a szervezetből.
  • A gyulladást okozó anyagok távozása azonban egy hosszabb folyamat. Ami akár évek alatt felhalmozódott a fájdalmat okozó területen, az nem fog kitisztulni a szervezetből 1-2 nap alatt. A vér nem háromsávos autósztrádákon szállítja el a gyulladást okozó salakanyagokat, hanem hajszálerek sűrű szövedékén keresztül préseli át. Időre van szüksége a munkához.

Az is lehetséges, hogy a salakanyag szállítási munkálatok nem játszódnak le az alatt az idő alatt, amíg a kezeléssorozat tart. Ezért mondjuk – és ezt klinikai tanulmányok igazolják – hogy a lökéshullám kezelés hatása még hetekig, hónapokig tart a kezelések befejezése után is. Egyszer csak azt veszi észre a beteg, hogy már nem fáj a lába. Ezt viszont nehezebb észrevenni, mint a fellépő fájdalmat, mert a fájdalommentesség a szervezet természetes állapota.

Kinél mikor érkezik el a fájdalom megszűnése?

Ez sok tényezőtől függ. Csak néhány ezek közül:

  1. Mióta áll fenn a fájdalom?
  2. Mennyire van állandó terhelés alatt a kezelt terület? Pl. sportolóknál vagy álló munkát végzőknél nehéz lenne hetekre kivonni a terhelés alól a fájdalmas testrészt.
  3. Van-e túlsúly?
  4. Hány éves a páciens?
  5. Milyen a panaszos életmódja? Sportol-e vagy mozgásszegény életmódot folytat?
  6. Vannak egyéb betegségek, szed gyógyszert?
  7. Milyen cipőt visel? Külön cikket érdemel a nagyon lapos és nagyon magas sarkú cipők viselésének a problémája.
  8. Milyen a kezelt páciens fájdalomküszöbe? A fájdalom ugyanis rendkívül szubjektív dolog.

Sokan vannak betegeink között, akik már az első vagy második kezelés után úgy jönnek vissza, hogy könnyebb a mozgásuk. Vannak azonban, akik még 6 kezelés után is olyan visszajelzést adnak, hogy továbbra is fájdalmaik vannak. Őket csak azzal tudjuk biztatni, hogy az eredmény hónapok elmúltával is jelentkezhet, amikor esetleg már nem is gondolnak arra, hogy ez a lökéshullám kezelés eredménye lehet.

Amit még említsünk meg

Ha a tünetek megjelenése után rövidesen hozzánk fordul, akkor nagy valószínűséggel még „csak” a megerőltetéssel, gyulladással kapcsolatos panaszait kell kezelni. Ha azonban már hosszú ideje fáj a sarka, akkor a kezeletlen gyulladás már csontlerakódást is okozhatott sarka talpi részén vagy sarokcsontja hátsó külső peremén, és a meszes lerakódás fellazítása és véráramával való elszállítása már jóval nehezebb és hosszadalmasabb gyógyulási folyamat lesz.

Éppen ezért az előbb felsorolt sok tényező miatt nem állítjuk, és nem ígérjük senkinek, hogy 100% a gyógyulás esélye. Amit mi megtehetünk, megtesszük a kezelésekkel, de a páciensnek hozzá kell tennie a maga erőfeszítéseit is: pl. fogyás, életmód változtatás formájában, illetve a szakember tanácsainak betartásával.

Mi nem tudjuk és nem is akarjuk ellenőrizni, hogy Ön mit tesz, vagy nem tesz meg a gyógyulásáért. De ha Ön magába néz, akkor tudni fogja, hogy mivel tehetne még többet a fájdalom mentesség eléréséért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük