Melyek a vállfájás leggyakoribb okai?

Meghúzódott vagy begörcsölt a válla? Az is előfordulhat, hogy túlerőltette? Vagy valamilyen komolyabb betegség okozza vállfájdalmát?

Mik lehetnek a leggyakoribb okok?

Vállfájdalmát okozhatják sérülések valamint gyulladásos és kopásos mozgásszervi, ízületi problémák is. Érrendszeri vagy idegrendszeri betegségek is állhatnak azonban vállfájdalma mögött. Bármi is áll vállfájása mögött, a kezelése fájdalma okának feltárásával kezdődik. Ehhez pedig fel kell kutatni fájdalma okát.

Mik lehetnek a vállfájás okai?

1. Elfeküdheti a karját, vállát

vállfájás okai

Mi okozhatja vállfájását?

Egy jó nap már éjszaka elkezdődik, de ha elfeküdte a vállát, akkor komoly gondjai lesznek már a megindulással is. Alvás közben ellazulnak és pihennek az izmai és az ízületei. Ha ebben az ellazult állapotban valamilyen lehetetlen testtartást vesz fel, és a vállát, karját a saját testsúlyával is megterheli, akkor könnyen elfeküdheti a karját, vállát. Előfordult már, hogy elfeküdte a vállát?

2. Féloldalasan terheli az ízületeit

Egy ilyen kellemetlen éjszaka utáni fájdalmas ébredéskor talán azt gondolná, hogy ennél már csak jobb jöhet. Ez azonban egyáltalán nem olyan biztos. Ha olyan munkája van, ahol nagyon egyoldalúan, féloldalasan terheli az ízületeit, akkor ennek az évek során komoly következményei lehetnek. Gondoljon csak bele például a szobafestők munkájába.

3. Állandóan fej felett tartott kéz

Az állandó fej feletti munkától kialakulhat a befagyott váll szindrómája. Nem kell azonban szobafestőnek lenni ahhoz, hogy a vállízület mozgásának beszűkülése idős korban komoly gondokat okozzon. Ha vállával gondjai vannak, és nehezen tudja felemelni a karját, akkor befagyott válla eredményes kezelésének lehetőségét érdemes megismernie.

4. Vállízületek meszesedése

Okozhatja vállfájdalmát a vállízületek kopása, a meszesedés vagy az ízületek krónikus gyulladása is. Annak ellenére, hogy a váll nem testsúlyt hordozó ízület, azért különféle sérülések hatására beindulhat, felgyorsulhat a porcfelszín kopása a vállában is. Meszesedéshez vezethet az inak hosszadalmas, kezeletlen gyulladása is. Egy kellemetlen gyulladáshoz elég egy kiadós huzat is a nyári kánikulában lehúzott ablak mellett.

5. Ülőmunka

Komoly vállfájdalmakat okozhat a mozgáshiány, az ülőmunka is.

6. Gerincferdülés

A gerincferdülés is komoly vállízületi panaszokat okozhat.

7. Váll sérülései

Vállfájdalmát a gyulladáson és a kopáson kívül sérülések is okozhatják. Mivel a vállunk igencsak gyakran igénybe vett ízületünk, ezért könnyen sérülhet. A vállízület a legnagyobb mozgástartománnyal bíró ízületünk, ezért leggyakrabban a váll ficamodik ki. Ezen túl azonban a többirányú forgó mozgások miatt elszakadhatnak az izmok vagy az izmokat a csontokhoz rögzítő inak is. A vállban sok izom zavartalan együttműködésére van szükség a több irányban jól mozgó vállhoz. Egy kulcscsonttörés is komoly fájdalmakat okozhat.

8. Ízület kopása

Vállba kisugárzó fájdalmat okozhatnak a nyaki gerinc kopásos panaszai is.

9. Stressz

Az állandó feszültség, a rohanás, a határidők szorítása, a stressz is komoly vállfájdalmat okozhat.

10. Koszorúér meszesedése

Lehetséges azonban az is, hogy nem is mozgásszervi panaszai vannak, hanem koszorúér meszesedése van, és ez okoz gondot a vállával.

Önnek mi okozhatja vállpanaszait?

meszes bal váll lökéshullám kezelés

Meszes bal váll lökéshullám kezelése centrumunkban

Ha szeretne vállfájdalom nélkül élni, akkor ezt a kezelést mindenképp érdemes megismernie.

Ha pedig kérdése van válla kezeléséről, akkor a (+36-1) 269-2946-os számon munkatársaink munkaidőben várják a hívását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük