Melyek a térdfájás gyakori okai?

A térd a leginkább igénybe vett ízületünk. Idős korban elsősorban a porcok kopása, fiataloknál pedig a túlerőltetés vagy valamilyen sérülés hatására fájdul meg a térd.

A térdfájásnak sokféle oka lehet. Az állandó mozgásban és terhelés alatt lévő térdben az ízületek és a szalagok könnyen megsérülnek. Ha pedig bármilyen sérülés vagy helytelen testtartás hatására megváltozik a testtartásunk, akkor ez máris károsíthatja az ízületeket.

A térdfájdalom nem válogat az idősek és a fiatalok között. Mivel a legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, ezért bárkinél előfordulhat a térdízületek fájdalma. A fájdalmak jellege között azonban már vannak eltérések a fiatalok és az idősek között.

  • Ha már megette a kenyere javát, akkor Önnél a porcok kopása fordulhat elő nagy arányban.
  • Ha viszont még fiatal, akkor a térdében futó izmok sérülhetnek meg gyakran. Nem ritkák az izomszakadások és zúzódások okozta panaszok.

Az Ön térdének fájdalmát mi okozhatja?

A térdfájás okai melyek lehetnek? Szeretné megismerni?

Térdízületi porcok kopása

térdfájás oka

Fáj a térde? Mi okozhatja panaszait?

Idős korban a már említett térdízületi porckopás a térdfájdalmak egyik leggyakoribb oka.

  1. A csontok végeit párnaként körülölelő porcok a folyamatos használatban dörzsölődnek, vékonyodnak. A porcok súrlódásmentes mozgását biztosító folyadék mennyisége is csökken. 40-50 éves kor felett, ha felkeléskor vagy erőteljes fizikai terhelésre érzi térdében a fájdalmat, akkor felettébb valószínű, hogy porckopása van.
  2. Idős korban már nemcsak a porcok kopnak, hanem az ízületek és a szalagok rugalmassága is csökken. Ez sem segíti térde fájdalommentes működését.

Sokízületi gyulladás

Sokízületi gyulladás (reumatoid artritis) panaszait az immunrendszer zavara okozza. Leggyakrabban a kéz ízületeit támadja meg, de több ízületet is károsít, és nem kíméli a térd ízületeit, az ízületi porcot és tokot sem.

Térd sérülései és túlzott terhelése

20-as, 30-as éveiben még nem kell térdízületei kopásától tartania, ezért ha fáj a térde, akkor fájdalmát minden bizonnyal valamilyen sérülés vagy túlzott terhelés okozza.

  1. Fiatal korban az inak és ízületek még rugalmasak. Azonban ha túlerőlteti ízületeit, akkor azok könnyen begyulladhatnak. Gyakori a fájdalom jelentkezése 1-1 erőteljesebb edzés után.
  2. Az izom és ízületi sérülések is gyakran okoznak komoly térdfájdalmat.

Térdszalag és porcsérülések

A sérülés miatt megváltozott mozgás, vagy a nem kellő körültekintéssel kezelt, akár első ránézésre még apró szalag és porcsérülés is okozhat komoly panaszokat.

A lúdtalpról azt gondolná, hogy a talpa fájdalma, ami igaz is, csakhogy lesüllyedt lábboltozata miatt megváltozik a mozgása, lábfejének a tartása, és ez a térdére is hatással van. Akár csak kismértékben megváltozott lábtartás is térde túlterhelését okozhatja. Ez pedig hosszabb távon sosem jelent jót az erőteljesen igénybevett térdízületeinek.

Inak, izmok gyulladása

Nemcsak az izmok és az ízületek, hanem a térd izmait a csonthoz rögzítő inak is begyulladhatnak. A térd esetében itt alapvetően a hátsó, hajlító combizmokat a térdhez kapcsoló inakról beszélhetünk.

Térd nyáktömlő gyulladás

Gyakran okoz panaszokat a térd nyáktömlő gyulladása is. Ez is előfordulhat valamilyen sérülés miatt, de olyan munkakörökben, ahol gyakran kell térdelni foglalkozási ártalomként is gyakran jelentkezik. Például burkolók, térkövezők, kertészek küszködnek ezzel sokat.

Térdet terhelő túlsúly

Mozgásszervi panaszoknál állandóan visszatérő probléma forrása a túlsúly. Nem kell ecsetelni, hogy a többletterhek cipelése a térdének sem tesz jót.

Örökletes hajlam

A térdfájdalommal járó betegségek (porckopás, sokízületi gyulladás) jellemzője az örökletes hajlam. Ha szüleinek ilyen panaszai vannak, akkor az átlagosnál nagyobb az esélye annak, hogy Önnek is lehetnek ilyen panaszai.

térdfájdalom oka

Mi az oka térdfájásának? Derítse ki a kérdőív kitöltésével! Utána pedig szüntesse meg a térdfájdalmat kiváltó okot

Mi okozza térde fájdalmát?

Önnek mi a panasza?

Szeretne térdfájás nélkül élni? Túl akar lenni térdfájdalmán?
Térdspecialistánk segítsen szúró, szaggató fájdalma enyhítésében?

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

2 gondolatok ezen: “Melyek a térdfájás gyakori okai?

  1. G Vera

    Kedves Harmónia Centrum!
    Nemrég írtam Önöknek bokámmal kapcsolatban.Lassan javul nem fáj csak merev még így naponta tornáztatom.Viszont a hetekig tartó fájdalom miatt máshogy terheltem a lábam és a térdeim megfájdultak.különösen akkor kezdtek fájni mikor 2 hete 4 kilométert bicikliztem hátam mögött a 10 kilós gyerekkel félig lapos gumival.utána nagyon bedurrantak a térdeim.alapban nem fájnak de ha leguggolok feszülnek és úgy érzem mintha szét akarnának robbanni.hajlításkor mindkettőn egy folyadékkal teli puha dudor tapintható a térdkalács mellett ami nyomásra érzékeny.a térdeim miatt a bokám tornáztatását sem tudom rendesen csinálni.mi lehet a bajuk…túlerőltettem?mit tehetnék hogy rendbe jöjjek?köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves G Vera!
      Úgy tűnik, ízületei sorozatban sérülnek le.
      Valóban az Ön által leírt bicikliút be tudja lobbantani a térdízület folyadékait, szöveteit. Ezért a duzzanat és a fájdalom. Akkor, a bicikliút másnapjától számítva pár napon keresztül kifejezetten pihentetésre, lábainak felpolcolására, és jegelésre lett volna szüksége a térdének az akut gyulladás csökkentéséhez. Természetesen ezt most sem késő elkezdeni, de így elhúzódóbb, több hetes lesz a regeneráció.
      Figyelembe véve, hogy még bokája sem száz százalékos, és most térdei is érintetté, fájdalmassá váltak, én mindenképp javasolnék most már egy személyes konzultációt egy ortopédussal. A beszélgetés és vizsgálat fényt deríthetne arra, ha áll valamilyen komolyabb ok is a sorozatos lesérülések hátterében. Az is lehet, hogy szimplán túlterheli magát. Ez esetben a terápia lehet csak rövid távon pihenés, és rehabilitáló gyógytorna. Azonban ha ízületi porcai sérültek, nyáktömlői gyulladtak, vagy talpboltozata és sarokcsontjának helyzete okozta szerkezeti probléma áll a háttérben, előfordulhat, hogy komolyabb kezelési technika alkalmazására is szüksége lesz ahhoz, hogy elkerülje a hónapokon át húzódozó lassú gyógyulást.
      Állunk szolgálatára a térde és bokája gyógyulásához

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük