Mozgásszervi problémákon segíthet a kineziológiai tapasz

A kineziológiai tapasz az edzéseken nem helyettesíti az izmok erősítését követő rendszeres nyújtást. Viszont az izmok fáradékonyságának a csökkentésére, és a meghúzódott izmok gyorsabb regenerálódásához remekül használható.

A tapaszt nemcsak sportolók használhatják sérüléseik kezelésére. Szeretne még többet is megtudni a kineziológiai tapaszról?

A különböző mozgásszervi fájdalmakat nem csak gyógyszerekkel vagy műtéttel lehet kezelni. Szerencsére az alternatív gyógymódok egyre nagyobb teret nyernek, így sokszor megúszható a műtét vagy elkerülhető a gyógyszeres kezelés. Egy ilyen alternatív módszer a kineziológiai tapaszok használata, melyekkel erősítő vagy regeneráló hatást érhetünk el a különféle ragasztási technikák használatával.

kineziológiai tapasz felragasztása

A kineziológiai tapasz szakszerű felragasztásával elmarad a homlokráncolás, és fájdalma is hamarabb megszűnik.

Ezeket a ragasztási technikákat persze a kellő gyakorlattal rendelkező szakemberek ismerik igazán. Nem megfelelő felragasztásnál sem ártanak, de gyógyító hatásuk sem érvényesül, ezért ha késedelem nélkül szeretne felépülni sérüléséből, vagy megszabadulni fájdalmától, akkor megfelelő hozzáértés nélkül nem ajánlott otthon kísérletezni velük. A korábban elmondottak szerint nem véletlen ez, hiszen a tapaszok gyógyító hatása csak szakszerű felhelyezéssel lesz tökéletes.

A kineziológiai tapaszok (kinezio tape-ek) sok sérülés esetén tudnak segíteni. Enyhítik a fájdalmát, és segítik a gyógyulást is. Ezért mindenképpen érdemes próbálkozni a használatukkal, mielőtt drasztikusabb megoldást keres sérülése kezelésére.

Mi az a kinezio tape?

A kinezio tape egy olyan rugalmas tapasz, ami sokat tud segíteni krónikus fájdalma enyhítésében és megszüntetésében. A tapasz rugalmas pamutanyagból készült. Légáteresztő és bőrbarát anyagú, emellett viselni is kényelmes, mert nem zavarja mozgás közben sem. Megvan az az előnye is, hogy nem szájon át bevehető gyógyszer, ezért a mellékhatások miatt sem kell aggódnia.

Ugrótérdet is kezelhet kinezio tape-pel

Az ugrótérd jellemzően túlterhelés miatt alakul ki, tehát elsősorban a rendszeresen sportoló emberek problémája. A fájdalom a térdkalács csúcsánál jelentkezik, és a térd alatt található patella ín érintett. Terhelésre fokozatosan összehúzódik az izom, emiatt fokozódik a térdkalács fájdalma is. Ez a kellemetlen fájdalom eleinte pihentetésre elmúlik, később viszont már nem. Mivel ez hosszabb távon is problémát okoz, és a mindennapokat nagyban megnehezíti, egyértelmű, hogy kezelni kell.

  • A legkézenfekvőbb megoldás ilyenkor a túlterhelés miatt feszülő, összehúzódó és begyulladt izmok óvatos nyújtása, mert a rendszeres nyújtással az izmok egyre nagyobb terhelést fognak elbírni, és nem fognak begyulladni.
  • Ha a rendszeres nyújtás nem hozza a kellő eredményt, vagy szeretné a gyulladás visszahúzódásának időszakát lerövidíteni, akkor a kinezio tape is kitűnő kiegészítő megoldást jelenthet. Szakszerűen felhelyezve a tape szalag csökkenti a gyulladást, és regenerálja az izmokat.

Maga a kezelés nagyon egyszerűnek tűnik: a megfelelő tapaszt fel kell ragasztani az érintett területre, és a tapasz végzi regeneráló, gyulladást csökkentő feladatát. Nem mindegy azonban, hogy milyen tapaszt ragasztunk fel, és hogyan ragasszák fel a tapaszt. A megfelelő tapasz kiválasztásához, és szakszerű felhelyezéséhez kell a szakember. Gyógytornászok és gyógymasszőrök tudják igazán szakszerűen felhelyezni ezeket a szalagokat.

A szalagoknak nemcsak gyógyító, regeneráló, hanem megelőző hatása is van. Fontos, hogy mozgás közben is viselje, hogy rendesen kifejthesse a hatását, tehermentesítse az izmokat és inakat. Így a gyulladás és a fájdalom is hamarabb meg fog szűnni.

Mit érdemes tudnia még?

Fontos tudnia azonban azt is, hogy a gyulladás megszüntetése még nem fogja megerősíteni és megnyújtani az izmait, ezért a későbbi ugyanilyen intenzív terhelésre a fájdalmak újra előjöhetnek. Éppen ezért az izmok és az izmokat rögzítő inak fokozatos megerősítése, és rendszeres nyújtással való lazítása lesz az igazán jó megoldás a gyulladás és a fájdalom megelőzésére.

Így lesz egyre nagyobb a nyújtással egyre hosszabb izom teherbíró képessége. Az izom fáradásra húzódik össze, és ha már annyira össze van húzódva, hogy feszíti az inakat a csonthoz kötő tapadásánál, akkor ott gyulladást okoz a csonthártyánál. (Vagy begörcsöl, vagy szakad, amely viszont már akut probléma, és azonnali ellátást igényel.) Tehát minél hosszabb egy edzett, erős izom, annál nehezebben fárad el.

A kinezio tapaszt a meghúzódott, sérült izomnál a gyógytorna melletti kiegészítő kezelésre használja. Természetesen minden attól függ, hogy milyen mértékű a húzódás, a sérülés.

Sportolók az edzett, egészséges izmok teherbíró képességének fokozására, a fáradási idő növelésére megelőzésként, a sérülés elkerülésére is használják a tapaszt.

Ön sérülésének kezeléséhez vagy megelőzéshez fogja használni a kineziológiai tapaszt?

  • Önnek is segítenek, ha fájdalma van, és ezért Ön is szívesen segít másokon.
  • Kérem, írja le tapasztalatát a szalagokról! Ezzel jót tesz, és másoknak is segít fájdalmuk mérséklésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük