Mi lehet a kezeletlen lúdtalp következménye, és hogyan gyógyítható?

A lesüllyedt hosszboltozatnak komoly következményei lehetnek. Ezek a következmények persze függnek a hosszboltozat süllyedésének a mértékétől.

A boltozat lesüllyedése megváltoztatja a mozgást. A lábfejben az izmok és szalagok nem képesek megtartani a hosszboltozatot, ezért a talp lesüllyedésével együtt a boka is lesüllyed. Ez pedig az egész lábra hatással van. A térdek is befelé forognak, és még meg is rogynak.

kezeletlen lúdtalp következményei

Mi lehet a kezeletlen lúdtalp kellemetlen következménye?

Emellett még a csípő is behajlik, a fenék pedig kitolódik. Az egész láb statikája és dinamikája megváltozik. Emiatt nem csoda, hogy ezek a változások befolyásolják az egész test mozgását. A folyamatot a hosszboltozat süllyedése indította el, ami előbb-utóbb maga után hozza a harántboltozat süllyedését is, ami elindította a fentebb leírt láncreakciót, és még számos egyéb következménnyel is járhat:

  • A megbomlott egyensúly miatt kisebb-nagyobb fájdalom jelentkezik a bokánál, a térdnél, a csípőnél és a deréknál is.
  • Ez azzal jár, hogy gyorsabban fárad el, és emellett még csökken az állóképessége is.
    A csípő behajlása miatt csámpás lesz a járás.
  • A láb statikájának megváltozása miatt tartási rendellenességek és egyéb deformitások alakulnak ki.
  • A harántboltozat süllyedésére bőrkeményedések alakulnak ki a talpunkon.
  • Megbomlik a hajlító- és feszítőizmok egyensúlya, ami kalapácsujjakhoz és bütyök kialakulásához vezethet.
  • A szalagok zsugorodása miatt pedig még ízületi kopásokkal is lehet számolni majd.

Két komoly oka is van annak, hogy ezekbe a következményekbe nem kell beletörődnie:

  • nyomástérkép készítés

    Nyomástérkép készítés talpára szabott talpbetét készítéséhez

    Egyrészt a lúdtalp és lába egyéb deformitásai nemcsak a lábfején okoznak kisebb-nagyobb elváltozásokat, hanem az egész mozgására hatással vannak. Ha nem veszi komolyan a jelentkező tüneteket, és nem kezeli időben, akkor a kezdetben csak a talpán, illetve a lábfején jelentkező elváltozások elindulnak felfelé a térdén és a csípőjén át a derekáig, és olyan kellemetlen következményei lehetnek mint a helytelen testtartás majd pedig a gerincferdülés.

  • Másrészt pedig a lúdtalpa megfelelő kezelésével nemcsak jelentősen eltolhatja ezeknek a kialakulását, hanem el is kerülheti a kellemetlen következményeket.

Figyelmen kívül azonban nem hagyhatja a tüneteket, mert a kezeletlen lúdtalp mozgásszervi panaszok sorozatát indíthatja el a megváltozott statikájú és dinamikájú ízületeiben.

Hogyan gyógyítható a lúdtalp?

A legfontosabb talán az, hogy arra ne számítson, hogy magától megerősödnek majd a lábfejében futó izmok és szalagok, és le fog menni majd a súlytöbblete is.

Ilyen javulásra legfeljebb csak gyerekkorban számíthat, de még akkor is inkább a romlásnak van nagyobb esélye, mert a hirtelen növésnél, ami általános jelenség a serdülők jelentős részénél, az ízületek és szalagok a legtöbbször egyszerűen képtelenek követni a testmagasság növekedését. A gyenge szalagok nemcsak a lábfejet, hanem sokszor az egész testet sem képesek megfelelően tartani, aminek pedig egyenes következménye lesz a fiataloknál olyan gyakran megfigyelt hanyag tartás.

A tünetek megfelelő kezelésére tehát szükség van:

  • talptorna lúdtalp ellen

    Talptorna lúdtalp ellen

    Ez egyrészt áll a rendszeres tornából, másrészt pedig felnőttkorban kiegészül még a megfelelő talpbetét folyamatos használatával is.

A rendszeres torna lúdtalp esetén a lábtorna. Ez olyan gyakorlatok sorozata, amellyel átmozgathatja a kevésbé használt ízületeit is, és erősítheti a láb boltozatát tartó izmokat és szalagokat. Ezekhez a gyakorlatokhoz nem kellenek különösebb eszközök. Ráadásul még nem is olyan bonyolultak. Egyetlen dolog fontos mindössze, mégpedig az, hogy a gyakorlatokat rendszeresen végeznie kell lábboltozata rugalmasságának a megtartásához. A gyakorlatokat végezheti este vagy reggel, amikor éppen ráér, csak az a fontos, hogy tornáztassa a lábfejét rendszeresen. A megerősítésre és állapotának javulására alapvetően csak fiatal korban van komoly esélye.

Foglaljon időpontot talpvizsgálatához: (+36-1) 269-2946

Sokat segít állapotának javításában, ha egyenetlen talajon, például homokos vagy kavicsos felületen sétál mezitláb. Az is sokat segít, ha a kerti munkákat mezitláb végzi, vagy mezitláb nyírja a füvet. Persze arra vigyáznia kell, hogy mezitláb nemigen tud ásni a kertben, kapálni pedig balesetveszélyes lenne csupasz lábbal, de számos olyan munka van a kerten, illetve a ház körül, amit mezitláb is el tud végezni.

Felnőtt korban azonban már lábfeje lelapult boltozatát rendszeres tornával sem tudja tökéletesen rugalmas állapotúra visszatornázni. Ezért szüksége van a lábfeje tartását megtámasztó segédeszköz, vagyis a lúdtalpbetét rendszeres használatára is. Ennek a talpbetétnek az Ön lábára szabott változatával tudja úgy megtámasztani a talpát, hogy nem fárad el idő előtt, és nem érzi azt, hogy fáj a térde, és majd leszakad a dereka, miközben még alig múlt el dél, és még több mint fele hátra van a napnak. Egy megfelelő talpbetéttel meg tudja előzni a fájdalmat.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor már a rendszeres torna és a talpbetét használata sem segít, és szükség van a műtétre. De ha időben kezeli lába deformitását, akkor szinte biztos lehet abban, hogy elkerülheti a fájdalmas műtétet.

A rendszeres torna és egyedi talpbetét használata Önnek hatásos lesz még?

  • Egy talpvizsgálatkor meg tudjuk mondani.

2 gondolatok ezen: “Mi lehet a kezeletlen lúdtalp következménye, és hogyan gyógyítható?

  1. Kiss Istvánné

    Jó napot. 49 éves hölgy vagyok. A haránt OM is lesüllyedt sajnos már. A 2-dik és 3-dik lábujj ál már, v alakzat van. A bütyök most közepes nagyságú. Szeretném megkérdezni, hogy ezen már csak a műtét segíthet?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kiss Istvánné!
      Köszönöm hogy írt, és nagyon örülök, hogy próbálja műtét nélkül megoldani a haránt süllyedést és a bütyök/ kalapácsujj problémákat, mivel a műtét legtöbbször nem ad hosszútávú megoldást ezekre a problémákra. Ráadásul a felépülés is nagyon hosszadalmas a lábon való műtétek után.
      Tudunk segíteni alternatív megoldásban. Sőt, van egy kifejezett csomagunk erre, a bütyök csomag. 60 percet vesz igénybe centrumunkban, és megadjuk Önnek itt a szakszerű, komplett segítséget. Ebbe a csomagba beletartozik gyógytornásszal való konzultáció lábának állapotáról, talptorna haránt boltozatának megemelése és a bütyök javításának érdekében, kineziológiai tapasz ragasztása, ami szintén a láb fájdalmát csökkenti, valamint korrigálja a bütyök és nagylábujj tartását. Emellett még számítógépes talpfelmérést is tartalmaz, ahol látjuk lábának boltozatait. Ezt a gyógytornász ki is elemzi Önnek, és ez alapján szoktuk (ha javasolt) elkészíteni a Jantó féle személyre szabott talpbetétet is Önnek. A torna, tapaszolás és a talpbetét a 3 fő összetevője ennek a csomagnak, és annak, hogy elkerülje a bütyök műtétet.
      https://www.harmonia-centrum.hu/butyok-mutet-helyett
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük