Külboka törés utáni gyógytorna esettanulmány

A 62 éves Györgyi külboka törés utáni gyógytornára érkezett hozzánk a Harmónia Centrumba.

Külboka törés Dániában

Györgyi Dániában nyaralt volna, amikor eltört a bokája. Megérkeztek a férjével Koppenhágába repülőgéppel dél körül. Györgyi azonban nem jutott a dán fővárosnál messzebbre, mert eltört a bokája. Így meséli el a balesetét:

„Ebéd után kisebb városnézésre indultunk, és az első állomásunknál vettünk egy kólát, és leültünk egy sörpadhoz meginni. A kóla még nem fogyott el, de elindultunk, hogy folytassuk a sétánkat, és ekkor történt a szerencsétlen mozdulat. A sörpad olyan, hogy az asztal és a pad rész mindkét oldalon össze van kötve egy keresztgerendával. Na, nekem ebbe a keresztben álló fadarabba akadt bele a lábam. A lendületem meg megvolt a padból való kiszálláshoz, így aztán jó nagyot estem, és a szűk résbe beakadt lábam pedig ott maradt.

Hirtelen fájdalomtól már máskor is elájultam. Most is az ájulás kerülgetett, de a körülöttem levők nem hagyták, hogy elveszítsem az eszméletemet. Beszéltek hozzám, kérdezgettek, így aztán kicsit jobban lettem, végül nem is ájultam el. Velem volt a férjem és a fiam is, és mások is odajöttek segíteni. Többek között a közelben lévő rendőrök, akik azonnal mentőt hívtak.

Az esés után egyébként nem mozdítottak el, a földön fekve helyeztek nyugalomba, betakartak, a derekam alá pulóvert tettek, hogy ne fázzak. Én a földön, a lábam meg a padon nyugodott, amiből kiestem. Látszott, hogy a bokám kb. 45 fokban kifordult, és mintha csak úgy lógott volna ahhoz képest, amilyen a normális helyzete.

Mindenki beszélt angolul, úgyhogy nem volt nehéz kommunikálni. A mentő 10 percen belül kiérkezett. Kikérdeztek, hogy mit ettem, mit ittam, szedek-e gyógyszert. Nem állítottak lábra, feltettek a mentőágyra, és úgy toltak be a mentőautóba. Velem jöhetett a fiam, ő fogta a kezemet, és a férjemet is beültették előre a sofőr mellé, azaz elkísérhettek a kórházba. A mentőautóban már injekcióban megkaptam az első fájdalomcsillapító adagomat. Akkor még reménykedtem, hogy ez esetleg csak egy ficam. A mentőtiszt is próbált nyugtatni, de nem tudott semmi biztosat mondani, hogy ez törés-e vagy sem.

Az első kórházból elküldték a mentőt, mert nem abban a körzetben történt a sérülés, amelyik hozzájuk tartozik. Már kezdtem magamat otthon érezni. A második kórházban bevittek a sürgősségire, ahol azonnal egy kezelőszobába toltak, ami fel volt szerelve röntgen-készülékkel, és mindennel, ami az ellátáshoz szükséges. Itt kiderült, hogy ez törés, és azon nyomban megpróbálták helyre illeszteni a csontokat, miközben a röntgenen ellenőrizték, mit csinálnak. Ilyen fájdalmas dolgot nemigen éltem életemben, pedig ekkorra már néhány adag fájdalomcsillapító injekció bennem volt. Megkérdezték, fáj-e ahogy helyre rakják a bokámat.

Mondtam, hogy igen, mire adtak még egy adag fájdalomcsillapítót vénán át. Akkor is fájt. De túléltem.

Felvittek a kórház ortopédiai osztályára. Mondanom sem kell, hogy a fájdalomcsillapítóktól jól aludtam. Másnap reggel jött egy fiatal orvos, és közölte, hogy a helyrerakás után készült CT-felvétel azt mutatja, hogy nem sikerült jól az összeillesztés, most megpróbálják újra. Nem boldogság, ha egy törött lábhoz újra hozzányúlnak, és nem túl kíméletesen, mert ugye az nagyon fájdalmas, ha valamit újra próbálnak összeilleszteni. Újabb néhány ampulla fájdalomcsillapító, és így is iszonyú fájdalom. Megint bántottak.

Ez már pénteken történt. Visszavittek a kórterembe azon az ágyon gurítva, amiben az osztályon is feküdtem. Még aznap közölték, hogy meg kell műteni a bokámat, de meg kell várni, hogy lelohadjon a duzzanat, csak azután jöhet a műtét, következő hét elején. Minden reményem elszállt ezzel, hogy a családommal tölthetem a szabadságom akár csak kis részét is. Maradt a kórház, ahol mást sem csináltam csak pihentem.”

Sérülés napja: 2023.07.20
Pontos diagnózis: Szilánkos külboka törés a bokacsont elmozdulásával
A műtét időpontja: 2023.07.25

külboka törés műtéti rögzítése

Külboka törés belső rögzítése a műtét során

A műtétre nem akut (kezdeti) fázisban került sor, hanem 5 nappal a külboka törés után.

A műtét során feltárták a törött boka területét, hogy a törött csontdarabot a megfelelő helyre illesszék. Ezután pedig belső rögzítést tettek be, lemezeket és csavarokat. Azért, hogy a törött boka csontjai a megfelelő helyen maradjanak.

„A külboka törés műtét után átadták a pontos információkat a rögzítő hordásáról és a gyógyszer szedéséről. Fekvő gipsz helyett egy rögzítő csizmát helyeztek fel, ami egy merev bokarögzítő, de tépőzárakkal záródik, és levehető, alatta cserélhető a kötés (Lásd a fotót). A műtét utáni első 6 hétben fekvőgipsz módjára kell használni a rögzítőt. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem szabad terhelni a törött bokát.

A boka rögzítőt a hat hét pihentetés után járógipszként is tudtam használni. A műtét után 5 héttel már itthon készült röntgenfelvétel. Az ortopéd orvos véleménye szerint szépen gyógyult a törés, és ez elmondható volt a hegről is. A sérülés és a műtét után minden jel arra utal, hogy minden megfelelőképpen gyógyul és a jó ritmusban.”

A rögzítő csizmát Györgyi levette a hat hét alatt. Persze csak akkor, ha polcolva volt a lába, és egyáltalán nem terhelt rá. A rögzítő csizma után a merev rögzítő hordása már komfortosabb volt, és így már cipőt is fel lehetett venni.

Külboka törés műtét után az első gyógytorna alkalom a Harmónia Centrumban

Az első gyógytornára még akkor került sor, amikor még fent volt a rögzítő csizma, és a bokát még nem szabad terhelni. A gyógytorna elkezdhető már ilyen korai szakaszban is, csak nem bokamozgásokkal. A törött bokát a rögzítésben nem szabad mozgatni.

Külboka törés előzményeinek részletes átbeszélése

Györgyivel részletesen átbeszéltük a kórtörténetet, hogy teljesen átlássuk a sérülés és a műtét körülményeit. Emellett pedig a régebben történt esetleges műtéti sérüléseket is, ami befolyásolhatja a törött boka rehabilitációját.

bütyök és kalapácsujj műtét jobb lábon

Bütyök és kalapácsujj műtét nyoma látszik a jobb lábon

Györgyi elmondta, hogy bütyök és kalapácsujj műtétje volt 2012-ben ugyanazon a lábán, ahol most a bokatörés történt. Erre azért volt szükség, mert annak idején már problémát okozott neki a cipők hordása során a bütyök, és a 2. ujjon kialakult kalapácsujj fájdalmas is volt. A műtét annyiban kielégítő eredménnyel járt, hogy nem voltak már fájdalmai a továbbiakban. Rendbe jött a probléma, de a bütyök nem jött olyan mértékben helyre, mint elvárta volna. A képeken látszik, hogy a kettes ujj részben felfekszik az nagy lábujjra.

Megbeszéltük, hogy az első gyógytorna alkalmakkor nem a boka mozgásterjedelmének növelésére fektetjük a hangsúlyt. Azért, mert a rögzítőt folyamatosan hordani kell, nehogy elmozduljon a rögzített csont a törés helyén.

Elsődlegesen a combizom erősítését helyezzük előtérbe, és a megfelelő hasizom erősítést, befeszítést.

Csonttöréssel járó baleset után mindig fontosnak tartom a gyógytorna korai elkezdését. Azért, mert a sérülés súlyosságától függően nemcsak a csont törik el, hanem a törött csont körüli izmok, ínak és szalagok is sérülnek, megnyúlnak, szakadnak valamilyen formában. A 6 hetes rögzítés jót tesz a törött csontvégek átépülésének, viszont nagyon nem tesz jót a körülötte roncsolódott lágyrészeknek. A mozgás és a mozgatás hiánya miatt minimum ellustulnak, vagy még ennél is súlyosabb következményei lehetnek kényszerű mozdulatlanságuknak.

Egy boka törés után nem csak beszűkül a boka mozgása, hanem elgyengül a vádli és a combizom is. Azért, mert a rögzítésben nem mozognak az izmok. A rögzítés szükséges az elmozdult csontvégek stabilan tartásához, akadályozza viszont az izmok mozgását. Ezért a 6 hetes rögzítés levétele után az ellustult izmok miatt a járás és a törött bokára való ráterhelés nehézkessé válhat a gyógyulás későbbi időszakában.

Ezek mellett a hasizom és combizom erősítő gyakorlatok mellett még szerepelt az óvatos lábujj bekarmolás. Azért, mert ezzel a mozdulattal segítheti Györgyi a vérkeringés élénkítését a sérült bokánál. A lábujjak mozgásával lazíthat picit a feszes talp izomzaton is.

Az erősítő gyakorlatok között szerepelt még a combizom feszítése és lazítása, miközben az ágyon pihentetett helyzetben van a láb. Majd térd alá párna behelyezve, és a combizom feszítése. Ekkor a lábszár automatikusan megemelkedik. Ezt követi a nyújtott lábemelés, ha már biztosak vagyunk abban, hogy teljesen nyújtva tudjuk emelni, és megvan a megfelelő izomerő is az emeléshez.

Amire még hangsúlyt fektettünk, az a mély hasizom (core izomzat) megfelelő feszítése. Azért fontos ez, mert a nyújtott lábemelések enélkül a feszítés nélkül nem lesznek megfelelőek. Emellett, ha a hasizmot nem feszíti meg az ember megfelelően, akkor a gerincben érzékenység vagy fájdalom léphet fel a gerinc homorításakor.

Milyen gyakorlat segíti a mélyhasizom erősítését?

A mélyhasizom erősítése előtt a legfontosabb, hogy Györgyi érezze és tudja, hogy melyik az a pontos izom, amit erősítünk, és amivel foglalkozunk. Begyakoroltuk ennek az izomnak a feszítését és a medencecsont körüli kitapintását. Ezek után már úgy erősítettünk, hogy feszítettük 3 másodpercig, majd lazítottuk az érintett izmot 10-es ismétléssel. Kitapintható volt, hogy a megfelelő izom feszül-e meg.

A merev rögzítő csizma után felkerült a merev oldalsínes rögzítő, mert a kontroll időponton mindent rendben találtak a röntgenfelvételen.

Hetekig otthon végezhetőek voltak az első alkalommal átbeszélt gyakorlatok. Györgyi nem volt ágyhoz kötve, ugyanis a rögzítés célja az, hogy a sérült végtag ne tudjon mozogni. A test többi része természetesen mozgásban lehet, sőt használni is kell az izmokat. Amit még fontos megemlíteni, hogy ilyenkor egyáltalán nem szabad testsúlyt helyezni az érintett végtagra. Ezekre a dolgokra Györgyi mindig odafigyelt, és betartotta a “fekvőgipszhez” kötődő szabályokat.

Az oldalsínes rögzítővel a boka óvatosan mozgathatóvá vált. Azért, mert az új rögzítőt le lehetett venni, ha nem járkált Györgyi, és nem volt terhelés az alsó végtagon.

A mozgásokat mindig óvatosan kezdtük el, és nem erőltetve a mozdulatokat. Mindig enyhe fájdalom határig vittük a mozgást és nem tovább. Emellett figyeltünk a nem túl nagy ismétlés számra, ami 6-8 ismétlés.

Második gyógytorna alkalom a Harmóniában

Második alkalommal bővítettünk az eddig átvett gyakorlatokon.
A lábujj bekarmolás már régebben is szerepelt a gyakorlatok között, úgyhogy ezt kibővítettük a lábujj távolításokkal és lábujj visszafeszítésekkel. Ilyenkor a bokát nem mozgatjuk, és párna van behelyezve a boka vádli alá.

Boka mozgások a kezdeti időszakban, vagyis pontosabban a merev rögzítő levétele utáni négy hétben, amíg nem lesz megfigyelhető a boka megfelelő mozgása:

  • spicc-pipa álló helyzetben

    Spicc-pipa gyakorlatok végzése álló helyzetben a törött boka korábbi mozgásterjedelmének visszaszerzéséért

    Boka spicc-pipa páros és váltott lábbal
  • Óvatos boka körzések
  • Boka ABC, amikor az ABC betűit rajzolja le a lábfejével
  • Boka be és ki pipálás
  • Vádli/Achilles ín óvatos nyújtása gumiszalaggal. A rögzítő hordására feszülő érzet jelentkezhet az Achilles-ín területén, ezért fontos a nyújtó gyakorlatokra is megfelelő időt szánni.

A gyakorlatok mellett felhívtam Györgyi figyelmét arra is, hogy fontos utólag is odafigyelni a boka kezelésére krémekkel, leginkább a hegen. Fontos az óvatos hűtés is, ugyanis hajlamos lehet a sérült boka a bedagadásra akár a rehabilitációs időszak alatt és még utána is.

Krémek közül a gyógynövényes krémeket javasoltam, mint például a fekete nadálytő krém vagy a rozmaring. Hűtésre pedig alkalmazható fagyasztott zöldség vagy jégzselé, de mindig egy kis kendőbe becsavarva, hogy ne ártsunk a bőrnek és a szöveteknek a túlzott hideggel

Heg kezelése hegmasszázssal

A sebgyógyulás/heggyógyulás egy hosszú folyamat ugyanis a vágás maga több rétegen áthalad, mint például a bőr vagy fascia, és az összes rétegnek idő kell a gyógyuláshoz, mert nem biztos, hogy minden réteg egyszerre gyógyul. Kiemelt fontosságú a heg gyógyulása a bőrfunkció és a sérült terület megfelelő működéséhez, ugyanis a bőr érzékel, a fascia pedig információt közöl a testben.

Ha a sebgyógyulás nem teljes, akkor érzés-kiesések maradhatnak a heg körül, és maga a feszülő heg befolyásolhatja a boka mozgását, és húzhatja a bőrt. A megfelelő működés azt jelenti, hogy a boka minden irányban újra annyira mozgathatóvá válik, mint a sérülés előtt, azaz visszanyeri a boka az eredeti mozgástartományát.

A sebgyógyulás fázisait figyelembe véve (teljesen beforrt heg), és a megfelelő személyre szabott technikát alkalmazva, a heget elkezdtük kezelni a varrat kiszedésétől számított hatodik héttől heti egy alkalommal (öt héten keresztül).

Mindig meg kell várni, hogy a seb teljesen gyógyult legyen, amikor már nincsenek sebészeti kapcsok, varasodások vagy steril csíkok a sérült bokán.

A hegmasszázs arra alapul, hogy felszedjük a kialakult letapadásokat, és lazítsunk a befeszült heg körüli lágyrészeken. Ez azért fontos, mert ez fogja biztosítani a boka korábban megszokott mozgásterjedelmének fájdalommentes visszaszerzését. A hegkezelés nélkül nem biztos, hogy visszajönne minden érzés a heg körül, feszülne a bőr a heg mellett, és a színe sem a megfelelő fehér szín lenne, hanem bordó vagy piros, illetve szövetburjánzás is előfordulhat nem megfelelő kezelés esetén.

külboka törés heg hegkezelés előtt

Külboka törés heg a hegkezelés előtt

Apró mozdulatokkal dolgoztunk, krém használata nélkül. Otthon végzendő masszázs mozdulat csak az óvatos kenegetés és masszírozás volt enyhe nyomással a hegen és körülötte. A hegmasszázs alatt nemcsak boka műtét utáni hegre fektettük a hangsúlyt, hanem a bütyök műtéti utáni hegre is. A régi hegen ugyanis még tapintható volt letapadás, és nem akartuk, hogy befolyásolja a lábujjak pozícióját vagy érzéseit. Itt már fájdalom nem volt tapintható, de esztétikailag akartunk javítani és korrigálni a lábujj pozícióján.

A teljes heggyógyulás lehet akár 1 év is, de a hegkezelés által felgyorsíthatjuk több hónappal akár fél évvel is a gyógyulást, és megszüntethetjük a feszülő érzetet a heg körül. Ez azért jó, mert nem fog feszülni, és kényelmetlen érzést okozni a törött boka felett a gyógyult heg.

Az első hegkezelés előtt több piros folt és pötty látható a heg mellett, és maga a heg színe is bordó és sötét színű. Ami még ezek mellett megfigyelhető: az első képen mintha a heg be lenne húzódva, és nem lenne egy síkban a körülötte lévő bőrrel.

külboka törés heg harmadik hegkezelés után

Külboka törés heg a harmadik hegkezelés után

A hegkezelés utáni képen látható, hogy a piros foltok határozottan eltűntek, és a heg színe is fehéredett. Már csak a két végén sötétebb. Látható még az is, hogy a heg majdnem egy síkban van a bőrrel, vagyis kisebb lett a letapadás mértéke.

Harmadik alkalommal elsődlegesen a hegkezelésre fektettük a hangsúlyt, és a mozgástartomány növelésére. Ebben a fázisban már használtunk gumiszalagot, hogy ezzel erősítsük az érintett izmokat. Az érintett izmok leginkább a vádli-lábszár izmok és a boka-talp területén lévő izmok. Az izmok mindig jobban erősödnek, ha gumiszalag vagy súly adja az ellenállást, mintha csak aktívan simán menne a pipa spicc, és növeljük a boka mozgását minden irányban.

Ülő helyzetben elkezdtük a lábujjhegyre emelkedést a vádli izomzatának erősítése céljából, és az egyensúly-párnán a spicc pipa mozdulatát. A következő lépésnek a járásgyakorlatokat és az egyensúlyfejlesztést tűztük ki célul.

A hegkezelések megkezdése után a heg boka alatti részén még volt egy kis duzzanat, amely rész egy kicsit pirosabb és duzzadtabb volt, mint a heg többi része. Ezért sebkezelő kolléganőnk picit felnyitotta ezt a kicsi duzzanatot, és kitisztította. A tisztítás részeként injekciós fecskendőből antibiotikumot fecskendezett a gyulladtnak látszó területre, majd sebkezelő kenőcsöt alkalmazott annak érdekében, hogy a duzzanat, illetve gyulladás lecsökkenjen ezen a kissé irritált területen is. Az irritációt a viselt sportcipő kérge is okozhatta, mert az pont a boka alatt hozzáért a heghez. A törött boka stabilitása megkívánta, hogy papucs helyett Györgyi mindig cipőt viseljen, de ez a heg gyógyulása szempontjából nem volt ideális.

cross-tape felhelyezése a hegre

Cross-tape felhelyezése a a külboka törés jól látható hegére

A további gyógytorna alkalmakon továbbra sem feledkeztünk meg a heg kezeléséről, és az apró masszázs mozdulaton kívül Cross tapet is felhelyeztünk, hogy kiemeljük óvatosan a letapadásokat.

A törött boka hétről hétre gyógyult, és már csak minimális folyadékgyülem volt a bokacsont körül és a heg aljánál.

Ami még kellemetlenséget okozott az a lépcsőzés. Azért, mert Györgyi nem tudott lefelé jönni a lépcsőn, és felfelé is csak lassú tempóban tudott haladni. Előfordult az is, hogy még enyhe nyilalló fájdalom jelentkezett. Az ilyen típusú boka sérüléseknél hosszú hetek, valamikor hónapok, amíg újból váltott lábbal és megfelelő egyensúly érzékkel tud lépcsőzni a bokatörést szenvedő.

A helyes mankó használatot és a lépcsőzést legtöbbször már a műtét után elmagyarázzák, hogy átlátható legyen a kezdeti fázistól.

A negyedik-ötödik gyógytorna alkalom a mozgástartomány további növelését, izomerősítést és egyensúlyfejlesztést foglalt magába.

A boka megfelelő egyensúlya érdekében nagyon fontos egy célzott, személyre szabott egyensúly fejlesztő program. Ez Györgyinél is elengedhetetlen volt.

Ha nem foglalkozunk ezzel a területtel megfelelően, akkor előfordulhat az érintett végtag későbbi sérülése, azért, mert a meggyengült ízületei miatt romlik az egyensúlyérzék, és könnyebben elesik újra. Vagy akár fájdalom marad a műtött alsó végtagban.

A boka korábbi mozgásterjedelmét visszaszerző egyensúly gyakorlatok tartalmaznak statikus és dinamikus gyakorlatokat egyaránt.

  • Statikusnak nevezzük például, hogy az érintett személy talajon fél lábon áll, és 10-15 másodpercig meg kell tartani a pozíciót.
  • Dinamikus gyakorlat például az, hogy a másik lábat hajlítva emeljük, megtartjuk pár másodpercet, majd leengedjük.

Az összeállított gyakorlatok jelen esetben először a statikus gyakorlatokat tartalmazták. Fél lábon állás nyitott szemmel, majd csukott szemmel. Mindig kapaszkodó mellett, azért, hogy a törött boka miatti bizonytalan egyensúly nehogy újabb bajt, elesést okozzon.

spicc-pipa gyakorlatok egyensúlypárnán

Spicc-pipa gyakorlatok végzése egyensúlypárnán a törött boka megmozgatására és korábbi mozgásterjedelmének visszaszerzésére

Dinamikus gyakorlatból gyakoroltuk a spicc pipa mozdulatát egyensúly párnán, majd a csillag gyakorlatot, ami a lenti képen látható.

Összeállítottuk az otthoni gyakorlatsort. Azért, hogy ne csak a közös gyógytorna alkalmakkor legyenek végezhetőek a gyakorlatok. Az otthoni rendszeres tornával Györgyi hetekkel le tudta rövidíteni törött bokája gyógyulásának folyamatát.

spicc-pipa álló helyzetben

Spicc-pipa gyakorlatok végzése álló helyzetben a törött boka korábbi mozgásterjedelmének visszaszerzéséért

Az otthon bokatorna gyakorlatok rendszeres végzése nélkül nem tudja visszaszerezni törött bokája korábbi mozgásterjedelmét. Vagy ha olyan szerencsés géneket örökölt a szüleitől, hogy torna nélkül is sikerül, akkor is sokkal hosszadalmasabb a boka törés utáni gyógyulása, és a korábbi mozgásterjedelem és fájdalommentesség visszaszerzése. Ráadásul a bokatorna gyakorlatok rendszeres végzésével csökkentheti a későbbi bokasérüléseknek a veszélyét is.

A boka rendszeres tornáztatásának hála, a rugalmas rögzítőt is egyre ritkábban kellett hordani. Azért, mert csökkent a fájdalom és nem jelentkezett a vizesedés miatti dagadás sem a bokán.

Az utolsó gyógytorna alkalom 2023.10.13-án volt. Átbeszéltük teljes körűen az elmúlt időszak tapasztalatait és az esetleges maradvány tüneteket.

Györgyi elmondta, hogy már a lépcsőzés sem okoz neki problémát, és az egyensúly is fájdalom nélkül tartható volt 10-15 másodpercig. A mozgástartomány, az a terület, ahol minimális különbség megfigyelhető a két boka között, de azt legtöbbször a törött bokába műtétkor behelyezett rögzítések okozzák. Szerencse az is, hogy fájdalommal nem jár, a bokacsontok elmozdulás-mentes rögzítése viszont a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen.

Időközben már a talpbetét is bekerült a cipőbe, hogy megfelelő legyen a terhelés a talpakon.

A bokasérülés után is hasznosak lehetnek a boka erősítő gyakorlatok. Azért, mert ezek által lesz elérhető, hogy teljes mértékben vissza tudjon térni Györgyi korábbi mindennapi munkájához, a korábbi aktivitás szintjére, és a sérülés előtti mozgásformákhoz, ha nem ellenjavallott. Például, ha olyan sportot űz valaki, mint a kosárlabda vagy a kézilabda, ott nem biztos, hogy vissza tud állni, ugyanis benne maradnak a csavarok, rögzítések. Ezek, ha minimálisan is de, korlátozhatják. Ebben a kezelőorvos ad leginkább iránymutatást. Sokszor javasolják az úszást, mert ott nincs ráhelyezett testsúly.

Akik átestek bokaműtéten azt gondolhatják, hogy a műtét maga a gyógyulási folyamat utolsó lépése, ez azonban így nem pontos. Ugyanis a gyógytorna és az esetleges fizikoterápia az, amire szükség van a teljes gyógyulás érdekében, ahogy a jelen esettanulmány is leírja.

Mit tanulhat Györgyi boka törésének gyógytornájából?

A bokatörés utáni teljes gyógyulás nemcsak a törött boka csontjainak összeforrását jelenti, hanem a boka korábbi mozgásterjedelmének és fájdalommentes mozgásának a visszaszerzését is. A törés súlyosságától függően azonban gyógytorna nélkül ez nem lehetséges. Szilánkos bokatörés után személyre szabott gyógytorna rendszeres végzése nélkül nincs esélye visszaszerezni törött bokája korábbi mozgásterjedelmét. Györgyi tudta ezt, ezért is jött időben hozzánk gyógytornára.

Ön pontosan tudja azt, hogy csonttörése után pontosan milyen gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésére van szüksége a törött ízület korábbi mozgásterjedelmének és fájdalommentességének a visszaszerzéséhez?

Ha pedig nem tudja, akkor a műtét után a kezelőorvosa vagy gyógytornásza elmondta ezt Önnek, és megmutatták a gyógytorna gyakorlatok pontos végzését is?

Györgyi leírta boka gyógytornájáról a véleményét.

„Fantasztikusan tetszett, amikor még a merev rögzítővel bebicegtem az első gyógytornára, és Nóri felfektetett a kezelőágyra, és elmagyarázta, mit miért csinálunk.

De nemcsak magyarázott, hanem pontosan meg is mutatta hogyan csináljam a gyakorlatot. A hasamon arra a területre kellett helyeznem a kezemet, ahol éreznem kell a megfelelő hasizom feszességét. Megmutatta azt is, hogy mikor helytelen, ahogy a gyakorlatot végzem. Ez az alaposság nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megértsem, mi miért történik, és hogy miért jó az nekem, ha helyesen végzem a gyakorlatot.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ilyen korán elkezdtük a gyógytornát. Egyébként gyakorlatilag még a kórházban, a műtét után egy nappal adtak feladatokat az ottani gyógytornászok. Az ottani feladatoknak az volt a lényege, hogy mobilis tudjak lenni mankóval vagy járókerettel fél lábon ugrálva. De az igazi itthon volt, mert fontos a megértés, annak a megértése, hogy mi, mikor hogyan és miért történik, és miért kell úgy csinálni, ahogy a gyógytornász mondja.

Bokatörésem utáni gyógytorna tapasztalataként mindenkinek azt ajánlom, hogy a gyógytornát segítségként fogja fel, ami bokája korábbi mozgásterjedelmének és fájdalommentességének a visszaszerzését segíti.

A mobilitás, a mozgás nagyon fontos. Ezt akkor érti meg igazán az ember, amikor hetekre ágyba kényszerül például egy bokatörés miatt. A mozgás gyakorlatilag egyenlő az élettel. Ezt leginkább ilyenkor érzi az ember, amikor részlegesen elveszti a mozgás képességét, és egy külboka törés után hetekre ágyban fekvésre kényszerül. Rendszeres mozgáshoz szokott embernek az ágyban fekvés legalább akkora kínszenvedés, mint maga a bokatörés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük