Köszvény, a királyok betegsége

A köszvény akkor alakul ki az ízületekben, amikor a vérben a megemelkedett húgysavszint miatt tűszerű nátrium-urát kristályok alakulnak ki. Ezek valamelyik ízületben rakódnak le. Jellemzően azokban az ízületekben, amelyek eléggé hidegek ahhoz, hogy a kristályok kicsapódjanak és lerakódjanak. Leggyakrabban a nagylábujjban, de néha előfordul ez a lerakódás az ujjakban vagy a térdben is.

Az érintett ízületben aztán ezek a lerakódott nátrium-urát kristályok kínzó fájdalmat okozó gyulladással járnak.

mi a köszvény

Fájdalmas ízületi gyulladása van a nagylábujja tövénél?

A túlzott evéshez kapcsolódóan ezt a kórt évszázadokon át a királyok betegségeként emlegették. Ma már azonban az életszínvonal általános emelkedésével, az elhízás tömegessé válásával viszonylag sokan betegednek meg ebben az ízületi betegségben. A nemzetközi tapasztalatok szerint a férfiak között sokkal gyakrabban fordul elő. 1000 férfiból 16-nál figyelhető meg a tünetek jelentkezése.

  • Ezzel szemben a nőknél ennek az ötöde a tünetek jelentkezése. 1000 nő közül mindössze háromnál tapasztalhatók a tünetek. Náluk is jellemzően 40 éves kor felett jelentkezik.

Mi lehet a köszvény oka?

A köszvény kiváltásában több tényező is szerepet játszik. Az örökletes tényezők is növelik a tünetek jelentkezésének kockázatát.

A korábbiak alapján elsősorban a férfiak a veszélyeztetettek, és közülük is azok, akik fiatal korukban jelentős túlsúllyal küzdenek.

magas vérnyomás érték

5 emberből egynek magas a vérnyomása

További kockázati tényezőt jelentenek a magas vérnyomás, a vese különféle betegségei illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

Bizonyos gyógyszerek szedése is fokozza a köszvény megjelenésének a kockázatát. Például a vízhajtók és az antibiotikumok szedése nem kedvez a tünetek elkerülésének.

A magas purintartalmú élelmiszerek, például a belsőségek túlzott fogyasztása is nagy arányban idézi elő a tünetek jelentkezését.

A nagylábujj ízületében kimutatható húgysavkristályok kínzó fájdalmat okoznak a köszvényes roham jelentkezésekor.

Mi a teendő a köszvény kezelésekor?

  1. magas purin tartalmú ételek

    Magas purin tartalmú ételek a vöröshúsok, a kolbász és szalámifélék, az állati belsőségek. Ezeknek a fogyasztását mellőzze akkor, ha magas a húgysavszintje

    Kerülje el, de mindenképp csökkentse a magas purintartalmú ételeknek a fogyasztását. A vöröshúsok, kolbászfélék, az állati belsőségek, a máj, a tüdő, a vese, a halak, de a szárított borsó és bab fogyasztásának mellőzésével is jelentősen csökkenteni tudja a köszvényes roham kialakulásának a veszélyét.

  2. Igyon több folyadékot, mert a megnövelt folyadék fogyasztás is segít kiürítenie szervezetéből a húgysavat, és ekkor nem lesz minek kicsapódnia az ízületekben nátrium-urát kristályok formájában.
  3. Ha túlsúlyos, akkor a felesleges kilók leadásával, rendszeres mozgással, illetve egészséges testsúlyának a megtartásával is jelentősen mérsékelni tudja a köszvényes rohamok kialakulásának a veszélyét. Ezért jól teszi, ha kerüli a túlságosan zsíros és sok finomított szénhidrátot, cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Helyette érdemes több zöldséget, gyümölcsöt és emészthetetlen rostanyagot tartalmazó ételeket fogyasztania.
  4. Nem minden zsír káros azonban. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a gyulladást okozó anyagok termelődését. Ezért az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek ebben gazdag, csökkentik az ízületek gyulladását, a kristályok kicsapódását, lerakódását.
alacsony purin tartalmú élelmiszerek

Ezeket az alacsony purin tartalmú élelmiszereket érdemes fogyasztania akkor, ha köszvényes rohamoktól szenved

A köszvény kezelés során legtöbbször már ezekkel az életmódját átalakító változtatásokkal is jelentős mértékben csökkenteni tudja a köszvényes rohamok jelentkezésének a veszélyét.

Ha azonban az életmódjának az átalakítása önmagában még nem képes csökkenteni a rohamokat, akkor vannak már olyan gyógyszerek, amelyek a vér húgysavszintjének szabályozásával képesek meggátolni a húgysavban lévő kristályok kicsapódását, és a köszvényes rohamok jelentkezését.

Ha a rematológus úgy ítéli meg, hogy életmódjának az átalakítása önmagában nem lesz elegendő panasza megszüntetéséhez, akkor ezek közül a húgysavszintet szabályozó gyógyszerek közül fog felírni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük