Természetesnek veszi az egészségét?

Egészségünk a legdrágább kincsünk, ennek ellenére az emberek többsége egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy vigyázzon rá. Csak akkor válik fontossá, amikor már kezdi elveszíteni.

Manapság sok szó esik az egészséges életmódról, hogy mit kéne ennünk, mennyire fontos a mozgás és a megfelelő mennyiségű pihenés. Legyük őszinték: foglalkozunk ezzel egyáltalán?

Ön foglalkozik az egészségével?
Vagy amíg egészséges, addig természetesnek veszi kiváltságos helyzetét?

Fő az egészség

Bizony-bizony. „Fő az egészség”, de csak akkor lesz ennek a kifejezésnek igazán valós jelentése, amikor már megjelennek az egészség elvesztésének kisebb-nagyobb jelei.
Pedig amikor már sokasodnak a kisebb-nagyobb jelei a problémáknak, akkor már utólag nem lehet majd bepótolni az elvesztegetett éveket.

Indokokkal persze tele van a padlás, és azonnal elő tudunk állni egy-egy jól hangzóval. Legtöbben az időhiányra fogják, hogy szinte egyáltalán nem foglalkoznak az egészségükkel. Az emberek egy része annyit megtesz, hogy naponta bedob valamilyen vitaminkészítményt, ez azonban önmagában elég kevés ahhoz, hogy valóban vigyázzunk az egészségünkre.

Ön szerint elegendő 1-1 vitaminkészítmény bekapása egészsége megőrzésére?

Figyel arra, hogy mit eszik?

Talán a legnagyobb hiba, amit elkövet az, hogy gyakorlatilag bármit megeszik, ami étel és finom. Ha nem törődik azzal, hogy mennyire egészséges vagy éppen egészségtelen az elfogyasztott élelmiszer, akkor előbb-utóbb egyre szembetűnőbb jeleit fogja majd tapasztalni „minden, ami élelmiszer” étrendjének.

Természetesen nincs egyedül ezzel az étrendjével.

Elég körülnézni egy nagyobb városban: a gyorséttermek teli vannak emberekkel, akik olajos, félig műanyag ételeket esznek, és cukros, szénsavas üdítőket isznak. A pizzériák virágkorukat élik, annak ellenére, hogy a pizza szintén nem egy tipikus példája az egészséges ételeknek. És általában mindennel így vagyunk: mindegy, mennyire egészségtelen, csak finom legyen. Egyszerűen nem vesszük komolyan az egészséges táplálkozás fontosságát. Nem hisszük el, hogy az egészségtelen étkezés évek hosszú során tényleg nagy gondokat képes okozni.

Egészen addig, amíg nincs baj emiatt, szinte semmit sem teszünk azért, hogy egészségesebben étkezzünk.

Kifogások a mozgásra

A másik legnagyobb vétek, amit az egészsége ellen elkövethet, az a mozgásszegény életmód. Az irodában dolgozó városi ember mindennapi elfoglaltságai nem elégítik ki mozgásigényét. Erre is a legfőbb indok, hogy „nincs időm rá”.

Igaz, a legtöbb ember időhiánytól szenved, ami nem csoda: mindenki rengeteget dolgozik, és azt a kevés szabadidőt, ami a munka mellett marad, inkább a családnak szenteli.

Csakhogy lehetne azért úgy alakítani a hétköznapokat, hogy beleférjen némi testmozgás: autó vagy tömegközlekedés helyett járhatna biciklivel, vagy éppen gyalog. Ha három emeletet le kell menni az irodaházban, akkor nem biztos, hogy várni kellene a lift megérkezésére. A hétvégékre is szervezhet a család valamilyen aktívabb kikapcsolódást.

Nem feltétlenül muszáj aktívan sportolni. Egy kis testmozgás azonban bármilyen életkorban hasznos lehet. Abban teljesen biztos lehet, hogy a tévé előtt fekvés egészen biztosan nem javítja az egészségét.

kirándulás a családdal

Egy jó kis kirándulás a családdal valamelyik kellemesen napos hétvégén.

Egy-egy hétvégi kirándulás a családdal viszont nemcsak kellemes kikapcsolódás, hanem kondicionáló és regeneráló testmozgás és szellemi felfrissülés is. Emellett még biztos lehet benne, hogy jól is fogják érezni magukat a szabadban. Jól fog esni a monoton hétköznapok után.

Mikor kirándultak utoljára a családdal?

Egy gondolat ezen: “Természetesnek veszi az egészségét?

  1. Sagi Maria

    Hát igen. Van amikor már későn vesszük észre hogy kincs az egészség. Van akinek eszébe sem jut hogy védeni kellene, van aki nem áldoz rá, van aki nem tud áldozni rá, van akit nem érdekel, vagy lusta, stb.
    Pedig a preventív szemlélet egyre inkább előtérbe kerül, ha jól szűröm ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük