Mit tehet asztmás rohamok ellen?

Az egészségügyi felmérések szerint a kezeletlen légúti allergiában szenvedők 20-40%-a előbb-utóbb asztmás lesz. A kezdetben megjelenő légúti allergiás tünetek idővel asztmás rohammá válnak.

Ebből tehát azt a tanulságot érdemes levonni Önnek is, hogy allergiás tüneteivel forduljon orvoshoz, mert ha nem veszi komolyan kezdődő légúti panaszait, akkor azok súlyosbodni fognak, és a légutak gyulladása asztmatikus panaszokat okozhat majd.

Az asztmások már fel vannak készülve a tünetek jelentkezésére, és a gyulladást csökkentő és hörgőtágító gyógyszereik inhalációs spray-en keresztüli, időben és megfelelő adagban való bevételével csökkenthetik a gyulladást, és mérsékelhetik az asztmás roham súlyosságát. Életmódjuk tudatos átalakításával valamint a számukra oly veszélyes allergiát okozó tényező elkerülésével pedig akár meg is előzhetik az asztmás roham kialakulását.

Azonban, ha Ön még nem ennyire felkészült, és úgy érzi, hogy Önnél még most van kialakulóban a légúti gyulladásból származó tünetek megjelenése, akkor érdemes időben felkeresnie egy szakembert, aki segíteni tud légúti panaszai kezelésében, mérséklésében és megelőzésében.

Melyek az asztmás roham esetén jelentkező tünetek?

  1. Nehézlégzés, a kilégzés nehezítettsége.
  2. Sípoló kilégzés.
  3. A megnyúlt kilégzés miatt akár szinte lehetetlenné váló belégzés.
  4. Fulladás, köhögés.
  5. Szorító érzés a mellkasban.

Az asztmás roham legfőbb jellemzője, hogy mindig a kilégzés nehezített. Ez azért van mert a légutak gyulladása miatt leszűkült légutakban a hörgők görcsös összehúzódása a levegő kilégzéséhez nem ad elegendő nyomást.

Asztmás rohamnál a legfontosabb feladat a leszűkült légutak, a hörgők tágítása a hörgőtágító gyógyszerek megfelelő adagban és időben való bevételével. Ezek az inhalációval bevehető hörgőtágító gyógyszerek 1-2 perc alatt hatni kezdenek, és kitágítják annyira a légutakat, hogy megszűnik a fulladás, a légzés nehezítettsége. A gyógyszerek hatása órákon át fennmarad. A legkorszerűbb hörgőtágítók akár 10-12 órán át is biztosítják a légutak átjárását.

Ha még először tapasztalja az asztmás roham jelentkezését, akkor az a legfontosabb, hogy biztosítsa valamilyen formában a légutak átjárhatóságát.

Asztmás rohamnál a légzéssel van gond, de nem a belégzéssel, hanem a kilégzéssel, ezért nem az a lényeg, hogy vegyen nagy levegőt, hanem az, hogy lassan és egyenletesen lélegezze ki a levegőt. Ez persze nem ilyen egyszerű, mert ijedtében természetesen gyorsan szeretné.

A hideg levegő is segíti ilyenkor a légzés könnyebbedését, ezért például az ablak kinyitásával is segítheti a légzés könnyebbé válását, és feltétlenül keresse fel az orvosát panaszaival. Súlyos esetben pedig a mentőt is hívni kell.

Ha pedig már nem először fordul elő Önnel az asztmás tünetek jelentkezése, akkor a hörgőtágító gyógyszer megfelelő adagjának bevételével 1-2 perc alatt is meg tudja szüntetni a súlyos panaszait.

Mit tegyen asztmás roham esetén?

  • asztmás roham kezelése

    Asztmás rohamnál azonnal használja az inhalációs sprayt

    Rohamnál használja azonnal az inhalációs sprayt. Amikor tapasztalja a tünetek jelentkezését, akkor egy vagy két befújásnyit vegyen be.

  • A megfelelő adag bevételével rövid időn belül – néhány másodpercen belül – enyhülni kezdenek a panaszai, és 1-2 percen belül pedig meg is szűnnek. Ezért az a legfontosabb, hogy ne idegeskedjen, hanem azonnal cselekedjen.
  • Érdemes leülni ilyenkor. Ugyanakkor ne feküdjön le, mert fekvéskor még nehezebbé válik a légzése.
  • Ha mégsem tapasztal azonnali javulást, akkor ismételje meg az inhalálást. Ezt tegye körülbelül kétpercenként mindaddig, amíg nem enyhülnek a panaszai.
  • Ha 3-4 ilyen kétpercenkénti inhalálás nem hoz megkönnyebbülést, akkor hívjon azonnal orvost vagy mentőt.

Ebből pedig következik talán a legfontosabb, hogy az inhalátor mindig Önnél legyen, és a tünetek jelentkezésekor azonnal használni tudja.

Nemcsak az a fontos azonban, hogy az inhalátor mindig kéznél legyen, és kezelni tudja a jelentkező tüneteket. Legalább ilyen fontos az is, hogy életmódja és étrendje átalakításával, valamint az Önnél allergiás panaszokat okozó allergén anyag tudatos elkerülésével meg is előzze az asztmás roham kialakulását.

Ez azért annyira fontos, mert az allergiát okozó allergén anyag elkerülésével és életmódja tudatos átalakításával az egészséges tünetmentesekhez hasonlóan, közel azonos minőségű életet élhet asztmás betegként is. Önnek ehhez tudatosan figyelnie kell étrendjére, környezetére és saját magára is.

Van még kérdése asztmás panaszai eredményes kezeléséről és lehetséges megelőzéséről?

  • Munkatársainktól a (+36-1)269-2946 -os telefonszámon érdeklődhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük