Mindenkit érint a candida

A candida eléggé közismert gomba, ami az emberi testben és testüregekben szeret megtelepedni. Gondot akkor okoz, amikor elszaporodik, ekkor gombás fertőzöttségről beszélünk. Ez rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat: viszketés, diszkomfort érzet, súlyosabb esetekben fájdalom. Tudja mi a legnagyobb baj a candidával?

A candidával a legnagyobb baj, hogy ha elburjánzik, nagyon nehéz kiirtani, pontosabban normálisra redukálni a mennyiségét. Persze ma már elég hatékony kezelések léteznek, csakhogy nagy részük agresszív, gyógyszeres kezelés, ami nem csak a candidától szabadít meg, hanem olyasmitől is, amitől nem kellene.

candida gomba fertőzés

Volt már candida gomba fertőzése? Mit tehet ellene?

Érdekes, hogy vannak, akik különösen hajlamosak a candida fertőzésre, mások kevésbé. Akik hajlamosak rá, azoknál időnként sajnos előjön, míg mások akár egész életükben nem találkoznak vele. Érdekes, hogy főleg a nőket érinti a probléma, elsősorban a hüvely területén: a nők háromnegyede találkozik candida fertőzéssel legalább egyszer életében. Közel sem ritka tehát ez a probléma, és a közhiedelemmel ellentétben semmi szégyellnivaló nincs rajta: ez nem a személyes higiénián múlik.

Mi kedvez a candidának?

A candida természetes állapotban is jelen van a bőrünkön, a szájüregünkben, a vastagbélben, illetve nők esetében a hüvelyben is. Ez azonban teljesen normális, és nem okoz problémát. A gond akkor kezdődik, amikor valaminek a hatására a candida elszaporodik. Ez általában egy legyengült immunállapottal függ össze, mert a normál szinten működő immunrendszer kordában tartja a gombát. A legyengült immunállapotot sok minden előidézheti: betegség, antibiotikumos kúra, nőknél terhesség, cukorbetegség, stressz, egészségtelen táplálkozás, de a szexuális partnerek gyakori váltogatása is terjesztheti.

A candidát sokkal jobb megelőzni, mint kezelni – az egyetlen gond, hogy erre száz százalékos módszer nincsen. Antibiotikum mellé szokták javasolni a probiotikumok szedését, illetve létezik candida diéta, ami a táplálkozási szokások megváltoztatásával harcol a gomba ellen. Mindemellett fontos a megfelelő higiénia, de mindezek mellett sem zárható ki, hogy a candida elszaporodik. Előfordul, hogy az ember mindent megtesz, mégis előjön.

Mik a candida tünetei?

A candida tünetei eltérhetnek attól függően, hogy melyik testrész érintett. Elég jellemző a viszketés, de csak a hüvely, illetve a bőr fertőzöttsége esetén. Ha a candida az emésztőrendszerben szaporodott el, hasfájás, hasmenés, székrekedés, puffadás, illetve gyomorégés jelentkezhet. A bőrön viszketést, vöröses gyulladást okoz, illetve ekcémát. A hüvelyben viszketés, diszkomfort érzet, gyakori felfázás, menstruációs zavar, a szokásosnál bővebb hüvelyváladék jelezheti jelenlétét.

Érdekes, de a candida elszaporodásának vannak nem ennyire kézenfekvő jelei is. Jellemző ilyenkor a rosszkedv, letargia, bizonytalanság, fáradékonyság, ingerlékenység, feledékenység, memóriazavar, rosszabb koncentrációs képesség, fejfájás, alvászavar, depressziós tünetek. Persze ezek mind olyanok, hogy fizikai tünetek hiányában ezek miatt még nem igazán gondolna candidára – arra sokkal inkább, hogy jól esne egy alapos pihenés. Ha azonban ezek mellett bármilyen fizikai tünetet tapasztal, akkor már gyanús lehet a dolog.

Kérjen információt: (+36-1) 269-2946

Hogyan lehet felszámolni?

Az elszaporodott candidától nagyon nem könnyű megszabadulni. Leggyakrabban helyileg ható gombaölő szereket alkalmaznak, amik valóban képesek visszaszorítani a tüneteket, de ezek sajnos visszatérhetnek. Ahhoz, hogy az elburjánzott gombát végleg felszámolja, életmódváltásra lesz szükség. Fontos emellett a szervezet megfelelő méregtelenítése, nem gyógyszerekkel, hanem gőzfürdő vagy az infraszaunázás, a hidroterápia, fülakupunktúra, talpreflexológia, test- és fülgyertyázás segítségével.

Az életmódváltás már Önön múlik: diétázni kell, és igyekezni elkerülni a stresszt. Ez utóbbi persze nem mindig teljesíthető száz százalékosan, de az esetek többségében jelentősen vissza lehet szorítani. Ha megtanulja irányítani az életét, valamint képes önfegyelmet gyakorolni, és betartani a diétát, jó eséllyel számíthatunk rá, hogy tartósan sikerül legyőzni a candidát és a kellemetlen tüneteit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük