Tornával javítható a tartás

Megdöbbentően sok embernek vannak problémái a helyes testtartással. Ha körülnéz a környezetében, sokszor láthat görbe hátat, csapott vállakat, természetellenes tartást. Ezek egy része gerincproblémákra vezethető vissza, de nagyon sok esetben játszik szerepet például az, hogy mi az illető munkája, ugyanis amiatt is vehet fel kényszertartást.

Az is előfordul, hogy bizonyos krónikus fájdalmak miatt nem tudja magát úgy tartani valaki, ahogyan kellene. Bármi is az ok, minél hamarabb fel kell számolni, mert súlyos következményei lehetnek.

A helytelen testtartással nem csak az a baj, hogy nem túl esztétikus, hanem az is, hogy a rossz tartás krónikus fájdalmakhoz, különböző panaszokhoz vezet. Testünk normális tartásra van programozva, magyarán, ha ettől eltérünk, biztos, hogy bizonyos részeket túl fogunk terhelni. Ezután már csak idő kérdése, hogy megjelenjen a fájdalom az érintett területen, vagy kisugározzon máshová. Ilyenkor már sok esetben elég nagy a baj, és csak nagyon nehezen lehet rajta segíteni. Éppen ezért figyeljen arra, hogy ne jusson el idáig.

A munka nagymértékben felelős

Nagyon sok ember végez olyan munkát, ami nem igazán tesz jót a gerincnek. És most nem feltétlenül azokra gondolunk, akik kemény fizikai munkával töltik a napjaikat. A számítógép előtt görnyedés borzasztóan megterheli a gerincet, éppen ezért nagyon sok irodai dolgozó küzd hát-, váll és nyakfájdalommal. A gép előtt ülve tulajdonképpen kényszerítve van a test, hogy egy olyan tartást vegyen fel, amit egyébként nem venne. Nyilvánvaló, hogy ezt hamar megérzi mindenki. Már egészen rövid idő után jön a „sehogy sem jó” érzés.

Ha Ön is számítógépnél dolgozik, akkor figyeljen oda a tartására, mert ez az érzés nem véletlen: a test jelez, hogy ez így nem lesz jó. Csak sajnos az esetek többségében nincs választási lehetőség. Persze váltogatja a pózokat, felteszi a lábát, leteszi a lábát, lejjebb csúszik, kiegyenesedik, keze előbb a karfán, majd az ölében stb. – de sehogy se érzi igazán jól magát. A sok ülés egész egyszerűen nem jó a testének, de sajnos erre hivatkozva nem állhat fel és sétálhat el munka közben. Tornával viszont segíthet abban, hogy a helyes testtartást meg tudja őrizni.

Ami még ront a helyzeten

Azon, hogy ülőmunkát végez, a legtöbb esetben nem tud változtatni. Azon viszont igen, hogyan ül. Valószínűleg észre sem veszi, mennyire előre dől, görnyed, amivel rendellenesen terheli a gerincét. Ezt a rossz pozíciót azonban sok olyan tényező befolyásolja, amin változtatni tud. Ilyen például, hogy

  • milyen magasra van állítva a szék,
  • hogyan van beállítva a monitor, illetve
  • milyen szögben áll a háttámla. Ha ezek nem tökéletesen állnak, biztos, hogy nem fog tudni egyenes háttal ülni.
helyes ülés a számítógép előtt

Helyes ülés a számítógép előtt

Először is, a monitor legyen szemmagasságban! A székről pont kényelmesen érjen le a lába, ne túlzottan, de ne is lábujjhegyen – éppen tudja letenni a lábát a földre, teli talppal. A monitor Önre „nézzen”, ne csak körülbelül arra, amerre van! Ha már egy kicsit is másképp áll, billenti a fejét, vagy éppen emeli, hogy rendesen lássa minden részét, ezzel pedig annyi is a megfelelő tartásnak. A háttámlára ne kelljen rádőlni, és ne is nyomja előre. Akkor jó a beállítás, ha pont egyenes háttal, magát kihúzva kényelmesen tud ülni.

Mozgással a testéért

Ha a fent leírtakat megteszi, máris sokkal kevésbé valószínű, hogy kialakul a fájdalom, de ha már kialakult, akkor mérséklődni fog. Ha azonban biztosra akar menni, érdemes megpróbálkozni a testtartást javító tornával.

Ez kifejezetten arra való, hogy olyan embereknek segítsen elkerülni a krónikus fájdalmak kialakulását, akik naphosszat kénytelenek ücsörögni egy helyben, ezáltal fokozottan ki vannak téve a mozgásszervi panaszok kialakulásának. A torna átmozgatja az izmait, így nem fordulhat elő, hogy egyes részeket túlterhel, míg másokat egyáltalán nem használ. Az eredmény szemmel látható: a testtartás megváltozik, egészségesebb lesz, az esetleges fájdalmak pedig megszűnnek. A tornának hála megtanulja a legnagyobb természetességgel egyenesen tartani magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük