Egyen zöldséget a fájdalom ellen!

Fájdalma kezelését az étrendjével megkönnyítheti, de persze meg is nehezítheti. Az a kérdés, hogy melyiket szeretné? Fájdalmát visszaszorító vagy fokozó étrendet állít össze magának?

A telített zsírokat és transzzsírokat tartalmazó ételek különféle gyulladásokat okozhatnak a szervezetében. Ilyen lehet pl. az ízületi gyulladás, a fibromyalgia, a kéztőalagút vagy az irritábilis bél szindróma. A finomított szénhidrátokat tartalmazó ételek is okozhatnak különféle gyulladásokat.

zöldség

Egye magát egészségesebbé a képen is látható zöldségekkel! Melyeket fogyasztja rendszeresen?

Ezzel szemben persze vannak olyan ételek, amelyek enyhítik a gyulladásokat. Ilyen gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító ételek lehetnek az egyes zöldségfélék. A fájdalom ellen a zöldségekkel is harcolhat. Egye magát egészségessé a zöldségekkel!

Milyen gyulladást csökkentő ételek vannak?

Az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcsünk az alma. Ez kvercetint tartalmaz, és ez enyhíti a gyulladást.

Az ananászban a bromelain nevű enzim található, amely gyulladást csökkentő hatású. Különféle kutatások szerint az ananász fogyasztásával enyhíteni tudja a térd porckopás okozta fájdalmakat és a reumás ízületi gyulladást is. A kéztőalagút szindrómában szenvedőknél is csökkenti a kézfej duzzanatát.

A hántolatlan gabonafélék fogyasztása nagymértékben segíti az irritábilis bél szindrómában szenvedőket a székrekedés leküzdésében. Emellett még a hántolatlan gabonaféléket fogyasztók kevésbé híznak el, és az alacsonyabb testsúlynak köszönhetően kevésbé szenvednek az ízületi gyulladás okozta fájdalmaktól. Megfigyelték azt is, hogy a gabonafélékben található magnézium elősegíti az izmok és az erek ellazulását, ezáltal nemcsak a gyulladások, hanem a stressz ellen is hatásosak.

A brokkoli is rendkívül hatásos gyulladást csökkentő zöldségféle. Ez a zöldség glutationban gazdag, amely nagyon hatásos az ízületi gyulladás ellen. Hatásos gyulladást csökkentő zöldségek még a burgonya, a káposzta, a karfiol, a paradicsom, a görögdinnye, az őszibarack és a narancs is.

A hagyma is kifejezetten gyulladást csökkentő hatású illóolajokat tartalmaz, emellett még az immunrendszer működését is erősíti.

Az olajos húsú halak, mint pl. a lazac, és a dió, a tökmag, valamint az olíva és a repceolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, és ez pedig jelentősen enyhíti a gyulladást is. Pl. hát, derék és nyakfájás ellen lehet érdemes olajos húsú halakat fogyasztani.

A nem különösebben egészséges csokoládéban is vannak gyulladást csökkentő anyagok. Tehát módjával akár még fájdalomcsillapító hatása miatt is bocsánatos bűn egy kis csokit enni.

A meggy nemcsak egészséges, hanem fájdalmat csillapító hatású is. Antocianinok vannak benne, és ez hatásosan csökkenti a gyulladást. Az antocianin megtalálható még az eperben és a málnában is. Érdemes fogyasztani ezeket a gyümölcsöket.

A kelkáposzta, a paraj és más zöld színű zöldségfélék gyulladást csökkentő karotinoidot tartalmaznak.

A szőlő fogyasztásával szervezete hozzájut a rezvaratrolhoz, amely az aszpirinhez hasonló módon, de annak mellékhatásai nélkül gátolja meg a gyulladást okozó enzimek működését.

A zöld és a fekete tea is tartalmaz olyan flavonoidokat, amelyek erősítik az immunrendszerét, és egyéb gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak.

Milyen gyulladáscsökkentő fűszerek vannak?

Az egyik legismertebb gyógyító hatású fűszerünk a fokhagyma, amely nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, hanem még az immunrendszerét is erősíti. Az ereket tisztító, tágító hatása is széles körben ismert. A fokhagyma egyik legfőbb előnye, hogy nagyon sokféle étel ízesítéséhez használhatja, pl. nehezen képzelhetők el nélküle a magyaros húsételek sem.

A gyömbér fogyasztása is gátolja a gyulladást keltő vegyületek termelődését szervezetében.

Jól ismert gyógyító fűszer a kurkuma. Ennek hatóanyaga a kurkumin, amely fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású. Különösen reumás ízületi fájdalmak esetén hatásos ellenszer a gyógyszerek káros mellékhatásai nélkül.

A mentában megtalálható mentol is gyulladáscsökkentő hatású. Bőrön át használva enyhíti a különféle ízületi fájdalmakat. A borsmenta a hasmenés ellen is kifejezetten hatásos, és hasi görcsöknél is hatásos lehet, mert ellazítja a gyomor és a bél falának izmait.

Melyeket ismeri és használja ezek közül a fűszerek közül?

  • Milyen ételeket és fűszereket fog használni a konyhában természetes fájdalomcsillapítóként?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük