Sokszor elég csak változtatni az életmódján

Valamilyen egészségügyi gondja van, és szeretne változtatni az életmódján? Egészségesebb ételeket szeretne enni? Vagy többet mozogna a jövőben egészsége megőrzéséért? Vagy abba szeretné hagyni valamelyik káros szenvedélyét?

Vagy még további impulzusokra van szüksége végső elhatározásához?

Az emberek többsége a legtöbb esetben, ha valamilyen egészségügyi problémával küszködik, akkor az orvosokban és a gyógyszerekben látja a megoldást. Ön is így van ezzel? Az orvosa által felírt gyógyszerek fogják biztosítani panaszai enyhülését?

Nem baj ez, ha Ön így gondolja, mert probléma esetén szakemberrel kezelteti a panaszát. Sok esetben azonban mégsem ez a legjobb megoldás, mert a gyógyszerek csak a tüneteit nyomják el, tünetmentessé teszik, de problémája valódi okát nem képesek megoldani. Problémája kiváltó oka továbbra is ott lappang majd a szervezetében, annak ellenére, hogy látszólag sikeres volt a gyógyszeres kezelés, hisz tünetmentessé vált.

A gyógyszerek valóban nagyon sok panaszt tudnak megszüntetni, ugyanakkor a legtöbb esetben a fájdalom igazi okát nem tudják felszámolni. Másrészt viszont sok esetben felesleges is az ilyen jellegű beavatkozás.

Számos egészségügyi problémát ugyanis magunknak okozunk azzal, hogy nem úgy élünk, ahogy az a testünk egészsége szempontjából a legjobb lenne:

  • egészségtelenül táplálkozunk,
  • nem alszunk eleget,
  • keveset mozgunk, és
  • káros szenvedélyeink vannak.

Önnek milyen egészségére ártalmas szokásai vannak?

Nem is hinné, hogy egy kis odafigyeléssel mennyi problémától tudna megszabadulni anélkül, hogy orvoshoz kellene mennie, vagy gyógyszer után kellene nyúlnia. Ha Ön is küzd ezek közül a problémák közül valamelyikkel, akkor talán eljött az ideje, hogy változtasson eddigi életmódján. Mit gondol erről?

Bőrproblémák esetében figyeljen az étkezésre!

egészséges étrendA pattanásos, mitesszeres, zsíros bőr nagyon sok esetben a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Néhány bőrgyógyász is első körben az életmódváltást javasolja, aminek lényege, hogy odafigyel az egészséges táplálkozásra, valamint a rendszeres mozgásra.

Ha vannak káros szenvedélyei, például dohányzik, akkor ezt ideje lehet abbahagyni, és az alkoholfogyasztást is érdemes lenne mellőzni. Persze való igaz, hogy ezekről a szenvedélybetegségekről nagyon-nagyon nehéz lemondani, és leginkább akkor számíthat sikerre, ha erős elhatározását és kitartó akaratát, még megtámogatja másoktól kért segítséggel is. A család, egy jó barát vagy egy szakember segítsége többszörösére, akár 5-8-szorosára is növeli a sikeres leszokás esélyét.

Sokkal egészségesebben fog táplálkozni, ha cukros üdítők helyett szénsavmentes ásványvizet iszik, és igyekszik minél kevesebbet nassolni. Fontos emellett még az is, hogy sokat legyen a szabad levegőn, és rendszeresen mozogjon. Nem kell megerőltető testmozgásra gondolni, különösen az elején. Az a lényeg, hogy sétáljon, túrázzon, biciklizzen vagy kocogjon. Azt csinálja, amit a legjobban szeret. Még csak egyedül sem kell lennie ilyenkor. Sokkal könnyebb lehet, ha a legjobb barátnőjével vágnak bele, mert akkor kölcsönösen tudják egymást buzdítani. Csak arra ügyeljenek a kezdeti nagy lelkesedésben, hogy lehetőleg ne a legerősebb déli napsütésben induljanak neki kocogni vagy kerékpározni, és ha szükséges, akkor védjék a bőrüket az erős napsugarak ellen.

Melyik barátnőjével fog elkezdeni rendszeresen mozogni?

Életmód váltását orvosa is kérheti kiegészítésképp

Az életmódváltás erejét az orvosok is elismerik, olyannyira, hogy bizonyos esetekben kérik is, hogy az alkalmazott terápia mellett változtasson egy kicsit (vagy nagyon) a szokásain. Ez általában azért van, mert ezek a változások nagyon hatékonyan kiegészítik a gyógyszeres és az egyéb alternatív kezeléseket is.

A cukorbetegeknek például nagyon is oda kell figyelniük az étkezésükre, és még számos olyan betegség van, ahol kifejezetten fontos az életmódváltás. Lehet, hogy a váltás már önmagában is elég, ahhoz, hogy megszűnjenek a panaszai, és nincs szüksége gyógyszerek szedésére sem. Súlyosabb esetekben pedig talán még fontosabb, hogy betartsa orvosa életmódváltással kapcsolatos javaslatait, mert ezzel a gyógyszeres és az egyéb alternatív kezelések gyógyító hatását is fokozhatja, aminek köszönhetően gyorsabb és még teljesebb lehet a javulása.

Milyen kedvező hatása lenne az egészségére, ha változtatna néhány dolgot az életmódján?

  • Egészségesebben szeretne táplálkozni?
  • Vagy többet mozogna a jövőben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük