Magunknak okozzuk a hát fájdalmát

Gyakran fáj a háta Önnek is? Milyen okok vezethettek háta visszatérő fájdalmához?

A krónikus fájdalmak közül az egyik a leggyakoribb a sokszor nyakfájással is együtt járó hátfájás. Ez sajnos nem véletlen, hiszen ezeket a tüneteket jellemzően a saját szokásaink váltják ki.

Milyen napi tevékenységeket végez?

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy egyes tevékenységek, amiket napi szinten végez, mennyire károsan hathatnak a csontvázrendszerére. Pedig ezekkel a rendszeresen ismétlődő tevékenységekkel akaratlanul is nagy kárt tud okozni magának. Kis odafigyeléssel ezek az egészséget károsító hatások elkerülhetők lennének. Sokan nem tudják, mi is az, ami árt. Amikor pedig rájönnek, akkor jellemzően már jelen van a fájdalom, és a folyamatot nem lehet megfordítani. Csak állapotuk további romlását lehet elérni a változtatással.

Ön is szenved krónikus hátfájdalmától?

Összeszedtük a krónikus hátfájáshoz vezető leggyakoribb okokat

  • Túl gyakran hordunk magas sarkú cipőt. Értelemszerűen ez leginkább a hölgyekre vonatkozik. Azok a cipők, amelyeknek túl magas a sarka, rendellenes tartásba kényszerítik a gerincoszlopát, mert eltolják teste természetes súlypontját. Ennek természetesen előbb-utóbb hátfájás lehet a következménye. Emellett azonban a csípő, a derék és a nyak is fájhat még, és ez utóbbiból gyakori fejfájás is kialakulhat. Ekkor még nem is beszéltünk a térdre nehezedő megváltozott terhelésről, és a vádli megrövidüléséről. Hosszú távon egyik sem tesz jót az egészségének.
  • Túl lapos cipő sem jó. A túl lapos, egyenes talpú lábbeli majdnem ugyanolyan ártalmas, mint a túl magas, mert nem támasztja alá kellően a boltozatos lábfejet. Optimális esetben körülbelül 3-4 centis sarok kellene mindenkinek. Ez az ideális a gerinc számára.
  • krónikus hátfájásTúl nagy súly cipelése féloldalasan. Az oldaltáskák, válltáskák nagyon divatosak, de sajnos nem igazán tesznek jót a gerincoszlopnak. Nem nehéz kitalálni, hogy miért: a terhelés egy oldalt érint, emiatt aránytalan, nem egyenlő. Tovább rosszabbodik a helyzet, ha ugyanazt az oldalt használja minden alkalommal. Ha nehéz a táska, inkább a hátizsákra szavazzon.
  • Rossz tartás is oka lehet krónikus hátfájdalmának. Ez már eléggé határterület, mert számos esetben a rossz testtartás valamilyen betegség következménye: eleve meglévő gerincproblémák is okozhatják. Sokszor azonban egyszerűen csak rosszul tartja magát, és ez okoz később hátfájdalmat. Mindig figyeljen oda arra, hogy rendesen kihúzza magát. Ezzel máris biztosíthatja gerince optimális terhelését.
  • Rendszeres túlterhelés. Ez az az ok, amit sajnos sokan nem tudnak elkerülni a munkájuk miatt. Ha Ön is nehéz fizikai munkát végez, akkor amennyire lehet, próbáljuk nem túlterhelni a gerincét.

A hátfájás lehetséges kiváltó okai közül Ön melyeket követi el rendszeresen a háta ellen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük