Tudja ezt az irritábilis bél szindrómáról?

A belei körül forog az élete, mert ki van téve kiszámíthatatlanul működő belei kénye-kedvének? Ráadásul erről még beszélni sem nagyon tud?

Melyek az irritábilis bél szindróma tünetei?

irritábilis bél szindróma

Hasmenés vagy székrekedés, esetleg mindkettő, hasi görcsök,felfúvódás. Ezeket a tüneteket tapasztalja?

Nem véletlen, hogy sokan nem is fordulnak szakemberhez a problémájukkal. Pedig az irritábilis bél szindrómával kapcsolatos tünetek, a hasi görcsök, a felfúvódás, a hasmenés vagy a székrekedés egyes felmérések szerint az emberek 20%-át kínozza kisebb-nagyobb mértékben. Jellemző adat az is, hogy a nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat.

Az irritábilis bél szindrómában a legidegesítőbb az, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a tüneteket. Az egyre valószínűbbnek látszik, hogy lelki okai is vannak a panaszoknak, és komoly szerepe van a belek és az agy közötti kommunikációnak. Ezt támasztja alá az is, hogy azok akik túlzott stresszben élik az életüket, gyakran feszültek és szorongásra hajlamosak, azoknál sokkal nagyobb a tünetek kialakulásának a kockázata. Persze ez nem véletlen, hisz akik nyugodtan, kiegyensúlyozottan élik az életüket, vagyis rendben vannak önmagukkal, és jól érzik magukat a bőrükben, azoknál jóval kisebb arányban fordulnak elő emésztőrendszeri panaszok.

Az irritábilis bél szindróma lelki okainak a fontosságát támasztja alá az is, hogy a belekben nem tesz kárt, és nem okoz más súlyos betegségeket. Sokkal inkább az IBS-től szenvedő életminőségét rontja, mint a testi egészségét. Mivel nincsenek szervi elváltozások, és a tünetek jelentkezése lelki okokkal hozható összefüggésbe, ezért a tünetek az esetek többségében jól kezelhetők az étrend megváltoztatásával és stresszkezeléssel.

Mit tehet panaszai megszüntetéséért?

Érdemes megfigyelnie, hogy milyen ételek fogyasztásakor jelentkeznek a tünetei. Ha pedig már tudja, hogy milyen ételek okozzák a panaszait, akkor ezek elkerülésével már jelentősen csökkenteni tudja panaszai megjelenésének a kockázatát. Például vannak olyan ételek, amelyek gyakran okoznak hasi görcsöket és felfúvódást. Ilyen étel a tej, a szénsavas és koffeines italok, a csokoládé. A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is veszélyes ebből a szempontból.

Rosttartalmú ételek fogyasztásával is mérsékelheti panaszait.

Legalább ilyen fontos azonban a stressz csökkentése. Ezt kétféleképpen is megteheti.

  • Vagy tényleg visszavesz a tempóból, és megpróbálja nyugisabban, stresszmentesebben élni és szervezni az életét. Ezt azonban nem is olyan könnyű megtenni, hisz sok fiatal húszas, harmincas éveiben járó nő a karrierje építésével van elfoglalva, és nem szívesen mondana le kitűzött céljairól. Arról nem is beszélve, hogy sokan küzdünk magánéleti és társas kapcsolatainkból származó nehézségeinkkel is. Ezért a legtöbb esetben csak a másik megoldás marad.
  • Csökkentheti a stessz káros hatását úgy is, ha megtanulja kezelni a stresszes helyzeteket. Érdemes többféle stresszkezelő és meditációs technikát megismerni és elsajátítani, és ezek közül azt alkalmazni, amelyik Önnek a leginkább sikeres.

A kettő közül bármelyik megoldást választja, jó esélye van arra, hogy csökkennek a panaszai.
A legjobban persze akkor van erre esélye, ha igénybe veszi egy szakember segítségét is. Egy tapasztalt gasztroenterológus remek tanácsokat tud adni étrendje átalakításával kapcsolatban. Ez biztos, hogy segíteni fog. Nem is biztos, hogy azonnal a gyógyszerek szedésére kell gondolnia a tünetei visszaszorításához.

Egy gyakorlott természetgyógyász pedig az étrendje átalakításával kapcsolatos tanácsok mellett még életvezetési és hatásos stresszkezelési tanácsokkal is el tudja látni. Sőt nemcsak tanácsokat tud adni, hanem tünetei jelentkezési okának a feltárásával segíteni tud Önnek életmódja átalakításában is. Emellett pedig még különféle stresszkezelési és meditációs technikák megtanulásával nemcsak étrendjét, hanem az Önt ért hatások kezelésének a módszerét és technikáját is kezelni tudja majd a természetgyógyász segítségével.

Előzetesen már az is lehet, hogy segít panaszai csökkentésében, ha a tünetek jelentkezésekor mélyeket lélegez, mégpedig az orrán át véve a levegőt. Utána pedig lassan, fokozatosan fújja ki azt a száján keresztül. Ha ezt többször egymás után megismétli, akkor máris megnyugszik egy kicsit, nem stresszel már annyira, és lehet, hogy a panaszai is csökkennek.

Egy másik jó módszer a rendszeres testmozgás, mert a mozgással a tartó és mozgató izmait aktivizálja, és ez pedig segít a kevésbé használt hasizmainak az ellazulásában is. Ez enyhíteni fogja a hasi görcsöket, és a bélmozgása is normalizálódhat. Bármilyen mozgás, a rendszeres séta, a futás, kerékpározás vagy az úszás is sokat segíthet panaszai csökkentésében. A jóga pedig nemcsak egyszerűen egy jól használható testmozgást jelenthet Önnek, hanem a lelki meditáció révén, az ellazulás egy egészen más, filozófiai és életszemléleti alapokkal megtámogatott rendszerét ismerheti meg, sajátíthatja el, és gyakorolhatja az Önnek megfelelő mélységben és intenzitással.

Melyik módszerrel kezd hozzá tünetei megszüntetéséhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük