Életmódváltás segíthet a pajzsmirigy problémákon

A pajzsmirigyünk elsősorban az anyagcsere szabályozásáért felel, és emellett hormonokat termel. Sajnos nem ritka, hogy működése rendellenessé válik, ami számos problémát okozhat a szervezetünk működésében. Mik lehetnek ezek a problémák?

pajzsmirigy vizsgálat

Érdemes kivizsgálni pajzsmirigye működését.

A pajzsmirigy működési zavara megnyilvánulhat abban, hogy alulműködik, de akár abban is, hogy túlműködik. Természetesen más gondok is adódhatnak, de jellemzően ez a két leggyakoribb rendellenesség ezzel a szervvel kapcsolatban. A gondok gyakoriságának oka lehet a meglehetősen stresszes életvitel, ami napjainkban sok emberre jellemző.

Persze a pajzsmirigy működésével más okokból is lehet baj. Nagyon sokszor genetikai tényezők állnak a háttérben, vagyis egyszerűen örökli a pajzsmirigy problémákat. Autoimmun betegségek is befolyásolhatják negatívan a pajzsmirigy működését, illetve a kevés jód is okozhatja a bajt. Habár manapság ez utóbbi igen ritka, mivel ételeinket sózzuk, és a boltban kapható sók többsége jódozott.

Mi történik, ha nem működik jól a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy hormontermelését az agyalapi mirigy hormonja, a TSH szabályozza. Amennyiben a TSH túl sok, a pajzsmirigy alulműködésére lehet következtetni, ha azonban túl kevés, akkor a pajzsmirigy valószínűleg túlműködik. A kettő közül a túlműködés gyakoribb, ennek egyik jellemző tünete a lesoványodás. Ezzel szemben az alulműködés esetében elhízás következhet be. Nőknél probléma lehet a termékenységgel, amennyiben a pajzsmirigy nem megfelelően működik, és az általa termelt hormonok mennyisége eltér a normálistól.

A pajzsmirigy koordinálja a gyermekkori és csecsemőkori fejlődést is. Ebbe nemcsak a növekedés, a testi fejlődés tartozik bele, hanem az agy fejlődése is. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy a pajzsmirigy hormonok elégtelen mennyisége zavart okozhat ebben. Nevezetesen törpenövés, szellemi leépülés következhet be. Szerencsére azonban gyermekkorban nem túl gyakori, hogy a pajzsmirigy alulműködjön, és ez problémát okozzon.

Mik a tünetei a pajzsmirigy betegségének?

Az első jelek egyike az anyagcsere megváltozása, mivel a pajzsmirigy az anyagcseréért felelős. Attól függően, hogy túlműködik-e, vagy éppen alulműködik, az anyagcsere fokozódhat, de lehet lassúbb is a megszokottnál. Mindkét esetre igaz, hogy ha tartósan fennáll, érdemes megnézetni a pajzsmirigyet. Szív-és érrendszeri panaszok fordulhatnak elő, ha túlműködés áll fenn, magasabb a pulzusszám, vérnyomás. Ha alulműködés van, akkor mindkettő alacsonyabb lehet. Mindkét esetben tapasztalhat fulladást, nehézkes légzést, csökkent teherbíró képességet.

Ha alacsony a pajzsmirigy által termelt hormonok szintje, akkor álmos, tompa lehet. Feledékenységet vehet észre, valamint a szexuális érdeklődés csökkenését is. És ha már szex: a teherbeeséssel is lehetnek gondok a rendellenes működés kapcsán, mert a nem megfelelő hormonszint befolyásolja a női ciklust. Az alulműködés ritkább, a túlműködés gyakoribb menstruációt eredményez, így már ebből is gyanítható, ha gond van. Ha létrejön terhesség, akkor fokozott a vetélés kockázata.

Megnagyobbodott pajzsmirigy

Ez leginkább akkor fordul elő, ha jódhiányos állapot áll fenn. Ebben az esetben ugyanis a pajzsmirigy a megnagyobbodással próbálja fenntartani a megfelelő hormontermelést a kevés jód ellenére is. Az amúgy picike szerv ilyenkor látványosan megduzzad, „gombóc van a torkomban” érzést válthat ki, aminek az az oka, hogy a megnövekedett pajzsmirigy nyomhatja a légcsövet. Komolyabb esetben akár szűkítheti is a légcsövet, vagy odább nyomhatja a normális helyéről. Kezelése fokozott jódbevitellel történik.

Mi a megoldás?

A pajzsmirigyproblémák sokszor kezelhetők, illetve megelőzhetők azzal, ha az életmódján változtat. Elsősorban érdemes minél több stresszt kiiktatni. Igen, mondani könnyű, de ebben segítségére lehet például a talpreflexológia és a fülakupunktúra is.

Érdemes az egészséges táplálkozásra is komolyabb figyelmet fordítani, amiben dietetikus nyújthat szakszerű segítséget. Persze nem száz százalékban elkerülhető vagy orvosolható így a pajzsmirigyprobléma, de nagyban hozzájárul a gyógyuláshoz, illetve a megelőzéshez.

Kérjen információt gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük