Mit tehet emésztési zavarok ellen?

A legtöbb ember nagyon szeret enni. A finom falatoknak azonban sajnos sokszor ára van. Az emésztőrendszer egészséges működését veszélyeztető ára. Nagyon sokan küzdenek különböző emésztési problémákkal. Önnek milyen emésztési panaszai vannak?

Evés közben persze mindez eszébe sem jut az embernek, de aztán néhány órával később jön a feketeleves: puffadás, szélgörcsök, hasmenés, hányinger, vagy esetleg napokig tartó székrekedés. Mindegyik tünet nagyon kellemetlen, sokat szenvednek tőle az érintettek. Legtöbben elfogadják, hogy erre sajnos nincs megoldás, pedig ez korántsem igaz.

Persze ahhoz, hogy kezelni lehessen a problémát, a konkrét okot kell megtalálni, ami sokszor nem könnyű. Vannak egyértelmű, egyszerűbb esetek, például a reflux, ételallergia, de olyanok is, ahol nem feltétlenül lehet tudni, hogy mi okozza a gondot: puffadás, szélgörcs, hasfájás, hasmenés. Mindenképpen érdemes egy gasztroenterológiai kivizsgálással kezdeni, ha rendszeresek az emésztési panaszok. A kivizsgálás azért fontos, mert csak akkor lehet hatékonyan kezelni bármilyen problémát, ha tudjuk, hogy azt mi okozza pontosan.

Gyakori jelenség az ételallergia

Amikor az allergia tüneteiről beszélünk, leginkább a köhögés, tüsszögés, orrfolyás jut eszünkbe, esetleg a kiütésekkel társítjuk. Nos, az ételallergia nem ilyen, bár kiütések előfordulhatnak.

puffadás megszüntetése

Mi segít puffadás ellen? A puffadást hogyan tudja megszüntetni?

Ha valamilyen ételre allergiás, akkor a kiütésen kívül emésztőrendszeri tünetek jöhetnek elő. És sajnos ezek alapján nagyon kevesen gondolnak allergiára. Általában jön a puffasztó ételt ettem, túl sokat ettem, össze-vissza ettem mindent magyarázat, és ezzel el is intézik a tüneteket. Így az allergia sokszor nem derül ki, és évekig szenvednek az érintettek.

De mikor is gondoljon allergiára? Ha bármilyen kellemetlen érzése van rendszeresen, érdemes résen lenni. Ha gyakran tapasztal gyomorégést, hasmenést, hasgörcsöt, puffadást, gázos beleket, akkor kezdje el megfigyelni, hogy milyen ételek fogyasztása után jönnek ezek elő. Általában hamar megvan a bűnös, és ezzel lehet is következtetni az érzékenységre. Persze érdemes biztosra mennyi, és elvégeztetni egy allergiavizsgálatot is, ahol teljesen megbizonyosodhat arról, mit nem tolerál a szervezete.

Székrekedés és hasmenés

emésztési zavarok

Mit tehet az emésztési zavarok ellen?

A székrekedés, illetve a hasmenés nagyon gyakori kellemetlenség, és eléggé meg tudja keseríteni a mindennapokat. A hasmenés azért is nagyon rossz, mert ha súlyos, szinte el sem tudja hagyni a lakást. Ma már azért léteznek különböző szerek, amik megfogják a székletet, de nem mindig használnak. Okozhatja ételallergia, ételmérgezés, megromlott étel fogyasztása, de akár vírusfertőzés is. Ha 1-2 napnál tovább áll fenn, érdemes vele orvoshoz fordulni, krónikus hasmenés esetén pedig szinte kötelező, mert komolyabb betegség is lehet az oka.

A székrekedést is kiválthatják bizonyos ételek, vannak olyanok, melyek hasfogó hatásúak. Nagyon gyakori probléma még emellett, hogy sok ember nem iszik megfelelő mennyiségű folyadékot. Ahhoz, hogy széklet termelődjön, és megfelelő gyakorisággal, könnyen ürüljön, szükség van folyadékra. Ha ebből kevés van, problémák adódhatnak a vécézéssel. Mindemellett komoly betegségek jele is lehet a székrekedés, ezért ha hosszú időn át, semmilyen módon nem akar elmúlni, kivizsgálás szükséges.

Lelki tényezők

Talán furcsán hangzik, de nagyon gyakori, hogy fizikai tünetek mögött nem valami súlyos betegség, hanem lelki tényezők állnak. Ma már bizonyítást nyert, hogy az, ahogyan érzi magát, amilyen a lelkiállapota, hatással van a testi egészségére is. Éppen ezért talán nem meglepő, hogy a stressz is okozhat emésztési problémákat, főként a gyomortájékon. A túlzott feszültség, félelem hasmenéssel, illetve székrekedéssel is járhat, illetve a szorongás is vezethet emésztési gondokhoz.

Ebből kiindulva érdemes kicsit a lelki oldallal is foglalkozni, azt rendbe tenni. Amennyire lehet, ki kell iktatni a stresszt az életéből. Sokszor már egy munkahelyváltás is elég lehet. Persze tökéletesen stresszmentesen nem lehet élni, de levezetni lehet, sőt, kell is. Érdemes ehhez természetgyógyász segítségét kérni, ő ugyanis számos módszerrel tud segíteni abban, hogy a feszültségtől megszabaduljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük