Miért fáj, ha nem is mozgok?

A mozgásszervi panaszokat legtöbbször az okozza, hogy sportolás vagy más aktív tevékenység közben túlterheljük magunkat. Ezzel a többség tisztában is van. Éppen ezért szokott komoly meglepetés lenni, amikor egy igencsak passzív életet élő, irodai munkát végző ember kezd el panaszkodni krónikus hátfájásra, nyakfájásra, vállfájdalomra, vagy éppen a csípő, vagy a térdek fájdalmára.

Ha nem sportol, és munka közben sem erőlteti túl magát, akkor mégis mitől van a fájdalom?

Hiszen csak egy helyben ül egész nap, szinte fel sem áll. Nem is gondol rá, pedig éppen ez bajának az okozója.

Az ülőmunka hátulütője, hogy ugyanaz a terhelés éri nap, mint nap

Irodában dolgozik, és ülőmunkát végez?

Ha nem mozog rendszeresen, akkor lehetnek mozgásszervi gondjai. Vannak panaszai?
Bár az egy helyben ücsörgés egy-egy kimerítő nap végén kifejezetten pihentető tevékenységnek számít, és még jól is esik. De ha állandóan egy helyben ücsörög, akkor a jóból is megárthat a sok. Amikor egy helyben ül, akkor is jó néhány izom dolgozik például azon, hogy megtartsa a fejét, a törzsét, és stabilan üljön kedvenc vagy éppen utált irodai székén. Ezeket az izmokat a napi 8-10 órás ücsörgéssel bizony jelentősen megterheli.

Ahhoz, hogy túlterhelje magát, nem feltétlenül kell elfáradni sem. Éppen elég az, ha minden nap ugyanazt a pozíciót veszi fel tartósan. Tovább rontja a helyzetet, ha ráadásul rosszul tartja magát, például nem egyenesen ül, vagy hátradőlve a székben, hanem görnyedten előrehajol. Így nem is kell sokat várni a hátfájás megjelenésére.

Ha a monitor nincs megfelelő szögbe állítva az íróasztalán, a nyaka is hamar megfájdulhat a rendellenes tartástól, ahogy a képernyőt próbálja nézni.

Az ujjak és a váll ellensége a gépelés

gépelés

Az ujjak és a váll ellensége a billentyűzet ütögetése naponta órák hosszat.

A folyamatos gépelés sincs jó hatással az ízületekre, már ami a karokat illeti. Mivel a gépelés meglehetősen monoton mozgás, ami minden egyes nap órákon át ismétlődik, megterhelő lehet a kezek, a könyök és a váll számára is. Fájdalmat érezhet emiatt az ujjaiban, a csuklójában, a könyökében, valamint a vállízület tájékán is. Ha figyelmen kívül hagyja ezeket a monoton mozgásból származó fájdalmakat, akkor az fokozódni fog. Egy idő után azt veszi majd észre, hogy akkor is kínozza majd, ha éppen pihen.

Szerencsére sokféle megoldás létezik, melyek közül egy a lökéshullám terápia. Ehhez nem kell gyógyszer, és nincsenek mellékhatásai sem. Ugyanakkor néhány hét alatt megszabadíthatja mozgásszervi panaszától. Minél hamarabb kér segítséget, annál könnyebb megszüntetni a fájdalmát.

Bármilyen mozgásszervi panaszára igaz, hogy érdemes minél hamarabb felkeresni panaszával a megfelelő specialistát. Fájdalma kezdeti szakaszában még sokkal könnyebb kezelni panaszait, és sokkal hamarabb válhat tünetmentessé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük