Élethosszig szedett gyógyszerek helyett alternatív gyógymódok

A különböző egészségügyi problémák sajnos előbb vagy utóbb minden ember életében megjelennek. Nem mindegy azonban, hogyan kezeljük őket. Az általános gyakorlat azt mutatja, hogy ha valamilyen panaszunk van, hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a problémát. Ön is így van ezzel?

Addig nem foglalkozunk a panaszainkkal, amíg mindennapi teendőink elvégzésében nem zavarnak bennünket.

Ha pedig már érezhető a baj, akkor a többség az orvoshoz rohan ahelyett, hogy megpróbálná a gyógyszereknél szelídebb eszközökkel megszüntetni a panaszait – például életmódváltással, vagy alternatív gyógymódokkal. Pedig sokszor ezek is segíthetnének, és nem lenne szükség drasztikusabb beavatkozásokra, vagy éppen gyógyszeres kezelésekre, műtétekre. Érdemes tehát körbejárni az egyéb lehetőségeket is a gyógyszeres kezelés előtt.

Mi a baj az orvosokkal?

Leginkább talán az, hogy túlságosan nagy hívei a gyógyszeres terápiának.

Az orvosok gyógyítás iránti elkötelezettségét és szakmai tudását természetesen nem vitatjuk, azonban nagyon gyakori, hogy egy adott panasz esetén nem a kiváltó okot próbálják megkeresni, hanem a tüneteket kezelik. Rendszerint még a tünetek kezelésére is több módszer áll rendelkezésre, melyek közül sok esetben az orvos választ anélkül, hogy a pácienssel is megbeszélné a döntést. Ezek a módszerek persze hatékonyak, de sokszor fölösleges terhet jelentenek a betegnek, akár hosszú éveken át.

  • Sajnos a legtöbb orvos nem híve az alternatív gyógyászatnak, bár akadnak kivételek is. Ha tehát az alternatív gyógymódok keresése helyett azonnal orvoshoz fordul, akkor majdnem biztos, hogy tüneti kezelést fog kapni.
  • A másik probléma, hogy az alternatív módszereket nem támogató orvosok alighanem gyógyszereket fognak szedetni a beteggel, holott számos esetben ez elkerülhető lenne a panaszok okának feltárásával, valamint életmódváltással.

Nagyon fontos az életmód

egészséges életmód

Egészséges ételeket eszik? Mozog rendszeresen?

Az emberek többsége nem hallja örömmel a fenti mondatot, mert az egészséges életmód szabályainak követése esetenként bizony komoly önfegyelmet kíván. Nem lehet azonban elsiklani afölött, hogy az egészségünk szempontjából mennyire fontos az, ahogyan élünk. Számos egészségügyi panasz származik ugyanis abból, hogy az életvitelünk köszönőviszonyban sincs az egészséges életmóddal. És itt még nem is kell nagy dolgokra gondolni, csupán arra, hogy nem figyelünk az étkezésünkre, és keveset mozgunk.

Ennél is nagyobb probléma, hogy sokan nemhogy nem élnek egészségesen, de szándékosan mérgezik magukat. Nem nehéz kitalálni, mire gondolunk:

  • a dohányzás,
  • az alkohol- és kábítószer-fogyasztás súlyos következményekkel járhat, mégis rengeteg ember rabja ezeknek a szereknek. Az ilyen függőségek szinte garantálják néhány betegség megjelenését. Pedig nagyon egyszerű lenne a megoldás, csak nem kellene ilyesmivel élni.

Mindennek együtt kell(ene) működnie

Egy-egy terápiával kapcsolatban – legyen az gyógyszeres kezelés, vagy alternatív módszer – nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy önmagában egyetlen módszer sem csodaszer. Ezalatt azt értjük, hogy nagyon sokat számít a páciens hozzáállása. A gyógyulását neki is akarnia kell. Ez azért fontos, mert számos esetben életmódváltásra is szükség van ahhoz, hogy a kezelések hatékonyak legyenek. Ez pedig nem az orvosokon vagy terapeutákon múlik, kizárólag a betegen. Ha ő nem tartja be az utasításokat, és nem vigyáz a saját egészségére, sokkal rosszabbak az esélyei a gyógyulásra.

Fontos lenne azt is szem előtt tartani, hogy az alternatív gyógymódok és az orvostudomány nem zárja ki egymást. Nagyon is jól működhetne a kettő együtt, összhangban egymással. Az orvosi kezeléseket ugyanis kiválóan ki lehet egészíteni alternatív eszközökkel. A kétféle kezelés így még erősítheti is egymás hatását.

Az előzőekben említett hozzáállás miatt azonban ez a gyakorlatban sajnos ritkán valósul meg. Ha Ön úgy dönt, hogy mégis alkalmazná mind a két módszert egészsége helyreállítására, akkor mindenképpen tájékoztassa erről az orvost és a természetgyógyászt is, hogy tisztában legyenek a hatáskörükön kívül álló egyéb kezelésekkel is.

Egészsége drasztikus beavatkozás nélküli, kíméletesebb helyreállítása érdekében érdemes tenni egy próbát. Az egészsége helyreállításában komoly előrelépés érhető el, ha az orvostudomány és az alternatív gyógymódok segítik egymást. Még eredményesebb ezeknek a szakterületeknek az egymást erősítő, gyógyító hatása, ha a páciens maga is hajlandó tenni az egészségéért. A gyógyszerek nyakra-főre való bekapkodása helyett az alternatív gyógymódok mellékhatások nélküli gyógyulást jelenthetnek.

Ön is hajlandó változtatni az életmódján egészsége helyreállításáért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük