Mi ferdíti a hátát? Mik lehetnek a gerincferdülés lelki okai?

A fizikai okokon túl lelki okai is lehetnek a gerincferdülésnek. A gerinc az egyenes tartásunkat biztosítja, testtartásunk pedig sokszor belső, lelki tartásunkat is kommunikálja környezetünk felé. Milyen lelki dolgainkat fejezheti ki a gerinc ferdülése?

A gerinc ferdülése lelki síkon alapvetően a megfelelni akarást fejezi ki. Ha nem adja önmagát, és magára erőlteti mások, például gyerekkorban a szülei akaratát, akkor ezzel saját vágyait nyomja el, és a gerince utánaferdül megfelelni akarásának, mert elfárad a lelki vágya elleni feszülésben.

Ennek a megfelelni akarásnak az oka lehet pl. valamilyen önértékelési zavar vagy kisebbrendűségi érzés, félelem valamitől, pl. a biztonság elvesztésétől, valamilyen büntetéstől, a felelősségre vonástól, az ismeretlentől, az elhagyatottság érzésétől, a magánytól. Szorongás is okozhatja az elfogadás vagy valami más miatt, de különféle gátlások is kiválthatják.

Felborult egyensúly teste bal és jobb fele között

gerincferdülés lelki okai

Milyen lelki okai lehetnek gerincferdülésének?

Gerincferdülésnél felborul az egyensúly teste bal és jobb fele között. Nemcsak a tartás ferdül, hanem az egyensúly is sérül, az egyik fele hangsúlyosabbá válik a másikkal szemben. Amikor a gerinc oldalirányba csavarodik, akkor ez gyakran a férfi és női szerepek közötti konfliktust fejezi ki fizikai tünettel. A gerinc ferdülése személyiségünk valamilyen irányba való fordulását, hangsúlyosabbá válását jelzi.

Ha teste súlypontja az elferdült gerincoszlop miatt balra mozdul el, azt feltételezhetjük, hogy lelke a női tulajdonságok túlsúlya, a bal oldal felé menekül.
Ha pedig jobbra mozdul, akkor ez éppen az ellenkezőjét, a férfi oldal lelki túlsúlyát jelezheti.

A gerincferdülés lelki okokat elemző feltárásakor persze nemcsak arról van szó, hogy pl. balra forduláskor a női szerepek felé fordul, hanem azt is, hogy eltávolodik a férfias szerepeitől. Ez a mitől való eltávolodás legalább annyira fontos tényező a gerincferdülés lelki okainak a feltárásakor mint a másik fél felé való közeledés. Ilyenkor a valóság egyik részét eltaszítja magától. Élete változásban van, esetleg válaszút előtt is áll, mert akár görbe utakra is tévedhet. A ferdülés lelki síkon azt fejezheti ki, hogy ezután az egyenes középút helyett, hímezve-hámozva, csűrve-csavarva a dolgokat szeretne előbbre jutni az életében. Ez persze nem kedvez az őszinteségnek, a másokkal szembeni bátor szembenézésnek. A női és férfi szerepek harmonikus egyensúlya mindkét oldalnak hasznos, és a túlsúlyba kerülő én az előnyök mellett ugyanúgy szenved az egyensúly elvesztése miatt.

Az egyensúlytól való erősebb eltérés a mellkas belső szerveit is érintik. Gondolja csak meg, hogy mit jelent az, hogy gerincferdüléskor a szív nincs a helyén. A tüdő lebenyei sem terülhetnek ki szabadon, pedig a szárnyaknak az egészséges légzéshez helyre és térre van szükségük. Az elhelyezkedésükben korlátozott szárnyak nem adnak teret a nagy kitárulkozásnak, kitelepüléseknek, kirándulásoknak, sem konkrét fizikai, sem pedig átvitt lelki értelemben.

gerincferdülés látható jele

A gerinc nem egyenes, hanem jobbra vagy balra görbül

Gerincferdüléskor az elhajlás mindig valamitől elfordul, másvalamihez pedig odafordul. Érdekes megfigyelés, hogy szemmel láthatóan több jobbra, a férfi oldalra hajló gerincferdülés fordul elő. Úgy tűnik, hogy többen szeretnénk erősíteni férfias, mint a nőies énünket. Ez kedvezhet ugyan vágyainak, elferdült gerince egészségének azonban nem.

Néhány fontos kérdés, amit érdemes végiggondolni:

  • Melyik oldala felé fordult, és melyiktől fordult el?
  • Ha úgy érzi, hogy hiányzik valami az életéből, akkor mi lehet az? Mit kerül el szívesen?
    Milyen korlátok és szabályok között éli az életét? Ezekhez a szabályokhoz hogyan viszonyul?
  • Mennyire őszinte Ön? Mennyire rugalmas? Milyen kompromisszumokra kész?
  • Melyek azok a görbe utak, amelyek nincsenek ellenére? És melyek azok, amelyek már kifejezetten zavarják?

Melyik kérdés ejti gondolkodóba?

Mit tehet gerincferdülése ellen?

Vissza kell nyernie egyensúlyát nemcsak gerince testi síkján, hanem lelki síkján is.
Melyek az alapvető tulajdonságai? Mi jellemzi Önt?

Álljon ki őszintén a személyisége, előnyben részesített tulajdonságai mellett! Teljesítse kötelezettségeit is, és a kiszabott követelményeket nem megkerülve próbáljon meg érvényesülni, mert ezzel nemcsak visszatér az egyensúlyi középútra, hanem visszanyeri gerince egyenességét és lelki egyensúlyát is. Egy fontos tanulsággal is gazdagodott közben.

Vegye észre, hogy hajlamos görbe utakon járni. A kevésbé tisztességes módszereit testi szinten alkalmazza tudatosan, és keresse meg a céljai elérése felé vivő megfelelő kerülőutakat. A tapasztalatokkal felvértezve igyekezzen elkerülni az akadályokat. Tudatosan közelítsen az egyensúly, testi és lelki középpontja felé, és legyen tisztában azzal is, hogy hajlamos lehet a túlkompenzálásra is. Ez pedig időnként óhatatlanul az egyensúlyi állapotból való kimozdulással jár.

Élete folyamatos alkalmazkodással és a körülményei tudatos befolyásolásával jár. Legyen rugalmas és kellően hajlékony! Rugalmasan alkalmazkodjon a szükségszerűen megváltoztathatatlan körülményeihez, de tudatosan alakítsa a körülményeket ott, ahol erre lehetősége nyílik. Biztonsággal és kellő jártassággal közlekedjen az egyenes és az elkerülő utakon is, és ennek során igyekezzen tudatosan egyensúlyban tartani élete tengelyét.

Foglaljon időpontot gerincferdülése kezeléséhez: (+36-1) 269-2946

schroth torna gerincferdülésre

Schroth torna gerincferdülésre

Hogyan kezd hozzá lelki egyensúlya megtalálásához és gerincferdülése kiegyenesítéséhez?

  • Ha megírja nekünk, akkor ezzel másoknak is segít gerincferdülésük kiegyenesítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük