Melyek a nehezen emészthető ételek?

A nehezen emészthető ételek túlságosan megterhelik a gyomrát. A jóllakottság érzését hosszabb ideig biztosítják a lassabb emésztéssel. Jobban megterhelik a gyomrot.

nehezen emészthető ételek

Különösen nehezen emészthető ételek a túl zsíros és fűszeres ételek. A baromfihúsnál még nehezebben emészthetők a sertéshúsból készült zsíros, fűszeres ételek

A különösen nehezen emészthető ételek közé tartoznak a sok fűszert tartalmazó és túl zsíros ételek. Ugyancsak nehezen emészthetők a sok tartósítószerrel és különféle adalékanyagokkal és élelmiszerszínezékekkel feldúsított félkész és készételek. Ha nem eszik elég emésztést segítő növényi rostot, akkor ezek a nehezen emészthető ételek igencsak megterhelik az emésztőrendszerét.

A túl zsíros és túl fűszeres ételek mellett a sok finomított szénhidrátot, cukrot és fehérlisztet, valamint kevés emésztést segítő növényi rostot tartalmazó étrend sem tesz jót az emésztőrendszerének. Ezek a nehezen emészthető ételek túl hosszú ideig tartó teltségérzetet, puffadást és egyéb emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. Azért, mert felborítják a bélflóra egészséges egyensúlyát, és az emésztőrendszerben a rossz baktériumok túlsúlyba kerülnek a jó baktériumokkal szemben.

Nem tesz jót az emésztésének a túl meleg és túl hideg ételek túlzott fogyasztása sem.

Melyek a legnehezebben emészthető ételek?

A nehezen emészthető ételek tovább megmaradnak a gyomorban emésztés nélkül, és hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet, a jóllakottság érzését.

Zsíros, darabos ételek

A nehezen emészthető ételek közé tartoznak a zsírosabb, darabosabb, szárazabb ételek. Ezeknek az elfogyasztása után a lassabb emésztés miatt hosszabb ideig jóllakottnak érzi magát.

Nehezen emészthető a szalonna és a sertészsír, valamint a sertéshúsok is. Nem véletlen az, hogy a közkedvelt rántott hús, a töltött káposzta vagy a sertéspörkölt a leglaktatóbb ételeink közé tartozik. Sokáig biztosítja a jóllakottság érzetét. Akár 5 órába is belekerül, amíg megemészti ezeket az ételeket. Éppen ezért okozhatnak emésztési problémákat.

Sok rostanyagot tartalmazó ételek

A több rostanyagot tartalmazó ételek is tartósabban biztosítják a jóllakottság érzését. A rostanyagok ugyanis nem emészthetők. Ezért van az, hogy a korpát, vagyis emészthetetlen rostanyagot tartalmazó teljes kiőrlésű péksütemények hosszabb ideig biztosítják a jóllakottság érzését, mint a fehér kenyér.

Olajban és zsírban sütött ételek

Az olajban vagy zsírban sütött ételek is nehezebben emészthetők.

Ilyen nehezen emészthető ételek az olajos halak, a szardínia, a tonhal, a lazac vagy a hering. Ezeknek a halaknak a húsa akár 30%-ban is tartalmazhat különféle olajokat. Omega-3 telítetlen zsírsav tartalmukkal nagyon egészségesek, olajos tartalmuknak köszönhetően azonban nehezen emészthetők.

Akár 5-7 órába is kerül, amíg a gyomor megemészti ezeket és a gyomorsav tápanyagokra bontja. Ez azt jelenti, hogy ezeket az olajos halakat semmiképpen se fogyassza vacsorára. Reggelire azonban érdemes fogyasztani belőlük. Hosszú ideig biztosítják a jóllakottság érzését, és bőségesen tartalmaznak omega-3 telítetlen zsírsavakat.

Ugyancsak nehezen emészthető a szalonna és a sertészsír, valamint a sertéshúsok is. Nem véletlen az, hogy a közkedvelt rántott hús, a töltött káposzta vagy a sertéspörkölt a leglaktatóbb ételeink közé tartozik. Sokáig biztosítja a jóllakottság érzetét. Akár 5 órába is belekerül, amíg megemészti ezeket az ételeket.

Nehéz édességek

Sokan szeretik a különféle csokikat, a fagylaltot és a jégkrémet. Ezek a finomságok nemcsak kellemesen édesek, hanem hamar, gyorsan hasznosítható energiát biztosít a szervezetnek. Ugyanakkor a gyomor igencsak lassan tudja megemészteni.

Ha ritkán eszik belőlük egy keveset, akkor jót tesznek. Ha viszont túlzásba esik, akkor a lassú emésztés miatt könnyen hasmenés lehet a vége torkosságának. Érdemes ezeket a finomságokat mértékletesen fogyasztani.

Hüvelyes zöldségek

Nehezen emészthetők a hüvelyes zöldségek, a borsó, a bab és a lencse is. Azért, mert bőségesen tartalmaznak nem emészthető rostanyagokat, amit nem tud megemészteni, illetve lassan bont le a szervezet. Ezért nem is érdemes este belakmározni ezekből az ételekből. Az ezekből főzött ételeket sokkal inkább reggel vagy délben érdemes enni, mert hosszan biztosítják a jóllakottság érzését.

Káposztafélék

A laktató és egészséges zöldségek közé tartoznak a káposztafélék is. A káposzta, a kelkáposzta, a karalábé, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó. Ezek is bőségesen tartalmaznak nehezen emészthető rostanyagokat, és olyan nehezen emészthető cukrokat, ami puffadást és hasi görcsöket okoz.

Éppen ezért, ha hajlamos a puffadásra, akkor a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket csak módjával fogyassza.

Mire figyeljen a nehezen emészthető ételek fogyasztásakor?

Természetesen fogyaszthatja bátran ezeket az erősen zsíros, olajos, nehéz ételeket is. Csak módjával. És ne vacsorára fogyassza ezeket, hanem lefekvés előtt legalább 5-7 órával. Arra is figyeljen még, hogy mellettük bőségesen legyenek az étrendjében olyan könnyen emészthető ételek is, amelyek kevésbé terhelik meg a gyomrát.

Sőt az a legjobb, ha a könnyen emészthető ételek vannak jelentős túlsúlyban az étrendjében. Ezeknek az ételeknek a gyors megemésztése ugyanis nem fogja megterhelni a gyomrát, és nem okoz különféle emésztőrendszeri betegségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük